Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Κτήρια και ενοίκια για τα ΕΠΑΛ του Χαλανδρίου

κτήρια και ενοίκια για τα ΕΠΑΛ του Χαλανδρίου
www.stasi.gr

epal6032012

Mία ιστορία σπατάλης χρημάτων και μία πρόταση

Στην πόλη μας υπάρχουν 4 Επαγγελματικά Λύκεια και μία ΕΠΑΣ (Επαγγελματική Σχολή).
Το 1ο ΕΠΑΛ στεγάζεται σε παλαιό κτίριο, ακατάλληλο για σχολείο, στην οδό Ναβαρίνου.
Το 2ο ΕΠΑΛ στεγάζεται σε κτίριο, όπου στεγαζόταν ιδιωτικό κολέγιο, στην οδό Έλλης, απέναντι από τον Σκλαβενίτη.
Το 3ο ΕΠΑΛ και το Εσπερινό ΕΠΑΛ στεγάζονται στο κτίριο του ιδρύματος Χατζηκώνστα στην οδό Κηφισίας. Κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970. Έχει και οκτώ αίθουσες προκατασκευασμένες, από τις οποίες οι πέντε είναι πολύ παλαιές και θέλουν αντικατάσταση. Μερικές αίθουσες εργαστηρίων βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου.
Η ΕΠΑΣ στεγάζεται στο κτίριο του 6ου Γυμνασίου. Λειτουργεί το απόγευμα.
Μόνο η ΕΠΑΣ δεν πληρώνει ενοίκιο. Για τα άλλα τρία σχολεία, όπως φαίνεται στον πίνακα που υπάρχει παρακάτω, μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 το Υπουργείο Παιδείας πλήρωνε συνολικά το ποσό των 774.405 € το χρόνο μαζί με δύο διαμερίσματα που τα χρησιμοποιούσαν τα καταργημένα Γραφεία Πρωτοβ. και Δευτεροβ. Εκπαίδευσης.
Ένα κτίριο για ΕΠΑΛ κοστίζει 3.500.000 €. Από το 2003 που υπάρχουν τα ενοικιαστήρια μέχρι το 2011 έχει πληρώσει το Δημόσιο 775.000*8 = 6.200.000 €. Συμπέρασμα θα είχαν κτιστεί σχεδόν δύο κτίρια.
Τα παραπάνω ποσό μειώθηκε κατά 20 % από τον Ιανουάριο του 2012 που φτάνει τις 575.000 αφού αφαιρέθηκαν τα ποσά για τα γραφεία. Ποσό και πάλι υπέρογκo.
Χρειάζεται να θυμίσουμε:
α) Υπάρχει δεσμευμένο οικόπεδο για ΕΠΑΛ
β) Tο οικόπεδο της Ελληνογερμανικής Σχολής στην οδό Δουκίσης Πλακεντίας, που αντί να κτιστεί κτίριο για σχολείο, αφέθηκε να γίνει Καρφούρ Μαρινόπουλος , με άδεια «καταστήματος τροφίμων» , σε περιοχή αμιγούς κατοικίας …
γ) Η επιχορήγηση για τα σχολεία του Χαλανδρίου μειώθηκε από 800.000 € στα 485.000 €. Μείωση 40%
Tα παραπάνω είναι ένα ακόμη δείγμα της σπατάλης που γίνεται σε περίοδο μνημονίων, άγριας λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και μετατροπής της Ελλάδας σε Μπανανία . Το Υπουργείο Παιδείας δεν το ενδιαφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες… Τι να πρωτοθυμηθούμε: Για να τυπωθούν τα σχολικά βιβλία, η αγορά του χαρτιού έγινε με ανάθεση, γιατί καθυστέρησε ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συμβουλίου τον διαγωνισμό… Τα κουπόνια στους σπουδαστές των ΙΕΚ 4.000.000 € ή τα 2.000.000 € για τις φωτοτυπίες μέχρι να εκτυπωθούν τα βιβλία. Έτσι το ποσό των340.000 € για υπερωρίες, που παίρνουν οι μετακλητοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας, μοιάζει φιλοδώρημα. Γνωστό είναι βέβαια, ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δεν είχαν παραληφθεί όλα τα βιβλία από τα σχολεία.!!!
Γ) Οι πολίτες του Χαλανδρίου βιώνουν παρόμοια κατάσταση πολλά χρόνια, χωρίς να υπάρχει λύση. Κατεβαίνοντας από την πλατεία Φλύας μέχρι την κεντρική Πλατεία, η Εφορία, το Αστυνομικό Τμήμα, το Δημαρχείο, και οι Διοικητικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Με το ζήτημα αυτό δεν θα ασχοληθεί η Τρόικα….;
Η Διοίκηση του Δήμου δεν μπορεί να παραμένει θεατής γιατί
α) θα κληθεί αυτή το 2012 να πληρώσει τα ενοίκια, αφού σύμφωνα με τον Καλλικράτη οι Δήμοι έχουν αναλάβει τις αρμοδιότητες για τη σχολική στέγη. Ακόμη και αν υποθέσουμε, ότι η Κεντρική Διοίκηση θα πληρώνει για πάντα είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που πρέπει να πάρει θέση.
β) Για τις σχολικές επιτροπές την αφορά άμεσα και πρέπει να λυθεί, αλλιώς συμμετέχει και αυτή στην σπατάλη που τα δύο μεγάλα κόμματα στα λόγια λένε ότι πρέπει να σταματήσει αλλά δεν κάνουν τίποτα γι’αυτό.
Δ) Αν ήθελε αυτή η κυβέρνηση ή οι προηγούμενες θα είχαν λύσει άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα των ΕΠΑΛ και άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών. Πως; Θα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΣΑΝ τη Ριζάρειο και το κτίριο του ιδρύματος Χατζηκώνστα. Είναι κληροδοτήματα. Μάλιστα στη Ριζάρειο λειτουργεί Εκκλησιαστικό Λύκειο αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας . Το νομικό πρόβλημα θα λυνόταν. Πείρα έχουν από τις Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις παραβιάσεις του Συντάγματος με τα Μνημόνια.
Όφελος πολλαπλό: μηδενισμός δαπάνης, λύση στεγαστικού και χώροι πρασίνου. Όμως η κυβέρνηση δεν έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της Δημόσιας δαπάνης, γι αυτό εξακολουθεί να πληρώνει τα ενοίκια. Στόχος της είναι να μειώσει τα εισοδήματα των εργαζόμενων ωφελώντας τους εισοδηματίες γιατί αυτοί θα κάνουν επενδύσεις….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου