Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Πράσινο Κίνημα: Θεσμοθετήστε Κλιματικό Νόμο «εχθές»

 

Πράσινο Κίνημα: Θεσμοθετήστε Κλιματικό Νόμο «εχθές» 

Το Πράσινο Κίνημα - όπως και όλος ο κόσμος – παρακολουθεί την βιβλική καταστροφή που συντελείται στη Γερμανία, κατά κύριο λόγο, και στο Βέλγιο από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τις συγκεκριμένες περιοχές.  
Η λίστα με τους νεκρούς ολοένα και μεγαλώνει και οι πληροφορίες από εκεί κάνουν λόγο για μία φυσική καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο. Και όλα αυτά ενώ οι αρχές είχαν προειδοποιήσει εδώ και λίγες ημέρες πως η περιοχή θα πλήττονταν από τριήμερες βροχοπτώσεις, ωστόσο κανένας δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε.
Δυστυχώς, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής είναι τόσο ραγδαίες που δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε από τις αρμόδιες αρχές των πιο ανεπτυγμένων κρατών.  
Για το Πράσινο Κίνημα οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που μας έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη και οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν πρέπει να ευαισθητοποιήσουν επιτέλους τους κυβερνώντες στη χώρα μας και να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. 
Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλύεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα έχει ζητήσει να θεσπιστεί ο Κλιματικός Προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανέστατες σε όλους. 

Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σχετικά: «Συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ευχόμαστε να μην υπάρχουν άλλες απώλειες ζωών. Πλέον, δεν χωράει καμία καθυστέρηση. Η θεσμοθέτηση του πρώτου κλιματικού νόμου στην Ελλάδα, έπρεπε να είχε γίνει «εχθές» για να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια νέα «πράσινη» εποχή. Είναι αδήριτη ανάγκη να επικαιροποιηθούν οι στόχοι  της χώρας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και η χωροθέτηση μεγάλων αιολικών πάρκων».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου