Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ


Του Βασιλείου Ν. Θεοδώρου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή Συμπεριφοράς 

Σχόλιο

Στα σοβαρά: Η συνεργασία με ένα έμπειρο και καταρτισμένο ψυχολόγο μπορεί να δώσει λύσεις σε δυσεπίλυτα προβλήματά σας.
Στα αστεία: Μην ανησυχείτε - οι ψυχολόγοι δεν είναι όπως παρουσιάζονται στις ταινίες και την τηλεόραση!

Άρθρο

Κάθε άνθρωπος θα βρεθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του αντιμέτωπος με  καταστάσεις που περιγράφονται απλά και γενικόλογα, ως ψυχολογικά προβλήματα. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα απλή υπόθεση, ακόμα και αν υπάρχει βοήθεια ή κατανόηση από το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον. Κάποιες φορές μάλιστα το ίδιο το περιβάλλον σας μπορεί να αποτελεί τμήμα του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη ενημέρωσης, ο φόβος, ο κίνδυνος του στιγματισμού και η παραπληροφόρηση συχνά εμποδίζουν ή δυσχεραίνουν την αποτελεσματική αναζήτηση λύσεων. Αυτές τις δύσκολες στιγμές της ζωής σας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Μην ξεχνάτε ότι κάθε πρόβλημα – μικρό ή μεγάλο – σας ενοχλεί, σας στερεί την ικανοποίηση και πιθανόν τη λειτουργικότητά σας.

Ο Ψυχολόγος είναι ένας επιστήμονας κατάλληλα εκπαιδευμένος για να σας ακούσει, να καταλάβει τα συναισθήματά σας, να κατανοήσει το πρόβλημά σας και να σχεδιάσει μια στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Είναι βασικό να αισθανθείτε άνετα μαζί του και να τον εμπιστευθείτε. Πρόκειται άλλωστε να δομήσετε μαζί μια πολύ προσωπική σχέση, για τις ανάγκες της θεραπείας. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε μια επαρκή ενημέρωση για το έργο του ψυχολόγου και τις ιδιαιτερότητές του.

Το επάγγελμα του Ψυχολόγου άπτεται της δημόσιας υγείας. Όπως συμβαίνει και για άλλα αντίστοιχα επιστημονικά επαγγέλματα δημοσίου ενδιαφέροντος π.χ. γιατρός, δικηγόρος, προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με ειδική Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, η οποία εκδίδεται από τις κατά τόπους Νομαρχίες και ισχύει για όλη την επικράτεια. Κανείς δεν δικαιούται να φέρει τον τίτλο του Ψυχολόγου ή να ασκεί το επάγγελμα, αν δεν διαθέτει σχετική άδεια. Πολλοί ψυχολόγοι, ανάλογα με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους, αναλαμβάνουν ιδιωτικά ή στα πλαίσια μιας οργανωμένης δομής (π.χ. νοσοκομείο), τη θεραπεία των ψυχολογικών δυσκολιών και προβλημάτων. Πηγές αυτών των δυσκολιών μπορούν να είναι το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη, τα προβλήματα στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, ο ψυχολογικός πόνος, η εργασιακή κόπωση, η κακοποίηση, το ψυχολογικό τραύμα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α. Τα επιστημονικά εργαλεία, που χρησιμοποιεί ο Ψυχολόγος, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, είναι η ψυχοθεραπεία, η ψυχολογική συμβουλευτική, η ψυχολογική αξιολόγηση μέσω κλινικής συνέντευξης και οι ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ).

Δεν ασκούν όλοι οι ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία και συνεπώς δεν έχουν όλοι οι ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση. Οι ψυχολόγοι που εργάζονται θεραπευτικά ακολουθούν, κατόπιν επιπρόσθετων ειδικών σπουδών στην ψυχοθεραπεία, κάποια σχολή ή κατεύθυνση της επιστήμης τους π.χ. Ψυχοδυναμική, Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική,  κ.α. Από κάθε σχολή απορρέει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, που καθορίζει τα χαρακτηριστικά της θεραπευτικής διαδικασίας, δηλαδή το στυλ του ψυχολόγου, τον τρόπο που μιλά, που ακούει, το πόσο παρεμβαίνει στο πρόβλημα, αν ζητά από τον πελάτη να κάνει ασκήσεις εκτός συνεδρίας, κ.α.

Ο Ψυχολόγος δεν είναι Ιατρός και δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης. Αν και οφείλει να γνωρίζει στοιχεία ψυχοφαρμακολογίας δεν έχει εκπαιδευτεί σε αυτή. Σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεστε φάρμακα θα σας παραπέμψει σε γιατρό και θα συνεργασθεί μαζί του.

Η Ψυχοθεραπεία από ένα ειδικευμένο ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει στα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα. Η αποτελεσματικότητά της βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από τις ικανότητες του ψυχολόγου, αλλά και από την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση του ίδιου του πελάτη – θεραπευόμενου.
 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Επταήμερη", Αρ. φύλλου 26, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2005

5 σχόλια:

  1. Εντάξει άνθρωπέ μου. Θα βρεις χαζούς να τους κάνεις ψυχανάλυση να βγάλεις κανά φράγκο και συ. Μην κλαις. Μας έπεισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ψυχολόγος δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης λες. Για να παίρνει τα ζεστά και μετρητά από τους χαζούς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και πάνε στον ψυχολόγο έχει δικαίωμα; Όξω πούστη από την παράγκαααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα στρίψει η βίδα δεν την ισιώνει ο ψυχολόγος , αερολόγε μου. Μόνο το πορτοφόλι σου αδειάζει σαν τα άλλα λαμόγια της υγείας. Μήπως θες και συ καμιά ψήφο σε κανά βρωμοκόμμα; Θα με κάνεις να γίνω οπαδός του Γιακουμάτου και της Ντόρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσα παίρνεις ρε καραγκιόζη για να βρίζεις τους πάντες εδώ μέσα και να κάνες τον κόσμο να μην δαβάζει το μπλόγκ;

    Δεν πετυχαίνεται τίποτα ρε παλιομαλάκες. Σας έχουν πάρει όλοι χαμπάρι ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΙΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνω τον κόσμο να μη διαβάζει το Blog ;΄Μου φαίνεται πρέπει να πας στον ψυχολόγο με το μούσι να σου αναλύσει ότι αυτό που λες δε στέκει. Εσύ είσαι κατευθυνόμενος που δεν τολμάς να τα βάλεις με τα βρωμερά λαμόγια του Χαλανδρίου. Από υπαλληλάκια του Δήμου μέχρι Λέκκες και λοιπά νταβατζόσκυλα που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση. Που δε μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας από τις καφετέριες και να ανοίξουμε το παράθτρό μας .Που δε μπορούμε καν να περπατήσουμε στους πεζόδρομους από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα που υπηρετούν όλοι αυτοί και δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Υπ΄ραχει νόμος που λέει ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών; Γιατί δεν τα γράφεις αυτά; Δε σε είδα. Μόνο ξερά είσαι γραφείο τύπου του ανήθικου Δήμου. Μόνο μας λες για το Συρμάνογλου ό,τι σου είπαν. Γιατί δε λες για τις ώρες κοινής ησυχίας; Γιατί παρανομούν όλοι; Γιατί δεν αφαιρούν την άδεια από Τζάκι και Boarding pass και mosaic;Πόση μίζα πήραν τα γαμόσκυλα; Θα έχουν πόλεμο από μένα ατελείωτο μέχρι να κάνουν παρεούλα στο Συρμάνογλου.Και πες μου πού μένει ο Λέκκας να του πετάω τα σκουπίδια σπίτι του.Και να του κλείνω το πάρκινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή