Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΝΤΑΒΙΑΣ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΑΦΡΟΜΗ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΟι θέσεις που δημοσιοποίησε το ΚινΑλ για την αυτοδιοίκηση αποτελούν κατά την γνώμη μου μια απόπειρα να συνδεθούν - με ύπουλο τρόπο - ανεκπλήρωτα ιστορικά αιτήματα της αυτοδιοίκησης με ευρωνεοφιλελεύθερες ντιρεκτίβες "μεταρρυθμίσεων"  όπως αποκαλούνται πλέον μόνο οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Μεταρρυθμίσεων όχι θεσμικών, με πρόσημο πατριωτικό και αναπτυξιακό, που είναι απαραίτητες όταν  έχουν κατεύθυνση την συνολική ανασυγκρότηση της χώρας, της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο την θεραπεία των ασθενειών των παρασιτικών συμπεριφορών που οδήγησαν στην καταστροφή αλλά "μεταρρυθμίσεων" που το κέντρο βάρους τους είναι στο πώς θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα της καταστροφής, πιάνοντας το νήμα ΑΚΡΙΒΩΣ  από το σημείο που κόπηκε, προβάλλοντας ως στρατηγική εξόδου από την κρίση την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών που την δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη και πλέον απορρίπτονται ΚΑΘΟΛΙΚΑ, σε όλες τις χώρες  την Ένωση από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτή την στρατηγική του νεοφιλελεύθερου ευρωμονόδρομου, της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της παραίτησης της θεσμικής οργάνωσης της κοινωνίας, από τα θέματα της οικονομίας τα οποία εγκαταλείφθηκαν στην αποκλειστική διαχείριση των "αγορών", δηλαδή των τραπεζών και των funds του παγκοσμιοποιημένου διεθνιστικού κεφαλαίου.

Και είναι πραγματικά αυτιστική πολιτική συμπεριφορά να επιχειρούν οι συνεχιστές του παλιού πολιτικού προσωπικού να πείσουν ότι η επιβίωση της χώρας θα διασφαλιστεί ξανατρέχοντας, με περισσότερο πάθος και αποτελεσματικότητα στις ίδιες γραμμές, έχοντας παρωπίδες για την συγκυρία, προσποιούμενοι  ότι δεν καταλαβαίνουν  τι συμβαίνει αυτή τη περίοδο στην Ευρώπη, στους λαούς της, σνομπάροντας τις διεργασίες που συντελούνται, αρνούμενοι να ασχοληθούν με αυτές, αυτοαναγορευόμενοι - σε μια αυτοδιορισμένη - σαν σύνεδροι του ΚινΑλ - πεφωτισμένη ελίτ.

Οι προτάσεις του ΚινΑλ για την αποκέντρωση, την περιφερειακή οργάνωση της χώρας και την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν εκπλήσσουν όσους παρακολουθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης.

Αποτελούν ένα ευρύχωρο πλαίσιο, με μπόλικη δημιουργική ασάφεια, με βάση το οποίο, οι αυτοδιοικητικοί δεινόσαυροι του ΠΑΣΟΚ, στην ΚΕΔΕ, το ΙΤΑ, την ΕΕΤΑΑ έχουν βρει το άλλοθι για να υπηρετούν με εκνευριστική συνέπεια και σε απόλυτη ταύτιση με τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της ΝΔ, τις μνημονιακές ντιρεκτίβες για την αυτοδιοίκηση χωρίς να απολογούνται στην "σοσιαλιστική" συνείδησή τους, αν είχαν ποτέ τέτοια.

Με τόση εκνευριστική συνέπεια και πάθος,  που πολλές φορές τους καθιστά μνημονιακότερους του μνημονίου  και πιο νεοφιλελεύθερους των - πιο έμπειρων στην διαχείριση της ξενόδουλίας - δεξιών  αυτοδιοικητικών, που μπορούσαν να φυλάγονται από την έκθεση,  έχοντας τέτοια εμπροσθοφυλακή από την ... "κεντροαριστερά" που τους έκανε να εμφανίζονται ως .... κομμουνιστές (βοηθούντος βεβαίως των παραδοσιακών ιστορικών  "ακροαριστερών" συμμάχων της οικογένειας Μητσοτάκη.)

Παραδείγματα τέτοιων δημάρχων πρώτης γραμμής, μνημονιακότερων του Φούχτελ, τόσο από το ΠΑΣΟΚ - νυν ΚινΑλ όσο και από την ακραία νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να αναγνωρίσετε χωρίς να τους κατονομάσω σε αυτό το άρθρο ως παραδείγματα.

 Οι θέσεις για την αυτοδιοίκηση που δημοσιοποίησε το Κιν Αλ είναι μιας άλλης εποχής.

Είναι ΠΑΛΙΕΣ, όπως παλιό είναι το κέντρο βάρους αυτής της διορισμένης προσπάθειας έκφρασης των κοινωνικών δυνάμεων της παράταξης που αποφεύγει να συζητήσει εκτός αποστειρωμένου πλαισίου, το ιδεολογικό στίγμα και τις πολιτικές θέσεις του.

Δεν έχουν αναλύσει, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα Ευρωπαϊκή κατάσταση και δεν έχουν καμία επεξεργασία που να βασίζεται σε ορθολογικές προβλέψεις των εξελίξεων στην Ένωση.

Θεωρούν αξιωματικά ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξει τίποτα στην Ευρώπη.
Το ίδιο θεωρεί και η Νέα Δημοκρατία.

Θα λέγαμε ότι είναι πολιτικά απροσάρμοστοι, αν δεν γνωρίζαμε ότι είναι υποχρεωμένοι - εκ των συνθηκών - να μένουν κολλημένοι στην υπεράσπιση θέσεων που απλά τους βγάζουν από την υποχρέωση  να ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ως ξεπερασμένο πολιτικό προσωπικό. Να αποχωρήσουν ησύχως και αξιοπρεπώς.
Εζυγήσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν .... ελλιποβαρής παρά τον όγκο και τον παχυδερμισμό τους.

Δεν ακούν τους λαούς της Ευρώπης.
Δεν νιώθουν το καζάνι που βράζει και θα ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ αλλαγές στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, την πολιτική της ευρωγραφειοκρατίας και  των συμφερόντων που εκπροσωπεί, στους λαούς της Ευρώπης.
Διατηρούν και υπερασπίζονται τον ρόλο που τους ανατέθηκε την προηγούμενη περίοδο, μέχρι τελευταίας ρανίδος πολιτικού αίματος που διαθέτουν.

Αφού λοιπόν πολιτική είναι η τέχνη της πρόβλεψης και η προετοιμασία απαντήσεων για όσα έρχονται, και δεν είναι η τέχνη της προσκόλλησης και των θέσεων που διατυπώνεις στην εξουσία που κατείχες, μέχρι να τη κληροδοτήσεις σε εξ αίματος κληρονόμους σου, που τους έχεις μάθει ότι η πολιτική δεν είναι μάχη στο καμίνι της κοινωνίας αλλά επάγγελμα και περιουσιακό στοιχείο προς κληροδότηση, ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚινΑλ δεν ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ άρα είναι ΑΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ και την περιορίζουν στα μέτρα της υπεράσπισης προσωπικών ιστορικών ρόλων αξιωματούχων και των φυσικών κληρονόμων αυτών.

Την μετατρέπουν σε μηχανισμό αυτοπροστασίας. από τις ενδεχόμενες ταυτοποιήσεις των συνεπειών των πεπραγμένων των διαχειριστών της,  κατά την περίοδο άσκησης της εξουσίας τους -  κομματικής ή  κυβερνητικής - και αποτροπής όσων πιθανά θα επιχειρούσαν  ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ την παράταξη από το παρελθόν της, δια  του ελέγχου και της πιθανής απόδοσης των πολιτικών ευθυνών.

Αυτό θα είναι το πρόταγμα της - διορισμένης - "νέας" ηγεσίας αφού θα είναι  ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ!

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΗΣ "ΝΕΑΣ' ΗΓΕΣΙΑ, που θα έχει κάνει ΕΠΙΛΟΓΗ να κρατήσει την παράταξη σε μέτρα μη ενοχλητικά, για =τους αντιπάλους της, καταχειροκροτούμενοι και προσφέροντας την αμέριστη συμπαράστασή τους, σε εκείνους ακριβώς που την διατηρούν διαχειρίσιμη.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ - "ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ" που λέγαμε παλιά του νέου μορφώματος.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ τόσο στο πολιτικό, όσο και στο διαχειριστικό ρόλο που έχουν προ επιλέξει και συμφωνήσει.

Γι΄αυτό δεν άνοιξαν και ούτε υπό αυτή την ηγεσία (και δεν αναφέρομαι ΚΥΡΙΩΣ στην Φώφη Γεννηματά, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν) θα ανοίξουν ποτέ, το γήπεδο της ώσμωσης με την κοινωνία, επιχειρώντας να "κινηματοποιήσουν" στην πράξη και ειλικρινά το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου.

Θα διατηρούν  στεγανά και θα εξοβελίζουν και θα απαξιώνουν παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, φορείς διαφορετικών απόψεων, επικυρίαρχων όταν αυτός ήταν μεγαλύτερος, από τα περιορισμένα πολιτικά μέτρα όσων χασκογέλούσαν και χειροκροτούσαν τον Κυριάκο που τους έκανε πλάκα λέγοντας "δεν θα σας αποκαλέσω και συντρόφους" και τους έσερνε στην στρατηγική του.

Διότι αν η κοινωνία, η βάση της παράταξης αποκτήσει το δικαίωμα να μιλήσει από τα κάτω και να επηρεάσει το μέλλον της, το μέλλον του μηχανισμού, των δεινοσαύρων και των γόνων - κληρονόμων τους, των δοτών τους  ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΈΝΟ.
ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.
Οπότε διορίζουν τα παιδιά τους και τα ανίψια τους ως "νέα ηγεσία" και προχωράνε στα σίγουρα για τα νώτα τους.
Στα σίγουρα γι΄αυτούς, όχι για την παράταξη.

Αυτά δεν είναι καθόλου άσχετα με όσα διακηρύσσουν για την αυτοδιοίκηση περί αποκέντρωσης και διάχυσης εξουσιών προς τα κάτω όμως και - λυπάμαι για την διαπίστωσή μου - καθίστανται εξ αρχής υποκριτικά γιατί ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ  ως εφαρμόσιμα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ούτε στο κόμμα τους, πόσο μάλλον στην κοινωνία.

Ή ακόμα χειρότερα τα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ως επικοινωνιακό φερετζέ για άλλα που δεν προβάλλονται γιατί δεν συμφέρει.

Διότι όταν μέσα στο κόμμα  η εφαρμοζόμενη αντίληψη  για την διαχείριση  της εξουσίας και της λήψης των αποφάσεων, ο τρόπος κατανομής των αρμοδιοτήτων και ευθυνών είναι Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ και ο ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ,  τότε κάθε αναφορά  στον θεσμό της αυτοδιοίκησης, της  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ Σ αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων,  προς την κοινωνία ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ και άρα αξιολογείται ως απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης και εγκλωβισμού.

Δεν μπορεί να διακηρύσσουν πειστικά την αποκέντρωση όταν δεν την εμπιστεύονται για το κόμμα τους.
Με την διαχείριση των εσωτερικών τους θεμάτων δια των διορισμών και των στεγανών αναδεικνύουν ότι δεν έχουν αφετηρία την  πραγματική ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ και του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ και ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ .

Είναι δυνατόν να πείσουν ότι τα εννοούν και τα πιστεύουν πραγματικά  για την διαχείριση του δημόσιου χρήματος, για τις δημόσιες επενδύσεις, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την θεσμική και περιβαλλοντική θωράκιση της χώρας και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών;

Και αφού είναι - για τους ίδιους - ανέφικτο να εφαρμοστεί στο κόμμα τους - το να το προτείνουν για την κοινωνία είναι ΑΠΟΛΙΤΙΚΟ, αν δεν είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ.
Γιατί εκτός από τέχνη της ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ, η πολιτική είναι Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ.

Οι προτάσεις του ΚινΑλ για την αυτοδιοίκηση ανήκουν σε άλλη εποχή.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου