Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ «ΕΛΠΙΔΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

 


Η πραγματικότητα και η λειτουργία της πόλης μας

Ο Δήμος Βριλησσίων προσπάθησε μαζί με τους εργαζόμενους και τους αιρετούς να κρατήσει την πόλη ασφαλή και τους κατοίκους αλώβητους από τις συνέπειες του χιονιά «ΕΛΠΙΔΑ».

Ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης ευχαριστεί ειλικρινά και θερμά τους εργαζόμενους που επιχειρούσαν ακατάπαυστα επί μέρες στο πεδίο, για την προσπάθεια που κατέβαλαν νυχθημερόν, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Χιονοκαταιγίδας «Ελπίδα».

Παράλληλα, με δεδομένο, τα προβλήματα που προέκυψαν από την παραλυσία του κρατικού μηχανισμού και της περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης ευχαριστεί ιδιαίτερα τους Δημάρχους Πειραιά, Νίκαιας, Αγ. Βαρβάρας, κ.κ. Ι. Μώραλη, Γ. Ιωακειμίδη και Λ. Μίχο, καθώς και τους αιρετούς συνεργάτες και εργαζομένους τους, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του και την έμπρακτη βοήθειά τους, με την παραχώρηση τριών (3) μηχανημάτων τους για τον αποχιονισμό της πόλης.

Στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε την περασμένη εβδομάδα, για την ανάκτηση της λειτουργικότητας της πόλης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική η βοήθεια αιρετών και μη μελών της δημοτικής αρχής, οι οποίοι διέθεσαν ατομικά μέσα μεταφοράς εργαλεία και αρκετά 24ωρα κοπιώδους εργασίας τους, στον άνισο αγώνα με τις την Χιονοκαταιγίδα της 24-25/1 και με τη διαχείριση των σημαντικών συνεπειών της.

Πολύ σημαντική ήταν και συνεισφορά των εθελοντών του φυσιολατρικού συλλόγου «Βριλησσός», οι οποίοι επίσης αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους χρόνου, οχήματα και εργαλεία, στην αντιμετώπιση των συνεπειών του βαρύ χιονιά.

Εύσημα αξίζουν στους δημότες που, παρά τις μιντιακές και άλλες σειρήνες καλλιέργειας καχυποψίας και δυσφήμισης του δημοτικού έργου, επέδειξαν ψυχραιμία και την αναγκαία υπομονή, αλλά και γιατί συμπαραστάθηκαν και εμψύχωναν την προσπάθεια, για την ασφαλή και γρήγορη επαναφορά της πόλης σε εύρυθμη λειτουργία.

Απεγκλωβισμός ανθρώπων με θέματα υγείας και ηλικιωμένων.

Η ευθύνη διατήρησης ανοιχτών των υπερτοπικών οδικών αρτηριών της, παρότι ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, έπεσε ολοκληρωτικά στις πλάτες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του δήμου Βριλησσίων, στερώντας την πολύτιμη ολιγομελή δύναμή της από τη διαχείριση των έντονων χιονοπτώσεων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης.Απέναντι στην πλήρη απουσία της Περιφέρειας Αττικής στον εκχιονισμό των περιοχών ευθύνης της, δηλαδή των οδικών αξόνων της Λεωφόρου Πεντέλης, Αναπαύσεως, οι οποίες οδηγούν στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, αλλά και εντός του Γ.Ν.Α. Σισμανογλείου και της υπερτοπικής οδού Σισμανογλείου που οδηγεί στο πλέον σημαντικό γενικό νοσοκομείο του βόρειου τομέα της Αθήνας, αποφασίσαμε (εξ ανάγκης) να αναλάβουμε και το έργο αυτό που δεν μας αναλογούσε, καθώς και, από εκεί και πέρα, να θέσουμε ως βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας των συμπολιτών μας.

Χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια «βοήθειας» σε μηχανικά μέσα από την Περιφέρεια Αττικής, καταγράφεται ως ιδιαίτερα αρνητικός παράγοντάς ότι ο Δήμος μας δεν έλαβε ΚΑΝΕΝΑ (0) μηχάνημα έργου από την περιφέρεια σε σχέση με άλλους Δήμους που τους παραχωρήθηκαν.

Νέες επιχειρησιακές προτεραιότητες που τέθηκαν

Από τη στιγμή που αποδείχθηκε αδύνατη η διατήρηση του εσωτερικού οδικού δικτύου ανοιχτού για κίνηση χωρίς αλυσίδες, τέθηκε ως βασική προτεραιότητα η εξυπηρέτηση εξαιρετικά επειγόντων ζητημάτων υγείας των μελών των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα τα πρώτα δύο 24ωρα αλλά και στη συνέχεια, εξυπηρετήθηκαν κατά προτεραιότητα κατεπείγοντος, κατά την διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, δεκάδες έκτακτα περιστατικά μεταφορών σε νοσοκομεία, διάνοιξης δρόμων για είσοδο ασθενοφόρων, μεταφορών πολιτών που ήταν σε ανάγκη από υπηρεσιακούς και αιρετούς ή και αρκετών που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού για σημαντικά θέματα υγείας τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνδρομή του Δήμου σε ζητήματα αιμοκαθάρσεων, χημειοθεραπειών, επιστροφές εγχειρισμένων από νοσοκομεία, προμήθεια και μεταφορά φαρμάκων και παράδοση αυτών, παράδοση τροφίμων, φακών, κουβερτών, παραλαβή γεννητριών και παράδοση τους για την σύνδεση μηχανημάτων υποστήριξης για την ζωή συμπολιτών, εξυπηρέτηση μέσω παράδοσης φιαλών οξυγόνου από τα Δημοτικά Ιατρεία προς συμπολίτες μας που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν, πραγματοποίηση συνοδειών σε κέντρα αποκατάστασης, συνολικά (τουλάχιστον) εκατό πενήντα τρεις (153) καταγεγραμμένες περιπτώσεις.

Η ίδια προτεραιότητα ίσχυσε και για την ασφάλεια του προσωπικού και των εξωτερικών συνεργατών του δήμου, οι οποίοι συμμετείχαν στον αποχιονισμό, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Ενημερώσεις περιορισμού μετακινήσεων ενόψει της χιονοκαταιγίδας.

Ο Δήμος Βριλησσίων από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τους δημότες για τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις τις ημέρες που προηγήθηκαν της Χιονοκαταιγίδας «ΕΛΠΙΔΑ». Σε αυτές καταγράφονταν οι σαφείς οδηγίες για τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών ή/και για μετά την έναρξη των φαινομένων, οι αναγκαίες εξ αυτών, να διενεργούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων χιονοπτώσεων και παγετού ο Δήμος Βριλησσίων, μετά από σχετική ανακοίνωσή του, διέθετε από το πρωί της Πέμπτης (20/1) αλάτι στους δημότες, για τις ανάγκες αποχιονισμού των εξωτερικών χώρων, της οικίας και των πεζοδρομίων τους.

Εισηγήθηκε, και λήφθηκε μαζί με τα συναρμόδια όργανα η απόφαση για, το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, στο Δήμο Βριλησσίων, από τη Δευτέρα 24/1, για την αποφυγή ατυχημάτων και ταλαιπωρίας των πολιτών, όπως και έγινε.

Στην ίδια κατεύθυνση ακριβώς, συνέχισε με ανάλογες οδηγίες και παρακλήσεις και αμέσως μετά την έναρξη των φαινομένων του χιονιά που ζήσαμε, και τον οποίο ευτυχώς ξεπεράσαμε όλοι μαζί σώοι και αβλαβής.

Προμήθεια αλατιού - αποθέματα

• 205 τόνοι αλατιού έπεσαν στους δρόμους των Βριλησσίων

• 150 τόνοι ήταν ήδη αποθηκευμένοι και κατάλληλα στεγασμένοι, ενώ οι υπόλοιποι προήλθαν από νέες άμεσες προμήθειες

• 135 τόνοι είναι το παρόν απόθεμα άλατος


Στους δρόμους των Βριλησσίων συνολικά επιχείρησαν:

Α΄φαση (24-26/1)

1 JCB

1 JCB

1 ΑΛΑΤΙΕΡΑ

1 ΑΛΑΤΙΕΡΑ – ΜΑΧΑΙΡΙ

1 ΑΛΑΤΙΕΡΑ

1 BOBCAT

1 BOCAT ΜΕ ΛΕΠΙΔΑ

1 GRATER (Τρίτη απόγευμα για 6 ώρες)

7 ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ


Β΄φάση (26-28/1)

Επιπλέον των παραπάνω, από Τετάρτη μεσημέρι:1 JCB

1 JCB

1 BOBCAT

1 ΜΑΧΑΙΡΙ – ΑΛΑΤΙΕΡΑ – ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

1 JCB – ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ

1ΜΑΧΑΙΡΙ – ΑΛΑΤΙΕΡΑ – ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

7 Δημοτικά και 5 ιδιωτικά οχήματα

για τη μεταφορά του προσωπικού των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και ύδρευσης, καθώς και για την κάλυψη κάθε άλλης εργασίας κάλυψης κατεπείγουσας ανάγκης, ενώ σημειώνεται ότι η συνδρομή των μηχανημάτων έργων από άλλους Δήμους πραγματοποιήθηκε χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες με επιπλέον κόστος.

Οι πραγματικές δυσκολίες

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση αποχιονισμού, οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι οι Δήμοι της Αττικής, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι του βορείου τομέα Αθηνών και ο Δήμος Βριλησσίων δεν έχουν ειδικά μηχανήματα διαχείρισης – ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ – ενός δριμύ χιονιά υπερ-αυξημένης έντασης.

Διαθέτουν μόνο δικά τους ή μισθώνουν από την αγορά, χωματουργικά μηχανήματα έργου, τα οποία δεν είναι όμως ειδικά και ισχυρά μηχανήματα αποχιονισμού με μαχαίρια και αλατιέρες σημαντικής ισχύος. Τέτοιου είδους ειδικά μηχανήματα εκχιονισμού δεν υπάρχουν σε επαρκή αριθμό στην Αττική για να μισθωθούν από τους δήμους.

Τα προβλήματα με τον ΔΕΔΔΗΕ και με το νερό

Ειδική προτεραιότητα είχε σε αυτό τον κρίσιμο χρόνο, η αντιμετώπιση των ζητημάτων παροχών ρεύματος και νερού που είχαν διακοπεί σε αρκετές κατοικίες ως συνέπεια του ισχυρού χιονιά.

Η υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου, με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, αποκατέστησαν μέσα στο πρώτο 48ωρο της Χιονοκαταιγίδας σημαντικές βλάβες στον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας του δικτύου και συγκεκριμένων παροχών οικιών.

Παρά τις περί του αντιθέτου, ψευδείς, ενημερώσεις του τηλεφωνικού κέντρου του διανεμητή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο Δήμαρχος Βριλησσίων είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή στα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ότι σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης υπήρχε ανάγκη επανασύνδεσης ρεύματος, εκείνο το σημείο θα λάμβανε άμεση προτεραιότητα, για τα οχήματα εργασίας του. Παράλληλα είχε εξασφαλιστεί η συνδρομή σε κλαδέματα αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ από τα συνεργία πρασίνου του Δήμου, προκειμένου να επανέλθει, με κάθε δυνατό και ασφαλή τρόπο, το ρεύμα σε κάθε ένα σπίτι που είχε διακοπεί.Η καθυστέρηση αποκατάστασης των βλαβών, με την απαράδεκτη καθυστέρηση 4-5 ημερών βαρύνει αποκλειστικά τον ΔΕΔΔΗΕ, είτε αυτές οφείλονται σε αντικειμενικές επιχειρησιακές δυσχέρειες που αντιμετώπισαν τα κλιμάκιά του στις περιοχές που επιχειρούσε κατά τη διάρκεια της Χιονοκαταιγίδας είτε σε άλλα ελλείμματα του σε μέσα και εργαζόμενους ή και σε συνδυασμό τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος είχε εξαρχής μεταβεί η υπηρεσία ηλεκτρολόγων του Δήμου για επιτόπου αυτοψία και όπου διαπιστώθηκε συνθήκη κινδύνου, προχώρησε σε ειδική σήμανση του χώρου. Σε περίπτωση ανάγκης επιτήρησης του σημείου, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, διατέθηκε εργαζόμενος αποκλειστικά για την επιτήρηση του σημείου και για την ασφάλεια των διερχόμενων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την ευθύνη και την υλικοτεχνική υποδομή (οχημάτων, εργαλείων και τεχνογνωσίας), για να ενεργήσει επιχειρήσεις στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της Χιονοκαταιγίδας και τις επόμενες πολλές επόμενες ημέρες μετά από αυτή, παρά τη μαύρη παραπληροφόρηση του τηλεφωνικού κέντρου του, επίρριψης της ευθύνης σε καθυστερήσεις εκχιονισμών από την πλευρά του δήμου.

Μετά τον πλήρη αποχιονισμό

Μετά τον ολικό αποχιονισμό και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου της πόλης, το Σαββατοκύριακο (29-30/1) ο Δήμος Βριλησσίων, με νέες συντονισμένες και ολοκληρωμένες δράσεις (υδροφόρες, φτυάρια, σκούπες, προσωπικό), ενήργησε τον πλήρη αποχιονισμό των σχολείων της πόλης, αποδίδοντάς τα έτοιμα στο υπουργείο Παιδείας και στην τοπική κοινωνία για την κανονική επαναλειτουργία τους από το πρωί της Δευτέρας 31/1, όπως και έγινε.

Να εργαστούμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα.

Ελπίζουμε και εργαζόμαστε ήδη γι’ αυτό, κάτι που πολύ περισσότερο οφείλουν πια να κάνουν οι κρατικοί υπεύθυνοι και εκείνοι της περιφέρειας Αττικής, ώστε να μην νιώσουμε άλλη φορά τα χιόνια ως απειλή, ακόμα κι αν ξαναεμφανιστούν με παρόμοια ένταση. Κάθε φορέας και θεσμός να κάνει ό,τι του αναλογεί, ώστε το χιόνι, αντί για πηγή κινδύνου, να είναι στο εξής αφορμή χαράς και θαλπωρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου