Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Επτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία και ο τζίρος της ανακύκλωσης


Εκατομμύρια φαίνεται ότι χάνουν οι δήμοι από την ανακύκλωση (που κάποιοι άλλοι τα κερδίζουν) αφού η εικόνα των στοιχείων ανακύκλωσης παραμένει ομιχλώδης. Για μια φορά ακόμη η ΠΡΟΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων) εμφανίζεται διαμαρτυρόμενη διότι δεν της παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία. http://prosynat.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html
Σύμφωνα με τα έγγραφα αλληλογραφίας που εμφανίζει η ΠΡΟΣΥΝΑΤ στο blog της και ο ΕΟΑΝ συνεχίζει να εμφανίζεται απληροφόρητος και μη ελέγχον την κατάσταση, αφού όλα τα στοιχεία που διαθέτει: αποτελούν εκτιμήσεις, παλαιών ετών και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι εταιρείες.
Ούτε καν δειγματοληπτικός έλεγχος δεν υπάρχει για την σύνθεση των απορριμμάτων. Τα δε συστήματα δεν μετρούν τις επιδόσεις ανά δήμο και έτσι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία.

Για μια φορά ακόμη η αλληλογραφία της ΠΡΟΣΥΝΑΤ με ΥΠΑΠΕΝ και ΕΟΑΝ δείχνει ότι ο κρατικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος υποτίθεται για την ανακύκλωση και ελέγχει τα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης, δεν διαθέτει ούτε δικά του στοιχεία, ούτε δικούς του ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παρά του ότι αρκετοί φορείς, ακόμη και η ΠΟΕ ΟΤΑ έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ουδείς τελικά γνωρίζει τι γίνεται με την ανακύκλωση στην Ελλάδα.
Το περίεργο είναι ότι αν και έχει αναφερθεί πολλές φορές σε συνέδρια και ημερίδες ότι στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ το παραγωγικό προϊόν για μεταπώληση δεν ξεπερνάει το 2,5%, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικότατα δείχνοντας καταφανώς της βιωσιμότητά τους.

Εντωμεταξύ η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που είναι το μεγαλύτερο σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Μπλέ κάδοι) εμφανίζει για το 2014 κέρδη 1,5 εκ ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 32,1 εκ ευρώ και αποθεματικό 43 εκ ευρώ, ενώ έχει Ενεργητικό 51,7 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία ανήκει σε 17 εταιρείες όπως η COCA – COLA 3Ε, η NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ, η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ, ΦΑΓΕ ΑΕ, ενώ 35% κατέχει και η ΚΕΔΕ.
Η ΕΕΑΑ έχει εγκαταστήσει το σύστημα των μπλε κάδων σε 269 Καλλικρατικούς Δήμους, εισπράττει από 1.720 υπόχρεους και λειτουργεί η ίδια 29 Κ.Δ.Α.Υ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί συσκευασιών η ανακύκλωση φτάνει τους 428.000 τόνους. Αν κάποιος το πολλαπλασιάσει με 120 ευρώ τον τόνο που είναι η φτηνότερη τιμή ανακυκλώσιμου υλικού, μιλάμε για έναν τζίρο κατ’ ελάχιστο της τάξεως των 51 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό είναι μόνο το 60% του συνολικού τζίρου αφού το 40% υπολογίζεται ότι εισφοροδιαφεύγει, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν αξιοποιείται το ανακυκλώσιμο υλικό.
Σ’ αυτό το τζίρο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα 20,6 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει μόνο η ΕΕΑΑ και μόνο από τους συνεπείς παραγωγούς συσκευασιών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να εισπράττει ο ΕΟΑΝ.
Από το 2001 δηλαδή μόνο η ΕΕΑΑ έχει διαχειριστεί 980 εκ ευρώ και αυτά μόνο επισήμως.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και εκτιμήσεις, από διάφορα σκόρπια νούμερα μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει ότι διακινούνται περίπου 300 εκατομμύρια ετησίως τα οποία κανονικά θα έπρεπε να περνάνε από τα ταμεία των δήμων και το 70% να μένει στα ταμεία τους απαλλάσσοντας τους δημότες από τα τέλη.

Στην σελίδα http://prosynat.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html μπορείτε να βρείτε αρκετά στοιχεία τα οποία δεν δίνουν βέβαια σαφή εικόνα, αλλά κάποια νούμερα τάξης μεγεθών.

 http://www.myota.gr

ΣΧΟΛΙΟ: ΝΑ σχολιάσω ή να μην σχολιάσω ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΡΓΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Πάντως ο αναγνώστης της Πλατείας αυτά τα διάβασε εδώ και καιρο, έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου