Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Γερμανία: Στα 250 δισ. το κόστος της διαφθοράς

Die Welt

Η διαφθορά θα στοιχίσει στο γερμανικό Δημόσιο περί τα 250 δισ. ευρώ το 2012. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Johannes Kepler και βασίστηκε σε ανάλυση του καθηγητή Οικονομικών Friedrich Schneider.

Η έρευνα του πανεπιστημίου στηρίχθηκε σε στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, όπου επισημαίνεται ότι η Γερμανία βρίσκεται στην 14η θέση στην σχετική κατάταξη των χωρών με την λιγότερη διαφθορά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Die Welt ο κ. Schneider επισημαίνει ότι οι δωροδοκίες και οι «χάρες» ανάμεσα σε αξιωματούχους του Δημοσίου και στελέχη του ιδιωτικού τομέα στην Γερμανία βρίσκονται σε χειρότερο επίπεδο και από το 1995, όταν το σχετικό κόστος είχε υπολογιστεί στα 220 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο βαθμός διαφθοράς των υπαλλήλων τόσο του κράτους όσο και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Όσο πιο χειρότερη η οικονομία τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να δωροδοκηθούν οι υπάλληλοι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την οικονομική κατάσταση των συνεργατών του κράτους.

Ωστόσο, επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες όπως η «αύξηση της παρακμής των ηθών παίζει κάποιο ρόλο», λέει ο Schneider.

 
Για την πάταξη της διαφθοράς και πάλι, υπάρχουν βασικά δύο επιλογές: Μια πιο σοβαρή τιμωρία ή διώξεις, και καλύτερους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - οι οποίες δεν αλληλοαναιρούνται.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δείκτη διαφθοράς που δημοσιεύονται από διεθνείς συγκρίσεις, η Γερμανία κατατάσσεται 14 από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Στην κορυφή της λίστας της Νέας Ζηλανδίας.

Η οικονομική ζημιά που προκαλεί η διαφθορά στην οικονομία της αποτελείται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, στο ότι λόγω της δωροδοκίας κατά την ανάθεση των συμβάσεων δεν είναι πάντα ανάδοχος όποιος κάνει την καλύτερη και πλέον συμφέρουσα προσφορά, η οποία οδηγεί σε μείωση των δαπανών για τα έργα αυτά του κεφαλαίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου