Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Το Πράσινο Κίνημα για την επιβεβαίωση και των σεισμολόγων για τις Σκουριές


Κορυφαίοι σεισμολόγοι της χώρας μας προειδοποιούν για το φράγμα αποβλήτων της Eldorado, στην Χαλκιδική, πάνω στο σεισμικό ρήγμα του σεισμού των 7,2 ρίχτερ κι έρχονται να ενισχύσουν όσα έχει καταγγείλει το προηγούμενο διάστημα το Πράσινο Κίνημα για τα όσα συμβαίνουν εις βάρος του περιβάλλοντος εκεί.
Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη χωροθέτηση του φράγματος επικινδύνων αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός επάνω στο ρήγμα του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ (1932). «Με ποιο ρίσκο αυτές οι αναπτυξιακές επενδύσεις; Τι έγινε στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα;», διερωτάται ο γνωστός σεισμολόγος.
Μάλιστα, την ανάρτηση του κ. Χουλιάρα αναδημοσίευσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο κ. Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας το σχόλιο: «Αυτά είναι περιβαλλοντικά εγκλήματα, να δομούμε δεξαμενές με κυανιούχα σύμπλοκα επάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα».
Θυμίζουμε πως ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος έχει εξηγήσει πως ακριβώς πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στον ελλαδικό χώρο σεισμικά ρήγματα, στο λεγόμενο "Ρήγμα της Ιερισσού" στη Χαλκιδική, κατασκευάζεται ένα από τα φράγματα για τις ανάγκες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στις Σκουριές.
Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φράγμα, που κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν, έχει δώσει σημαντικές μετατοπίσεις και πρόσθεσε: "είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια παραμόρφωση της τάξης των δύο, δυόμιση, ή τριών μέτρων που θα μετακινήσει ένα ολόκληρο φράγμα".
Τρεις λοιπόν μέχρι σήμερα ειδικοί σεισμολόγοι – Παπαζάχος, Χουλιάρας, Τσελέντης – θεωρούν ότι η κατασκευή ενός τέτοιου φράγματος επάνω σε ένα ρήγμα που δίνει σεισμούς 7,0-7,2 Ρίχτερ είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη αν όχι εγκληματική.

Κ. Καλογράνης: Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσεις ένα λάθος
Σε δηλώσεις τους ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης, τόνισε: “Το Πράσινο Κίνημα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό για όσα συμβαίνουν στις Σκουριές. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη και καλούμε τους αρμόδιους να εισακούσουν όσα αναφέρουν οι επιστήμονες πριν να είναι αργά. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για μία ακόμη φορά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να έρχονται στο προσκήνιο όλα τα μεγάλα θέματα που καταστρέφουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες. Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσεις ένα λάθος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου