Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Πράσινο Κίνημα: Η πολιτική δεν πρέπει να διαχωρίζει τις κουλτούρες αλλά να αναζητά τη σύνθεσή τους

 


Το μήνυμα του κόμματος για τη σημερινή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ρομά 
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η πολιτική δεν πρέπει να διαχωρίζει τις κουλτούρες αλλά να αναζητά τη σύνθεσή τους

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εορτασμού των Δικαιωμάτων των Ρομά το Πράσινο Κίνημα αρχικά θέλει να υπενθυμίσει ότι πέρυσι ακριβώς την ίδια ημέρα  έιχε προχωρήσει σε μία ουσιαστική κίνηση τιμής και αναγνώρισης των Ρομά “σπάζοντας” τα στερεότυπα και ανακοινώνοντας τους δέκα πρώτους υποψήφιους Έλληνες τσιγγάνους ή Ρομά (όπως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας) βουλευτές.
Επίσης, πρέπει να θυμίσουμε πως το Πράσινο Κίνημα είχε δώσει φωνή, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, σε αυτή την τόσο ταλαιπωρημένη κοινότητα ανθρώπων και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και συνεχίζει αυτό το “άνοιγμα” του και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.
Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου που έγινε στο Λονδίνο και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
Οι Ρομά είναι περισσότερες από 15.000.000 ψυχές, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.
Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τους συμπολίτες μας Ρομά, δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να αποτελεί το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας μας.
Η πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στην υγεία, η εγγραφή τους στα δημοτολόγια και η βελτίωση των συνθηκών στέγασης τους, αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Οι συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, η συνεργασία με τις κοινότητες Ρομά, η ανάπτυξη δικτύου πολιτισμικών διαμεσολαβητών είναι περισσότερο από αναγκαίες για την βιώσιμη λύση όλων των σχετικών θεμάτων.
Είναι γεγονός ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή διακρίσεις, απόρριψη, αποκλεισμό και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Και η πραγματικότητα αυτή αποτελεί καθημερινότητα βεβαίως και πολλών άλλων ομάδων συνανθρώπων µας, εκτός των Ρομά.
Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, για το Πράσινο Κίνημα, η πολιτική οφείλει να προσανατολίζεται όχι στο να διαχωρίζει τις κουλτούρες, αλλά να αναζητά τη σύνθεσή τους. Να αναζητά τις διασταυρώσεις και όχι τις διακρίσεις των πολιτισμών.
Για να αλλάξει η κατάσταση δεν αρκεί η παραίνεση να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Χρειάζεται να εκπαιδευτούμε βαθύτερα για να το θελήσουμε πραγματικά.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Οι Έλληνες τσιγγάνοι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με πλούσια πολιτιστική παράδοση που επιβάλλεται να δεχθούν όχι μόνο την αναγνώριση μας, αλλά και την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών.
Τα υφιστάμενα προβλήματα και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος δεν χωρούν στη σημερινή Ελλάδα. Είναι ανοικτά θέματα που επιζητούν συνολικό σχεδιασμό και πολιτική βούληση για την επίλυση τους. Για να τερματιστεί η περιθωριοποίηση αιώνων, πρέπει από το εθνικό ως το τοπικό επίπεδο, να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά και να εξασφαλίσουμε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Για το Πράσινο Κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτη η σημασία της συμμετοχής και έκφρασης των Ελλήνων τσιγγάνων στο Κοινοβούλιο και το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα από την κοινότητα των Ρομά που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ήρθε η ώρα να εκλεγεί και ο πρώτος Έλληνας τσιγγάνος βουλευτής.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου