Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΗΣ - ΚΟΥΚΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ: Στο αρχείο η μήνυση του Δ. Κοντομηνά - Σημαντική απόφαση για την ελευθερία στο Διαδίκτυο


 Στο αρχείο έθεσε με διάταξή του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, Ιωάννης Παπαδάκης, τη μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του directnews.gr, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Δημήτρης Κοντομηνάς, για συκοφαντική δυσφήμιση...
και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Η υπόθεση αφορούσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας, στις 29 Αυγούστου 2013, (διαβάστε εδώ) το οποίο αποκάλυπτε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διενεργούσε έρευνα σε βάρος του Δ. Κοντομηνά για σκάνδαλο δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων στα Σκόπια, καθώς και για συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, στην υπ. αριθ. ΕΓ38-14/210/13Δ/2015 διάταξή του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα συνάγεται ότι για τη θεμελίωση του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης απαιτούνται α) ο ισχυρισμός ή διάδοση ενώπιον τρίτου, για κάποιον άλλον, ορισμένου γεγονότος που μπορεί βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του, β) το γεγονός να είναι ψευδές και γ) ο υπαίτιος να γνωρίζει ότι τούτο είναι ψευδές, δηλαδή να έχει δόλια προαίρεση, η οποία τείνει στη βλάβη της τιμής ή της υπόληψης του άλλου και επιπλέον περιέχει τη γνώση ότι το γεγονός είναι αναληθές.

Κατά δε τη διάταξη του άρθρου 367 του ίδιου κώδικα, ο άδικος χαρακτήρας της πράξεως της απλής δυσφημίσεως, όπως και της εξυβρίσεως αίρεται, όταν, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, οι εκδηλώσεις που αποτελούν τη δυσφήμιση ή εξύβριση, γίνονται για την εκτέλεση νομίμων καθηκόντων, την άσκηση νόμιμης εξουσίας ή για τη διαφύλαξη [προστασία] δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

Τέτοιο ενδιαφέρον, που πηγάζει από την ελευθερία και την κοινωνική αποστολή του Τύπου, έχουν και τα πρόσωπα που αμέσως συνδέονται με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης για τη δημοσίευση ειδήσεων και καταχώρηση γεγονότων, ως και σχολίων, σχετικών με τη συμπεριφορά προσώπων για τα οποία ενδιαφέρεται το κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, είναι επιτρεπτά δημοσιεύματα για την πληροφόρηση, ενημέρωση και κατατόπιση του κοινού, συνοδευόμενα και από οξεία ακόμη κριτική και δυσμενείς χαρακτηρισμούς των προσώπων στα οποία αναφέρονται».

Περισσότερα εδώ: http://directnews.gr/greece/66227-sto-arxeio-h-mhnush-tou-d-kontomhna-shmantikh-apofash-gia-thn-eleutheria-sto-diadiktuo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου