Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Από Δευτέρα πάμε σε μια νέα σελίδα

του Άγγελου Νταβία

Την Κυριακή με την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική σελίδα κλείνει για την ευρύτερη παράταξη. Η πορεία ήταν και είναι προδιαγεγραμμένη: Η ριζοσπαστική αριστερά θα πάρει την θέση που της αναλογεί στο πολιτικό σκηνικό, αυτή της παράταξης διαμαρτυρίας και περιθωριακού δικαιωματισμού.

Το σημείο συνάντησης των δυνάμεων της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης θα μετατοπιστεί στο ιστορικό του σημείο ισορροπίας, τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Εκεί πρέπει να ξανασυναντηθουν οι ριζοσπάστες κεντρώοι, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι ανανεωτικοί αριστεροί και οι πράσινοι πολίτες ώστε να δημιουργήσουν ξανά τον πόλο αμφισβήτησης της συντηρητικής επικυριαρχίας. 

Να ξανασυναντηθούν με όρους δομικής, δημιουργικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση των "αρίστων" και στη συνέχεια με όρους εξουσίας.

Και πρέπει να το κάνουν με όρους 21ου αιώνα, όχι με όρους των δεκαετιών του 70, του 80 και του 90. Κάποιοι πρέπει να μείνουν πίσω σε αυτή τη νέα περίοδο, γιατί ταυτίστηκαν με αυτή που κλείνει. 

Έτσι γίνεται στους ιστορικούς κύκλους. 

Το σημείο υποδοχής πρέπει να είναι ανοικτό, δεκτικό και αποφασισμένο να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο, με σεβασμό στην ιστορία αλλά χωρίς αναπαραγωγή και επιβεβαίωση του  παρελθόντος . 

Δύσκολο αλλά αυτό χρειαζόμαστε: Ένα νέο σημείο συγκέντρωσης των υγιών δυνάμεων όλης της παράταξης.

Και αυτό το σημείο είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν υπάρχει άλλο αντικειμενικά. 

Στο ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία Ανδρουλάκη, που πρέπει να δημιουργήσει τους πολιτικούς και τους οργανωτικούς όρους ενός κόμματος μέλλοντος που θα οδηγήσει την παράταξη στην ανατροπή της σημερινής ανυπαρξίας και θα προσφέρει στην χώρα την ισχυρή. αποτελεσματική και προγραμματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη.

Ένα κόμμα ανοικτό αλλά και συντεταγμένο, δημοκρατικό αλλά και διοικούμενο, πολυσυλλεκτικό αλλά όχι ρεμπετ ασκέρι σύνολο παραγόντων, με τον πολιτικό διάλογο ξανά στο τραπέζι των οργανώσεών του.

Οι προσωπικές στρατηγικές, οι ιδιοκτησίες, οι περιχαρακώσεις πρέπει να παραμερίσουν μπροστά στην ευθύνη απέναντι στους εξαντλημένους πολίτες της παράταξης που έχουν οδηγηθεί από ήττα σε ήττα. 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ο πρώτος σταθμός σε αυτόν τον δρόμο και όσοι δεν κατανοούν το διακύβευμα και προσπαθούν να πατήσουν σε δύο και τρεις βάρκες πρέπει να βραχούν.

  Ειδικά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα βγουν τα μεγάλα πολιτικά συμπεράσματα ακόμα και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τις τάσεις στην χώρα μετά από το ευκαιριακό 41% Μητσοτάκη, δεν πρέπει καμία ψήφος να προσμετρηθεί σε λάθος πολιτική δύναμη.

 Πόσο μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βρει σανίδα σωτηρίας για να συνεχίσουν να ηγεμονεύουν στον χώρο της παράταξης μια δράκα τελειωμένων ιδεοληπτικών που παριστάνουν τους κλειδοκράτορες και τους σφραγιδοκράτορες της αριστεράς στην Ελλάδα.

Οι ατομικές προτιμήσεις περί προσώπων - τοπικών σωτήρων, καθαριστών της πόλης με διπλάσιο αμμονιαζόλ, εκσυγχρονιστών του καμπινέ,  μπορούν να εκφραστούν στον δεύτερο γύρο, όταν θα εκλεγεί ο δήμαρχος

Έτσι και αλλιώς εκτός του νικητή των εκλογών όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις δύο άντε τρεις έδρες θα βγάλουν το πολύ στο νέο δημοτικό συμβούλιο,δεν έχει νόημα να σκέφτεται κανείς ότι πρέπει να σταυρώσει τον φίλο του που κατεβαίνει δώθε και κείθε.

Η δεξιά δια του Βορίδη, υπό την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΟγραφειοκρατών και εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των δυνάμεων της αποκέντρωσης (ΠΑΣΟΚ και Πράσινοι) να παρέμβουν αποτελεσματικά έχει κλείσει κάθε δρόμο συναινετικών προσεγγίσεων στο τοπικό πρόβλημα. Ο νικητής τα παίρνει όλα, οι άλλοι απλά τον κοιτάνε να διοικεί μόνος του με τους αυλικούς του.

ΕΙΔΙΚΑ λοιπόν ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ που επιλέχτηκε από την Χαριλάου Τρικούπη ως κρίσιμος δήμος για να βγει ένα πολιτικό συμπέρασμα προοπτικής και όπου έχει επιτευχθεί μια πλατιά ενότητα δυνάμεων υπό τον Νίκου Πράσσο, αλλά - βεβαίως - και στην περιφέρεια Αττικής με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ. 

Πολιτικό μήνυμα για την αυτοδιοίκηση, την παράταξη, την χώρα.

Οι αγνοί και υγιώς σκεπτόμενοι δημοκράτες πολίτες αυτό θα προτάξουν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 8 Οκτώβρη. 

Οι άλλοι θα κοιτάξουν να χωθούν, να είναι "φίλοι" με όλους, να έχουν ανοικτές πόρτες "να λαμβάνουν" από όλους.

Αλλά να ξέρουν αυτοί ότι καμιά φορά μπορεί οι υπολογισμοί τους να πέσουν έξω. 

Και τότε απλά θα έχουν καταγραφεί ως ριψάσπιδες της παράταξης. 

Η ψήφος μας στις 8 Οκτώβρη είναι το εφαλτήριο ώστε στις επόμενες εκλογές πανελλαδικής εμβέλειας, τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2024, το ΠΑΣΟΚ να είναι ξανά η δεύτερη πολιτική δύναμη στην χώρα και να ξεκινήσει η πορεία της μεγάλης ανατροπής.

 Όποιος νομίζει ότι αυτό δεν είναι σημαντικότερο από το να βάλει έναν σταυρό σε έναν εκ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί, ούτως ή άλλως ας πράξει αλλιώς.

 Και όποιο πολιτικό στέλεχος της παράταξης - παλιό, γιατί μόνο παλιοί λειτουργούν έτσι - δεν κατανοεί την σημασία της μάχης και του μηνύματος και ιεραρχεί ως κρισιμότερο να τα έχει καλά με την πλειοψηφία που υπολογίζει να προκύψει ή να διορίσει κανένα οκτάμηνο κουκί του, είναι ακατάλληλος για να εκπροσωπεί την παράταξη στα ψηφοδέλτιά της. 

ΠΡΑΣΣΟΣ - ΣΓΟΥΡΟΣ - ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον. 

Η μάχη είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ για εμάς. Και στο Χαλάνδρι μπορεί να είναι ακόμα και νικηφόρα. Αν περιοριστούν οι απολιτικοί παραγοντίσκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου