Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ - ΗΛΙΘΙΟΥΣ - ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ - ΕΥΡΩΛΗΓΟΥΡΗΔΕΣ!

Le Monde: «Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο από τους ‘Ελληνες»

από το ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ http://vathiprasino.blogspot.com/2011/06/le-monde.html

Το μύθο του τεμπέλη Έλληνα ανατρέπει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Μύθο τον οποίο καλλιέργησαν εδώ και καιρό γερμανικοί κύκλοι.
Μάλιστα τη συγκεκριμένη αντίληψη «προμοτάριζε» και η ίδια η Γερμανίδα Καγελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.
Στην πραγματικότητα, «οι Γερμανοί εργάζονται πολύ λιγότερο και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο οικονομολόγος Πατρίκ Αρτούς µε βάση μελέτη που συνέταξε ο ίδιος.
Όπως επισημαίνει ο Πατρίκ Αρτούς, είναι χρήσιμο να ρίξει µια ματιά στους αριθμούς.
Σύμφωνα µε στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο μέσος όρος εργασίας στη Γερμανία ήταν 1.390 ώρες, όταν στην Ισπανία ήταν 1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119.
Ο Γάλλος οικονομολόγος τονίζει πως «ακόμη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι μεγαλύτερο στη Γερμανία (65 έτη τώρα και 67 στο μέλλον) η πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι η ίδια». «Οι Γερμανοί συνταξιοδοτούνται στα 62,2, οι Ισπανοί στα 62,3, οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Έλληνες στα 61,5.
Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας τους».

Όσον αφορά την παραγωγικότητα. Η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Γερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Νότια Ευρώπη.
Όσο για την ωριαία παραγωγικότητα των Γερμανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι μεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου