Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

To υπουργείο Παιδείας προτρέπει τα σχολεία να απευθύνονται στους Δήμους και την Εκκλησία, για να αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης μαθητών

Εγκύκλιο προς όλα τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με τα οποία καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις, οι οποίες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης μαθητών.


Η εγκύκλιος αναφέρει:

 
Προκειμένου να ενισχυθούν οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, είναι δυνατόν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις, οι οποίες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμβάλουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Είναι αυτονόητο ότι η οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει να διασφαλίζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

 
Πανελλαδική δράση συνεργασίας Πολιτείας - Εκκλησίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους

Συνάντηση πραγματοποίησε στις 27/3, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Σύρου Δωρόθεο Β’ και Ιλίου-Αχαρνών & Πετρουπόλεως Αθηναγόρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της Πανελλαδικής δράσης συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους. Στη συνάντηση μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος π. Μάξιμος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ιερέων-Εκπαιδευτικών «Κοσμάς ο Αιτωλός» π. Λάμπρος Ανδρεάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας των Κληρικών π. Νικόλαος Σαββόπουλος.

Στο πλαίσιο συνεργασίας Πολιτείας- Εκκλησίας και σε συνέχεια της Συνάντησης Εργασίας της 29/2/2012 μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β’, προσκλήθηκαν τρεις Μητροπολίτες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αποστείλουν εγκύκλιο προς τις Ενορίες τους, με στόχο τη δραστηριοποίησή τους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση και ο συντονισμός των φορέων (Δήμοι, Ιερές Μητροπόλεις), για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, των προβλημάτων σίτισης και των εν γένει προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω της κρίσης.

Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα σίτισης για σχολεία που ανήκουν στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ενώ εντείνονται και προχωρούν και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών που το έχουν ανάγκη.

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς τους διευθυντές σχολείων.

Μετά τη συνάντηση η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε:
Η συνεργασία μας, σε τομείς κοινωνικής προσφοράς και ενίσχυσης, είναι μια ανοιχτή πρόσκλησή μας προς την Εκκλησία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κατά τη συνάντηση εργασίας που έγινε προ μηνός εδώ, τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα ζητήματα. Με αφορμή εκείνη τη συζήτησή μας και επειδή τα λόγια οφείλουμε να τα κάνουμε πράξεις, σήμερα προχωρώ σ’ ένα ακόμα βήμα όχι μόνο προς την διοικούσα Εκκλησία αλλά και προς τον απλό κληρικό, που γνωρίζει την ενορία του. Τον κληρικό που γνωρίζει τις οικογένειες της περιοχής του και ποιες από αυτές έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης. Όπως ο δάσκαλος, γνωρίζει τον κάθε μαθητή στην τάξη του. Να αποτελέσουν παράλληλα και οι δυο, εκπαιδευτικός και κληρικός, τον πυρήνα που θα απαλύνει τις δυσκολίες των συμπολιτών μας σε περιόδους κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου