Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Λαλιώτης: Αυτή είναι η αλήθεια για τον «Μεγάλο Περίπατο» και τις «Μεγάλες Αναπλάσεις» στην Αθήνα

«Αποδεικνύεται ποιοι και γιατί μετά από 15 χρόνια αδράνειας, απραξίας και υποβάθμισης για το Κέντρο και τις Γειτονιές της Αθήνας προσπαθούν ‘’…να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες…’’, αναφέρει- μεταξύ άλλων- σε επιστολή του που απέστειλε στο TheCaller ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, παίρνοντας θέση και εκείνος με τη σειρά του στη δημόσια συζήτηση και τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για τον «Μεγάλο Περίπατο», ως τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που έχει γίνει στην Αθήνα.

Ειδικότερα, αφορμή για την επιστολή του κ. Λαλιώτη στάθηκε η αναδημοσίευση στο TheCaller σχετικού άρθρου του zoon.gr και της δημοσιογράφου Βάλιας Μπαζού, η οποία εξηγούσε με συγκεκριμένα στοιχεία και απτά παραδείγματα γιατί η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας και η μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας στην Πανεπιστημίου «δεν είναι η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που έχει γίνει στην Αθήνα».
«Ούτε ο όρος “Μεγάλος Περίπατος” δεν είναι νέας εμπνεύσεως»

Όπως ανέφερε η Βάλια Μπαζού στο zoon.gr, «έχουν προηγηθεί το 1985 η πεζοδρόμηση της Φωκίωνος Νέγρη, το 1995 της Ερμού, το 2001 της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το 2002 της Αποστόλου Παύλου. Οι αναπλάσεις σε Κεραμεικό, Γκάζι, Ψυρρή και Πειραιώς. Μια ενιαία αστική παρέμβαση, περίπου, 500 στρεμμάτων σε πιο “σκληρές” εποχές όπου η επικρατούσα αντίληψη για την πόλη ήταν… αυτοκινούμενη ενώ τα ΜΜΜ ήταν παλαιάς κοπής με τα πρώτα χιλιόμετρα του μετρό να κάνουν την εμφάνισή τους τον Ιανουάριο του 2000. Άλλωστε και ο όρος “Μεγάλος Περίπατος” δεν είναι νέας εμπνεύσεως. Ο όρος χρησιμοποιείται από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε και από την πρώτη στιγμή που άρχισε να υλοποιείται το όραμα για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας. Δηλαδή, εδώ και τουλάχιστον 25 με 30 χρόνια».

Η επιστολή Λαλιώτη

Ο Κώστας Λαλιώτης, λοιπόν, γράφει στην επιστολή που απέστειλε στο TheCaller, πως «αποδεικνύεται ποιοι και γιατί μετά από 15 χρόνια αδράνειας, απραξίας και υποβάθμισης για το Κέντρο και τις Γειτονιές της Αθήνας προσπαθούν «…. να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες…». Φαίνεται, ότι κάποιοι ανακάλυψαν, καθυστερημένα, τον αδιαμφισβήτητο υπαρκτό (εδώ και χρόνια) «Μεγάλο Περίπατο» και τις αδιαμφισβήτητα υπαρκτές (εδώ και χρόνια) «Μεγάλες Αναπλάσεις» στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας».

Και συνεχίζει ο Κώστας Λαλιώτης:

«1. Καλές οι προθέσεις του Δημάρχου, των Δημοτικών Παρατάξεων και του Δήμου της Αθήνας, αλλά ως σχέδια και ως προτάσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικρό τμήμα ενός συνολικού και ολοκληρωμένου Σχεδίου, που είχε διαμορφωθεί και υλοποιηθεί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Μελίνα Μερκούρη – Αντώνης Τρίτσης – Κώστας Λαλιώτης, όπως και άλλα πρόσωπα) για τον «Μεγάλο Περίπατο» και την ανάδειξη της ταυτότητας του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, μιας Μητροπολιτικής περιοχής.

2.Όλα κρίνονται και συγκρίνονται εκ του αποτελέσματος. Μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα : στην πεζοδρόμηση και τις αναπλάσεις της Διονυσίου Αεροπαγίτου, της Βασιλέως Παύλου, της Ερμού, της Αιόλου, της «Κορεάτικης Αγοράς», της Συνοικίας Ψυρρή, της Πειραιώς, του Κεραμεικού, των περιοχών στο Γκάζι, της Κουμουνδούρου, του Μεταξουργείου, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και της Αγίου Κωνσταντίνου (ΠΑΣΟΚ 1993 – 2003), και όπως παλαιότερα στην Πλάκα (ΠΑΣΟΚ 1980 – 1989), ένα τμήμα της Βουκουρεστίου – Βαλαωρίτου (Στέφανος Μάνος ΝΔ 1980) και της Φωκίωνος Νέγρη (1982 – 1987 ΠΑΣΟΚ και Δημήτρης Μπέης) με τις πολυδιαφημισμένες και επιχρωματισμένες Λωρίδες της «πολύπαθης» Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Όλγας;

3.Η σύγκριση της αδιαμφισβήτητα ορατής και βιωμένης αλήθειας (εδώ και χρόνια) του «Μεγάλου Περίπατου» και των «Μεγάλων Αναπλάσεων» στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με τους σημερινούς Δημοτικούς μικρο-αυτοσχεδιασμούς, είναι συντριπτική.

Είναι θετικό, που ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με τη συναίνεση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, θέλουν να κάνουν κάποια βήματα προς το καλύτερο. Οφείλουν όμως να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης και να προχωρήσουν με λιγότερες φανφάρες και περισσότερα έργα.

Βεβαίως η ζωή της Αθήνας συνεχίζεται με φωτεινό σηματοδότη τη μνήμη του Παρελθόντος και τη μνήμη του Μέλλοντος.

Εύχομαι και ελπίζω οι σημερινές εξαγγελίες και παρεμβάσεις του Δήμου, ανεξάρτητα από τις ατέλειες και τα προβλήματά τους, να στεφθούν με επιτυχία προς όφελος της Πόλης και προς όφελος της ποιότητας ζωής των Πολιτών και των Επισκεπτών της.

4.Οι παραπάνω ενδεικτικές αναφορές μου για τον εμβληματικό «Μεγάλο Περίπατο» και τις «Μεγάλες Αναπλάσεις» στο Κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με το μεγαλόπνοο αστικό Σχέδιο ανασυγκρότησης της Αττικής (πρόγραμμα ΑΤΤΙΚΗ SOS) αποτελούν τα θετικά αποτυπώματα και το θετικό έργο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Αντίστοιχα θετικά αποτυπώματα μπορεί να βρει κανείς σε όλες τις Πόλεις και τις Γειτονιές τους και σε όλους τους οικισμούς σε κάθε Περιφέρειας και στην Ελλάδα συνολικά.

Με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον, αυτή την πραγματικότητα, αυτές τις αλήθειες, αυτές τις συγκρίσεις και αυτό το δημιουργικό έργο οφείλουν να αναδεικνύουν και να πιστοποιούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, καθώς και όλες οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις, που έχουν τις αναφορές τους στην ευρύτερη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη

Υ/Γ. Επισυνάπτω ως μικρό δείγμα της αλήθειας το άρθρο της δημοσιογράφου Βάλιας Μπαζού (zoon.gr 23/6/2020)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου