Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Το Πράσινο Κίνημα για τα 10 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα: Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργειαΣυμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ημέρα που όλος ο πλανήτης είχε σοκαριστεί αρχικά από τον πολύ υψηλής έντασης σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία. Όμως, κανείς δεν φανταζόταν πόσο χειρότερα θα γίνονταν τα πράγματα στη συνέχεια, όταν την επόμενη μέρα οι μονάδες 1, 2 και 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα εξερράγησαν, και τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον.
Με αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο το Πράσινο Κίνημα θέλει να υπενθυμίσει σε κάθε τόνο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και ενώνει τη φωνή του παγκοσμίως με αυτούς που λένε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά.
Αξίζει να περιγράψουμε πως είναι η κατάσταση στη Φουκουσίμα 10 χρόνια μετά: Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν έχει αρθεί, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμη σε κέντρα φιλοξενίας ή άλλες τοποθεσίες. Παρά τα σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe ότι “η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι υπό έλεγχο”, η πραγματικότητα δείχνει ότι μολυσμένο νερό εξακολουθεί να διαρρέει σε ανύποπτο χρόνο προς τη θάλασσα και ο παροπλισμός του εργοστασίου δεν προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Νέα hotspots ραδιενέργειας δημιουργούνται συνεχώς, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace. Ακόμα και τώρα, περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην περιοχή.

Δεν ξεχνάμε το Ακούγιου
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δημιουργείται πυρηνικό εργοστάσιο και στη “γειτονιά” μας, για το οποίο το Πράσινο Κίνημα έχει εκφράσει εγκαίρως τη διαφωνία του. Πρόκειται για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που δημιουργείται από την γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία και μάλιστα μόλις πριν λίγους μήνες το τουρκικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια κατασκευής και για τρίτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου στην εταιρεία Akkuyu Nuclear.
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Τι είναι τα πυρηνικά νέας γενιάς στην παραγωγή ενέργειας;
Παρά τις υποσχέσεις για καλύτερη απόδοση ή αποφυγή ατυχημάτων εξαιτίας καιρικών φαινομένων χάρη στον σχεδιασμό τους, παραμένουν αρκετά επικίνδυνες επενδύσεις. Κατά την παραγωγή και πάλι θα προκύπτουν πυρηνικά απόβλητα, αν και θεωρητικά λιγότερο ραδιενεργά, για τα οποία δεν υπάρχει λύση όσον αφορά το πώς μπορούν να απορριφθούν χωρίς να καταστρέψουν το περιβάλλον, ενώ δεν αποκλείουν τα ατυχήματα που οφείλονται στον ανθρωπογενή παράγοντα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα σε έναν τομέα που αποδεδειγμένα δεν είναι ασφαλής και ακόμη και η ανάγκη μελέτης γύρω από αυτόν εγείρεται από ιστορίες καταστροφής.
Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα συνεχίζει να μας αποδεικνύει κάθε μέρα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Οι ζημιές στο περιβάλλον και τις κοινωνίες είναι ανεπανόρθωτες, μακροχρόνιες, ακόμα και μη αναστρέψιμες.

Κ. Καλογράνης: “Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια”
Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε σχετικά: “Η συμπλήρωση 10 ετών από τα δραματικά γεγονότα στη Φουκουσίμα είναι μία ακόμα ευκαιρία για την ανθρωπότητα να σκεφτεί τις επόμενες γενιές και να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Όσα έγιναν στη Φουκουσίμα και στο Τσερνομπίλ ακόμα ταλαιπωρούν τους ανθρώπους και τις περιοχές που συνέβησαν.
Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.
Ειδικά για την περιοχή του Ακούγιου που είναι βόρεια της Κύπρου, σε σεισμογενή περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, διότι σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις όπως γνωρίζουμε είναι μη αντιστρέψιμες και είναι πιθανόν να πλήξουν και την χώρα μας.
Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια και οφείλουμε να αγωνιστούμε όσο μπορούμε για να μην γίνει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση---Η Πολιτική στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου