Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η απάντηση του Συμεών στην Ένωση Γονέων από την σελίδα του στο φατσομπούκι

Με θλίψη αλλά χωρίς καμία έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της ένωσης γονέων σχετικά με την συνάντηση που προσκάλεσε η διοίκηση του δήμου για τα θέματα παιδείας.

Αν και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα η κριτική, η διατύπωση οποιαδήποτε γνώμης,ακόμα και οι συνήθεις συνδικαλιστικές υπερβολές νομίζουμε ότι αυτήν την φορά οι συντάκτες της ανακοίνωσης ξεπέρασαν τα θεσμικά όρια του ρόλου τους.

Σίγουρα η ευθεία παραχάραξη της πραγματικότητας πολύ περισσότερο οι προσβλητικές προσωπικές επιθέσεις ενάντια στους αιρετούς οποιασδήποτε παράταξης, δεν τιμούν τον θεσμό που εκπροσωπεί η ένωση και δεν συμβάλουν ούτε στην αντικειμενική ενημέρωση, ούτε και στην συνεργασία για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων των σχολείων.

Επειδή λοιπόν το ψέμα και οι μισές αλήθειες έχουν κοντά πόδια θα απαντήσουμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία:

α) η έκτακτη χρηματοδότηση από το ταμείο του δήμου στις σχολικές επιτροπές προβλέπεται στο ύψος των 400.000 ευρώ το 2018 έναντι 0 ευρώ το 2014 .
Λέμε 0 ευρώ γιατί το ποσό των 15.000 που αναγραφόταν στον τότε προϋπολογισμό αφορούσε ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες αμοιβές μιας και τα στελέχη της διοίκησης δεν αμείβονται για τις δεκάδες ώρες εργασίας. Αλήθεια το 2011,2012,2013 όταν οι έκτακτες επιχορηγήσεις του δήμου ήταν στο ΜΗΔΕΝ τι έκαναν τα λαλίστατα σήμερα στελέχη της ένωσης γονέων?

Το φετινό ποσό των 400.000 ευρώ έρχεται να προστεθεί στις 300.000 ευρώ του 2017 και σε πάνω από άλλα 400.000 ευρώ το 2015 και 2016. Για κάθε καλόπιστο παρατηρητή πρόκειται για ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε μέγεθος δημοτική επιχορήγηση αν λάβει κανείς υπόψη ότι η αντίστοιχη κρατική έχει πέσει κατά 60%από το 2010 στα 430.000 ευρώ περίπου.Αλήθεια υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ελλάδα που αναλαμβάνουν τέτοια πρωτοφανή κόστη?

β) Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2018 προβλέπει:
Έργο συντηρήσεων σχολικών κτιρίων ύψους 1.200.000 ευρώ σε συνέχεια έργων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια.Επίσης προβλέπει αντικατάσταση όλων των υαλοπινάκων στα νηπιαγωγεία της πόλης αξίας 150.000 ευρώ.
Είναι απορίας άξιο να μέμφονται την διοίκηση αυτοί που σιωπούσαν όταν οι χρηματοδοτήσεις για έργα του δήμου στα σχολεία δεν ξεπερνούσαν μερικές μόλις χιλιάδες ευρώ.

γ) Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πλήρης ανακατασκευή αθλητικών γηπέδων σε 11 δημοτικά σχολεία και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ενώ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά σχολεία που εκκρεμούσαν για χρόνια.

δ) Έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εξωτερικών ελαιοχρωματισμών που είχαν να γίνουν πάνω από 20 χρόνια (ολοκληρώθηκαν δύο σχολεία,έπονται και άλλα)

ε) Με επιλογή της διοίκησης γίνεται εδώ και τρία χρόνια για πρώτη φορά δωρεάν κάλυψη των ξενόγλωσσων βιβλίων για όλους τους μαθητές.

στ)Έχουμε για τρίτη χρονιά δωρεάν θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία από τον δήμο και ποικίλες άλλες σημαντικές πολιτιστικές δράσεις χωρίς κόστος για τους γονείς.
(Πρόκειται για αυτές που επιχείρησαν φέτος να ακυρώσουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χωρίς φυσικά να συγκινηθεί ουδείς από την ένωση γονέων.)

η) Γίνονται καλοκαιρινά προγράμματα σε σχολεία και αθλητική κατασκήνωση με πρωτοφανείς ευνοϊκούς όρους σε σχέση με όσα γίνονται σε γειτονικούς δήμους.

Επιπλέον έχει αποφασισθεί η δωρεάν παραχώρηση πάνω από 50 φωτοτυπικών και άλλων μηχανημάτων γραφείου στα σχολεία με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εκτελείται αυτές τις μέρες.Την ίδια στιγμή ικανοποιείται συστηματικά το σύνολο των αιτημάτων για μηχανογραφικό εξοπλισμό από τις σχολικές επιτροπές ενώ έχει προβλεφθεί και επιπλέον κονδύλι ύψους 150.000 ευρώ για ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων των σχολείων.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν κρίθηκε άξιο σημασίας και θετικής αποτίμησης από το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης γονέων που δείχνει ότι έχει αναγάγει την απαξίωση του δήμου και των σημαντικών προσπαθειών του για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της πόλης σε μοναδικό της στόχο.

Όσοι όμως έχουν ελάχιστη σχέση με τα δημοτικά πράγματα γνωρίζουν ότι οι δήμοι δεν κτίζουν σχολεία γιατί δεν έχουν καμία τέτοια αρμοδιότητα.
Τα σχολεία τα κτίζει η ΚΤΥΠ η οποία είναι ο μόνος αρμόδιος κρατικός φορέας τόσο για την εκπόνηση μελετών όσο και για την χρηματοδότηση των έργων. Αντί λοιπόν κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στον δήμο ας απευθυνθούν, όπως κάνουμε κι εμείς, με επιμονή,στο κράτος και στην κυβέρνηση για να προχωρήσουν τα κτιριακά έργα εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Όπως έχουμε ενημερώσει την ένωση,ο δήμος έχει, από τον Ιούνιο του 2015, προχωρήσει στην παραχώρηση ακινήτου για την ανέγερση του 17ου δημοτικού στο Πάτημα Χαλανδρίου χωρίς μέχρι σήμερα ανταπόκριση από την ΚτΥΠ.

Σε ότι αφορά το βοηθητικό προσωπικό οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι συνεχίζει δυστυχώς να ισχύει το καθεστώς της απαγόρευσης προσλήψεων. Παρόλα αυτά ο δήμος εξακολουθεί να ενισχύει με προσωπικό αποσπασμένο από τις υπηρεσίες καθαριότητας τις ανάγκες των σχολείων,ενώ αξιοποίησε κάθε δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού μέσω της κοινωφελούς εργασίας ακόμη και για το περιορισμένο χρονικό διάστημα των 8 μηνών που επιτρέπει το πρόγραμμα.Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ένωση γονέων στον κατηφορικό δρόμο των άδικων επιθέσεων,των χαρακτηρισμών και της δημιουργίας διχαστικού κλίματος.

Αντίθετα, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς και τούς μαθητές θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των σχολείων αφήνοντας σε άλλους την χαρά της μικροπολιτικής και μικροπαραταξιακής διαμάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου