Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Κοινή γραμμή και Συντονισμός ενεργειών Περιφέρειας Αττικής και Δήμων του Βορείου Τομέα Αθηνών για την άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων

Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής : Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε, σε συνεργασία με τους Δήμους, μία μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς πισωγυρίσματα και κοιτώντας μόνο μπροστά»

Τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στους Δημάρχους του Βορείου Τομέα Αθηνών σε συνάντηση που συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, θέτοντας ως καίρια και επιβεβλημένη τη συνεργασία των Δήμων για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Υλοποιούμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική», τόνισε.

Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, επίσης, του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής Δημήτρη Δρόση, και του Εμπειρογνώμονα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιβάλλοντος Βαγγέλη Μιχαλόπουλου, δόθηκαν τα χρονοδιαγράμματα αλλά και απαντήθηκαν ερωτήματα που σχετίζονται με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε άμεσα οι Δήμοι να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουν εγκριθεί για να ενσωματωθούν στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας έχει την απόλυτη στήριξη τόσο του υπ. Περιβάλλοντος όσο και του υπ. Εσωτερικών και επισήμανε πως στόχος είναι μέσα στο 2020 να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, δημιουργείται και το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

Ειδικότερα εστίασε στη σημασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τονίζοντας ότι πρέπει να μπει η φιλοσοφία της ανακύκλωσης σε κάθε σπίτι και σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θα είναι στο πλευρό των Δήμων σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε κάθε ανάγκη που προκύπτει.

«Σε αυτό το τόσο κρίσιμο για τους πολίτες και την Αττική, ζήτημα ως Αυτοδιοίκηση δίνουμε εξετάσεις και οφείλουμε όλοι μαζί να πετύχουμε» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Ο τρόπος που διαχειρίζεται η Αττική τα απορρίμματά της απαιτεί συνολική και βιώσιμη λύση. Ως Περιφέρεια συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους σε κάθε βήμα με δυνατότητες χρηματοδότησης, τεχνογνωσία και καθοδήγηση για την επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και την κατάλληλη χωροθέτηση των εγκαταστάσεών τους. Όσα ανακοινώσαμε αποτελούν τις πρώτες μας δράσεις, θα υπάρξουν και άλλες. Επενδύουμε για να αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία του πολίτη στον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματά του. Ξεκινάμε από τα υγειονομικά καταστήματα και τους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων και φέρνουμε την καινοτομία του καφέ κάδου σε κάθε νοικοκυριό. Αλλάζουμε τον τρόπο που ο πολίτης αποθέτει τα απορρίμματά του και εισάγουμε τη φιλοσοφία της αποκομιδής τους σε καθημερινή βάση. Βελτιώνουμε την Υγεία του Πολίτη στο σπίτι, στην πόλη για τον ίδιο και τα παιδιά του. Εκπαιδεύουμε τον πολίτη, τον νέο, τον μαθητή επενδύοντας σε πράσινες γωνιές στην πόλη τους αλλά και σε 60 κινητά πράσινα σημεία πληροφόρησης και εκπαίδευσης».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, ανέφερε: «Η Αττική πρέπει να αφήσει πίσω οριστικά την εποχή των ΧΥΤΑ και της ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και να υιοθετήσει ένα φιλικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Ξεκινά μία δύσκολη προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα με έμφαση στην εφαρμογή δράσεων στην πηγή διακριτών ρευμάτων αποβλήτων. Ως Περιφέρεια είμαστε στο πλευρό των Δήμων για να τους παράσχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση και βοήθεια στην προσπάθεια αυτή, ξεκινώντας από την ενίσχυση κάθε Δήμου μέχρι 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την επικαιροποίηση των σχεδίων του».

Από μέρους των Δημάρχων συνολικά εκφράστηκε η στήριξή τους προς τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής καταθέτοντας τα ερωτήματα και τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός των ενεργειών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος αλλά και να επιλεγούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι για την επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων, παρείχε ο Εμπειρογνώμονας Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιβάλλοντος κ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος και επεσήμανε ότι το helpdesk που έχει συσταθεί στον ΕΣΔΝΑ είναι στη διάθεση των Δήμων για καθοδήγηση και βοήθεια.

Για τη διαδικασία υποβολής πρότασης από τους Δήμους για ένταξη στην επιχορήγηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020, ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής Δημήτρης Δρόσης, όπως, επίσης, για την παράταση της πρόσκλησης μέχρι τον Μάιο 2020 για ένταξη έργων ενεργειακής αναβάθμισης στους Δήμους του Βορείου Τομέα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Αλέξιος Μακρής, ο Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Δημήτρης Κοκορόσκος, ο Αντιδήμαρχος Βριλησσίων Αλέξης Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγίας Παρασκευής Μιλτιάδης Κύρκος, και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κηφισιάς Παναγιώτης Αντωνιάδης, σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις τεχνικές υπηρεσίες και τις διευθύνσεις προγραμματισμού έργων των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου