Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ένα χρόνο το Πράσινο Κίνημα στην αυτοδιοίκηση - Θετικός ο απολογισμός


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την 26η Μαΐου 2019 όπου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στη χώρα μας.

Για το Πράσινο Κίνημα ήταν μία στιγμή – ορόσημο, καθώς οι κάλπες ανέδειξαν την αυτοδιοικητική ισχυροποίηση του κόμματος.

Συγκεκριμένα, το Πράσινο Κίνημα κατάφερε να εκλέξει στην Περιφέρεια Αττικής την παράταξη «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» η οποία εκπροσωπείται με δύο συμβούλους, τον επικεφαλής της και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Νίκο Παπαδάκη και τον Παναγιώτη Αλεβίζο.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέλεξε την Περιφερειακή Παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», με επικεφαλής και περιφερειακό σύμβουλο το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Αθανάσιο Ακρίβο.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στήριξε την Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η παράταξη της οποίας ενώθηκε, με την παράταξη που ηγείτο η Γιούλη Παπαδοπούλου, που είχε το χρίσμα από το Πράσινο Κίνημα.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
τα μέλη του κόμματος υποστήριξαν τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Στο Δήμο Χαλανδρλιου εκλέξαμε τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος Άγγελο Νταβία.

Επίσης μία σειρά από στελέχη του κόμματος συμμετείχαν σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές παρατάξεις συνεργαζόμενοι, αφήνοντας το στίγμα τους στις τοπικές κοινωνίες.

Η σημαντική αυτή εκλογική επιτυχία για το Πράσινο Κίνημα αποδείχτηκε πως ήταν το “εισιτήριο” που χρειαζόταν για να μπορέσει να παρέμβει μέσα στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, εκεί δηλαδή που παίρνονται πολλές και σημαντικές αποφάσεις για τις ζωές μας.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς οι νέοι αιρετοί ανέλαβαν επίσημα τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος όχι μόνο κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους αλλά και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο σε καίριες αποφάσεις.

Χαρακτηριστικές επιτυχίες

Αναφέρουμε συνοπτικά κάποιες από αυτές, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένο απολογιστικό κείμενο τον Σεπτέμβριο:

Η περιφερειακή παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” συνέπραξε με την παράταξη του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και μετέχει στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα ο επικεφαλής της Νίκος Παπαδάκης έχει οριστεί εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο προώθησε τη νέα φιλοσοφία όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Πρόληψη – eco design, η Διαλογή στην Πηγή, η Επανάκτηση και η Επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων καθώς και η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων, για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων, αποτελούν πλέον απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής.

Με βάση το σχεδιασμό μας και τα Τοπικά Σχέδια σε συνεργασία με τους Δήμους, μέχρι το τέλος του 2021 θα δημιουργηθούν πάνω από 1000 Γωνιές Ανακύκλωσης. Εξέλιξη που αποτελεί κορωνίδα στον σχεδιασμό του Πράσινου Κινήματος.

Επίσης, προχωράει και η ηλεκτροκίνηση στην Αττική, την οποία θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη το κόμμα.
Παράλληλα, με πραγματικά καίριες παρεμβάσεις του Νίκου Παπαδάκη και του Παναγιώτη Αλεβίζου η Περιφέρεια είπε “όχι” σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα πλήγωναν το περιβάλλον.

Ενώ η παράταξη προχώρησε σε πολλές ακόμη “πράσινες” δράσεις που όσοι παρακολουθούν από κοντά τα της Περιφέρειας Αττικής, τα πιστώνουν αποκλειστικά στην παράταξη που στηρίζει το Πράσινο Κίνημα.

Οι πράσινες πολιτικές κερδίζουν έδαφος και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της συνεχούς και μεθοδικής δουλειάς που κάνει εκεί η παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού, κ. Ακρίβος έχει αναδείξει σε μείζον θέμα αυτό της ανακύκλωσης και με επερωτήσεις προς την Περιφερειακή Αρχή έχει πιέσει ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και να υλοποιηθούν οι θέσεις του Πράσινου Κινήματος. Παράλληλα, ο κ. Ακρίβος με τα στελέχη του Συνδυασμού που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της Θεσσαλίας παρεμβαίνουν προς την Περιφερειακή Αρχή και έχοντας χτίσει μία καλή συνεργασία με την διοίκηση του κ. Αγοραστού, καταφέρνουν να λύνουν πολλά από αυτά.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
η Δήμητρα Λυμπεροπούλου εργάζεται αδιάκοπα και καταφέρνει να είναι αποτελεσματική σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως μόνο πρόσφατα ήταν η πρωταγωνίστρια στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά του νέου αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου δημιουργώντας αίσθηση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γενικότερα η κα Λυμπεροπούλου χαίρει της εκτίμησης και της αναγνώρισης ακόμα και των πολιτικών αντιπάλων της, καθώς το ήθος και η εργατικότητάς της είναι στον απόλυτο βαθμό.

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι όλες οι αυτοδιοικητικές μας παρατάξεις κατέθεσαν το κεντρικό ψήφισμα του Πρασίνου Κινήματος κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Ένα παράδειγμα στο τι μπορούν να καταφέρουν οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος στους Δήμους είναι ο κ. Άγγελος Νταβίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς που οι παρεμβάσεις του είναι πραγματικά “ψαγμένες” και εύστοχες.

Χαρακτηριστικά, θυμίζουμε το ολοκληρωμένο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε, εν μέσω της πανδημίας, στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου για την άμεση κάλυψη κρίσιμων κενών στο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη, δείχνοντας τον δρόμο προς την διοίκηση. Γενικότερα ο κ. Νταβίας μέσα από την εμπειρία του και τη βαθιά του ενασχόληση με τα κοινά καταφέρνει να ξεχωρίζει με τις ενέργειές του.

Τέλος, το Πράσινο Κίνημα πιστεύει απόλυτα ότι η αποκέντρωση των εξουσιών της κεντρικής διοίκησης και η μεταφορά τους στην αυτοδιοίκηση είναι καθοριστικές για την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους και θα πιέζει πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένα χρόνο το Πράσινο Κίνημα στην αυτοδιοίκηση. Και συνεχίζουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου