Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ

Α.Ν.
Πρώτη φορά μέσα στη νέα καραντίνα είπα να γράψω πέντε σκέψεις. Φαίνεται ότι δεν είμαι ο μόνος γραφιάς που δεν γράφει αυτή τη περίοδο, Στα blog και τα sites που παρακολουθώ, στο facebook δεν βλέπεις πια πολλά κείμενα, πολλές σκέψεις περασμένες από το πληκτρολόγιο, δεν βλέπεις καν καινούργια καλαμπούρια.

Τα ποσταρίσματα λιγόστεψαν και όσα ακόμα διακινούνται είναι επαναλήψεις από την εαρινή καραντίνα. 

Την καραντίνα της πλάκας. 

Την καραντίνα του καλαμπουριού, των συναυλιών έξω από τα νοσοκομεία, των ηρώων γιατρών και ντελιβεράδων, των εθελοντών, των σωτήρων εργαζομένων στους δήμους, των νυχτερινών χειροκροτημάτων από τα μπαλκόνι.

Την καραντίνα της κινητής συναυλίας της Άλκυστης.

Την καραντίνα της "υπερπροβολής του "θαύματος" που σύντελούνταν - κατά το αφήγημα κάποιων - στο σώμα της κοινωνίας με τον κατακλυσμιαίο, βίαιο ψηφιακό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών σχέσεων, των συνηθειών των πολιτών, της παιδείας, της υγείας, του εθελοντισμού.

Εκείνη την καραντίνα που όλοι δήλωναν αισιόδοξοι, έπαιζαν παιχνίδια στο φατσομπούκι, προσέβλεπαν σε ένα καλύτερο αύριο με ένα καλύτερα οργανωμένο κοινωνικό κράτος σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο που έταζε ο πρωθυπουργός στα σοσιαλίζοντα διαγγέλματά του.  Θα γίνει καλύτερη η παιδεία με την τηλεκπαίδευση, θα γίνει καλύτερο το ΕΣΥ, θα γίνουν καλύτερες οι μετακινήσεις, το κράτος θα είναι φιλικό στον πολίτη και θα τον εξυπηρετεί από το σπίτι του, κανείς δεν θα μείνει πίσω στη νέα εποχή, όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Τι ωραία που ακούγονταν .....

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και όλα θα φτιάξουν. ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ άκουγες παντού.

 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ από τους δεξιούς που έτσι ξέπλεναν και περιόριζαν τις απαιτήσεις των εγκλείστων πολιτών από την κυβέρνησή τους.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και από κεντροαριστερούς και ...... αριστερούς, εκεί που ο δήμος ήταν στα χέρια τους και άρα είχαν και εκείνοι την ανάγκη να ..... σωθούν από τις αυξημένες απαιτήσεις ΑΝΘΡΩΠΩΝ να βρουν ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΣΤΗΡΙΞΗ και δεν είχαν καν το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Όλοι μαζί συμφωνήσανε να αναλάβουμε εμείς οι πολίτες τις ευθύνες της πολιτείας σε όλα της τα επίπεδα.

Είχαμε εντυπωσιαστεί κάποιοι που τολμάμε να ακούμε και κρίνουμε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και όχι κόμματα ή πρόσωπα.

Αλληλεγγύη, καλή διάθεση, χαμόγελα, κοινωνικότητα, κοινή προσπάθεια.

Λέξεις που πλέον χάνονται από το πολιτικό λεξιλόγιο, από τις προτροπές των μυαλοπώληδων που παρέχουν φτηνιάρικες οδηγίες επιβίωσης στον υπέροχο νέο κόσμο όπως θα έχετε παρατηρήσει.

Και αντικαθίστανται από οδηγίες ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΕΞΟΔΩΝ πια.

Εδώ σου έλεγαν - δεξιοί τε και αριστεροί (μπαίνοντας) - "η κυβέρνηση, οι υπουργοί, οι αυτοδιοικητικοί, οι δήμαρχοι δίνουν την υπέρτατη μάχη με μπροστάρηδες του υγειονομικούς, τους επιστήμονες."

"Κοίτα τους ήρωες και καμάρωσε το ελληνικό θαύμα που συντελείται και ταξιδεύει στα πέρατα της γης μέσα από το κουτί."

Κριτική; Άλλη άποψη; Μα είναι δυνατόν;

Κριτική στον δήμαρχο που μας σώνει θα κάνεις; Δεν ντρέπεσαι; Δεν σέβεσαι την μάχη που δίνει; Άλλωστε ποιος είσαι εσύ; Είσαι ειδικός;

Κριτική στον περιφερειάρχη που μας σώνει;

Κριτική στην κυβέρνηση που μας σώνει; Μα κάνουν ό,τι τους λένε οι ειδικοί. Αυτοί ξέρουν, αυτοί μόνο μιλάνε.

Μα τι είσαι εσύ που τολμάς να κάνεις κριτική και διασπείρεις κατάθλιψη και ανακατοσούρα.

Δεν σέβεσαι αυτούς που σε σώνουν;

Δεν είναι ώρα για κριτική, είναι ώρα της μάχης. Μετά η κριτική. Όταν σωθούμε τα λέμε.

Τώρα να γελάτε και να χειροκροτάτε και αφήστε τις σκέψεις και τις γραφές.

Θυμάστε; 

Ειδικά εσείς οι κεντροαριστεροί, αριστεροί και λοιποί ιδεολογικοί συγγενείς θυμάστε;

Γιατί τώρα δεν μιλάτε άραγε; Γιατί τώρα δεν μας δείχνετε καθημερινά τα πληντύρια των κάδων και τα ψεκαστήρια της απολύμανσης εδώ στο Χαλάνδρι;

Στην πρώτη καραντίνα φυτεύαμε λουλούδια για να δείξουμε την υπερδραστηριότητα του δήμου για να αντιμετωπιστεί ο ιός. Τώρα φυτέψαμε κολωνάκια. 

Βέβαια αυτό που ζούμε ούτε με λουλούδια αντιμετωπίζεται, ούτε με κολωνάκια.

Και σίγουρα ούτε με πρόστιμα και άλλα πρόστιμα.

Γιατί δεν διαβάζω κανέναν που παριστάνει τον αριστερό να αναμασάει το "ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για τα σκουπίδια και για τα κλαδιά τάχα;

Φτάσανε οι συντηρητικοί να μην θέλουν να ακούν αυτή την ατάκα πλέον και να αντιδρούν.

Εσείς αριστεροί ή σοσιαλιστές που την είχατε κάνει σημαία για να κάνετε μικροπολιτική πώς νιώθετε άραγε σήμερα; 

Την λέξη ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ την θυμάται άραγε κανένας;

ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ για την αποδοχή του περιορισμου της ίδιας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο και περισσότερους συμπολίτες μας ως αναγκαίο μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας πώς την αντιμετωπίζουν άραγε εκείνοι που έβλεπαν τον φασισμό μόνο στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και την αστυνομία του Μιχάλη και όχι στον ΠΥΡΗΝΑ των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ μικροπολιτικών - επικοινωνιακών μπουρδολογιών;

Αυτή η καραντίνα δεν έχει πλάκα.

Τα πράγματα σοβαρεύουν. 

Και η ταπεινή μου γνώμη είναι οτι εκτός από γιατρούς και ψυχιάτρους την επόμενη περίοδο θα χρειαστούν και νέα πολιτικά εργαλεία για όσους επιβιώσουν. Θα μου πεις "πού τα πουλάνε αυτά;"

Δεν ξέρω. Αλλά σίγουρα με την ΣΙΩΠΗ και την ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ της ΣΚΕΨΗΣ δεν θα προκύψουν.

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου