Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Αλήθειες και ψέματα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2020


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου - Αγ. Παρασκευής- Χολαργού –Ψυχικού – Βριλησσίων οργάνωσε πρόσφατα σύσκεψη με τους συνταξιούχους όλων των ταμείων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη στις 18 Φεβρουαρίου. Εκεί αποσαφηνίστηκαν τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό . Φάνηκε καθαρά από την ανάλυση που έγινε ότι το νέο νομοσχέδιο υλοποιεί πλήρως το νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, νόμο λαιμητόμο όπως τον ονομάσαμε οι συνταξιούχοι. Με βάση τις συνολικές διατάξεις του νέου νόμου θα ισχύουν τα εξής:

Ø Οι μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από: την εθνική σύνταξη ,την ανταποδοτική σύνταξη και την προσωπική διαφορά.

 •  Οι συντάξεις θα είναι 12 το χρόνο και όχι 14 , άρα καταργείται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη .
 •  Καταργείται η κατώτερη σύνταξη των 480 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και καθιερώνεται η εθνική σύνταξη των 380 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.  
 • Καταργήθηκε οριστικά το ΕΚΑΣ στις 31/12/2019.  
 • Όποιος παίρνει πάνω από 2 συντάξεις θα παίρνει μόνο μία εθνική. 
 • Ο συντάξιμος μισθός πάνω στον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη ορίζεται πλέον πάνω στο μέσο όρο του συνόλου των αποδοχών από τον πρώτο μήνα εργασίας μέχρι τον τελευταίο, ενώ πρώτα ήταν ο μέσος μισθός της καλύτερης 5ετίας της τελευταίας δεκαετίας ή ακόμα σε αρκετούς ο τελευταίος μισθός. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο συντάξιμος μισθός άρα και η σύνταξη.  
 • Το ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης έχει μειωθεί από 80% του συντάξιμου μισθού στο 42% με 40 έτη ασφάλισης .Ο νέος νόμος θα αυξήσει τον συντελεστή αναπλήρωσης από 33 χρόνια και πάνω κατά ένα ποσοστό κατ’ έτος. Με 40 χρόνια ασφάλισης θα ανέλθει περίπου στο 50%.  
 • Συνεχίζεται η κατάργηση στο οικογενειακό επίδομα 10% για σύζυγο και 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24 εάν σπουδάζει. 
 • Ο εργαζόμενος συνταξιούχος για όσο χρόνο εργάζεται σήμερα μειώνεται η σύνταξή του κατά 60% με το νέο νόμο θα μειώνεται κατά 30%.  
 • Ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων γίνεται με συντελεστή που προκύπτει από το <<ποσοστό 0,45 Χ χρόνια ασφάλισης>> π.χ. 30 χρόνια Χ0,45=13,5% συντελεστής, ενώ πριν αυτός ήταν 20%ή 25% για κάποιες περιπτώσεις ασφάλισης .  
 • Στις αναπηρικές συντάξεις ο δικαιούχος με ποσοστό αναπηρίας από 67%-79% παίρνει το 75% της εθνικής σύνταξης από 50%- 66,9% ποσοστό αναπηρίας παίρνει το 50% , έως 49,99% παίρνει το 40% και μόνο με 80% και πάνω ποσοστό αναπηρίας παίρνει όλο το ποσό.
 • Απαγορεύονται οι αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι και το 2023 και μετά οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται δεν θα είναι πάνω από το δείκτη τιμών καταναλωτή.  
 • Ισχύουν οι κρατήσεις για την υγεία από 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 
 • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του , όπως έχει η κυβέρνηση στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων και έχουν στο στόχαστρό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες.  
 • Ισχύει η προσωπική διαφορά με νέα πιο αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που για τους συνταξιούχους πριν το έτος 2016 θα γίνει λογιστική διόρθωση, αφού για τους νέους θα προκύψει τελικά μείωση στις συντάξεις .
Οι συνταξιούχοι έχουμε καταλάβει πολύ καλά τι έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο. Οι λεγόμενες αυξήσεις αφορούν πολύ μικρή μερίδα συνταξιούχων από τις διορθώσεις στις επικουρικές, τις κύριες και τον συντελεστή αναπλήρωσης, στους έχοντες πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης .Δεν μπορούν πλέον να μας κοροϊδέψουν. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

· Απόσυρση του νομοσχεδίου και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων .

· Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους.

· Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.

· Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.

· Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

· Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και Επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης

· Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.

Θα διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας και θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο συμμετέχοντας στην διαδήλωση στις 18 Φεβρουαρίου μαζί με τους απεργούς εργαζόμενους .

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους στις 18 Φεβρουαρίου στις 10π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου