Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

«Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ΄οδόν»





«Οδωνύμια Φιλοθέης, η ιστορία καθ΄οδόν»

της Χριστίνας Ν. Φίλιππα

Οι δρόμοι  δεν είναι μόνο οι διαδρομές που ακολουθούμε για να πάμε από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο, αλλά και οι μνήμες και σημεία αναφοράς  και προσανατολισμού των κατοίκων. Και βεβαίως είναι και τα οδωνύμια, που σκοπό έχουν να μας θυμίζουν κάποιες σημαντικές «ψηφίδες» του μωσαϊκού της ιστορίας μας.

Το βιβλίο βασισμένο στα οδωνύμια της Φιλοθέης, περιέχει ιστορίες προσώπων, γεγονότων, τόπων και μύθων και πολλές σπάνιες πληροφορίες και ντοκουμέντα για προσωπικότητες, που αφορούν στη Φιλοθέη και στην Ελλάδα γενικότερα και που ο ρόλος τους, αν και υπήρξε σημαντικός και αξιόλογος, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός.  Κάποια από αυτά τα οδωνύμια τα συναντάμε μόνο  στη Φιλοθέη ή  σε ελάχιστες περιοχές της χώρας. Στο βιβλίο, γίνεται αναφορά, για πρώτη φορά, στην προϊστορία της περιοχής μέσα από επίσημες  ανακοινώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, παρουσιάζεται  το ιστορικό ίδρυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας,  που ίδρυσε το προάστιο, καθώς και  το ιστορικό ίδρυσης της ΕΣΗΕΑ και η σύνδεση της με τη δημιουργία και την ιστορία της Φιλοθέης.

Το βιβλίο θα προλογίσουν :
Νικόλαος Καραπιδάκης, καθηγητής μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός-αρχειονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος του Μορφωτικού Αρχείου της Eurobank
Ρίτσα Μασούρα, δημοσιογράφος  και εκδότρια του Global view.gr
Την εκδήλωση θα επιμεληθεί μουσικά  ο συνθέτης Παναγιώτης Θεοδοσίου.
Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός και συγγραφέας  Πέτρος Αποστολόπουλος
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή  13 Μαϊου 2016 και ώρα 19:30
Κέντρο Νεότητας Φιλοθέης (Τένις  Φιλοθέης) ,  Π. Καλλιγά 74
Τηλ: 210-6839882, 6822217
Το βιβλίο εκδίδει  η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Φιλοθέης –Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου