Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΕΙΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ 6ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΑ

 Ως Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του 6ου Γυμνασίου Χαλανδρίου (ενός από τα σχολεία, που συμμετείχε στους μαθητικούς αγώνες «Καλλισπέρεια») αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να «αποκαταστήσω» ορισμένα πράγματα, διότι αν μη τι άλλο θεωρώ ότι το άρθρο με τίτλο «Ερώτηση προς τους συλλόγους γονέων», το οποίο αναρτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2012, στο βαθμό, που αφορά το ρόλο και την ευθύνη των συλλόγων γονέων, είναι ισοπεδωτικό και άστοχο.(δεν θα αναφερθώ καθόλου στο κομμάτι, που αφορά το έργο και τις ευθύνες της Διοίκησης του Αετοπουλείου)
Πολύ δε περισσότερο γιατί  δεν βρέθηκε ούτε μία γραμμή προκειμένου να αναγνωρίσει τις πολύωρες προσπάθειες των δεκάδων συντελεστών, και κυρίως των ίδιων των μαθητών, οι οποίοι βρήκαν ένα τρόπο να εκφραστούν.

Θεωρώ λοιπόν ότι αν και το άρθρο αναφέρεται στην προστασία της προσωπικότητας των μαθητών,  εξομοιώνοντάς τα ούτε λίγο, ούτε πολύ με τα «θύματα» των talent shows, τελικά αυτό είναι που τα προσβάλλει περισσότερο.

Και επειδή σε αυτήν την πόλη γνωριζόμαστε λίγο- πολύ όλοι για τη συμμετοχή και την προσφορά μας εξηγούμαι:

Μακριά από εμάς οι δάφνες και τα βραβεία (εξάλλου η πολύχρονη προσφορά των περισσότερων συμμετεχόντων στους συλλόγους γονέων της πόλης είναι δεδομένη και ανιδιοτελής)

Ο  Σύλλογος γονέων του 6ου Γυμνασίου Χαλανδρίου από την αρχή της σχολικής χρονιάς λειτούργησε δωρεάν για όλους τους μαθητές θεατρική ομάδα, διατηρώντας μια παράδοση ετών, που υπάρχει στο σχολείο μας (καλύπτοντας με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα την αμοιβή της καθηγήτριας).

Από την αρχή του 2012 λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του συλλόγου μας και μη θέλοντας να επιβαρυνθούν οι μαθητές ούτε ένα ευρώ για τη συμμετοχή τους τέθηκε θέμα διάλυσης του προγράμματος.

Μετά την προσφορά της κ. Κωνσταντίνας Παπαναστασίου - Αποσκίτη (επαγγελματίας ηθοποιού και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας) για δωρεάν διδασκαλία η θεατρική ομάδα συνέχισε τα μαθήματά  της.

Όταν δε τέθηκε από τα ίδια τα παιδιά να ανεβάσουν στο τέλος της χρονιάς θεατρική παράσταση, όπως συνηθιζόταν, η προσπάθεια εντάθηκε και οι ώρες της πρόβας και προετοιμασίας έγιναν περισσότερες.

Μόλις λάβαμε, όπως όλα τα σχολεία, από το Αετοπούλειο την πρόσκληση για συμμετοχή στους μαθητικούς αγώνες «Καλλισπέρεια» η απάντησή μας ήταν θετική για τους εξής λόγους:

Καταρχήν, όπως σωστά αναφέρεται το μαθητικό φεστιβάλ της Ένωσης Γονέων, παρόλη την επιτυχία του δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διοργανώσει κάτι ανάλογο για τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων.

Ο στόχος τόσο της Ένωσης, όσο και των συλλόγων πρέπει να είναι εκτός της προβολής του πολιτιστικού τους έργου και η προώθηση  των αναγκών της νεολαίας για ψυχαγωγία και για πολιτισμό.

Αυτό λοιπόν, που πρέπει να ενώσει όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων, πρέπει να είναι η απαίτηση και διεκδίκηση ενός φεστιβάλ νέων στην πόλη μας, που θα αναδεικνύει τις σημερινές τους αγωνίες.

Επίσης όπως ίσως είναι γνωστό στους περισσότερους το 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου αντιμετώπισε πριν ενάμιση χρόνο  τον κίνδυνο της κατάργησής του (στα πλαίσια της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Παιδείας)
Τότε πολύ λίγοι μας συμπαραστάθηκαν

Θεωρήσαμε λοιπόν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να προβληθεί το σχολείο μας  στην τοπική κοινωνία , αποδεικνύοντας στην πράξη τις τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες ενός δημόσιου σχολείου.
Εξάλλου με τη δουλειά μας προσπαθούμε  να αναδεικνύουμε τη θετική δράση του σχολείου, που πηγάζει από την αρμονική συνεργασία μαθητών – γονιών και εκπαιδευτικών  (έκδοση μαθητικής εφημερίδας κ.λ.π.)

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ άδικο να γίνεται κριτική σε μια δουλειά, επειδή συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό, χωρίς να κρίνεται επί της ουσίας.

Είμαστε χαρούμενοι διότι αν ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι το έργο αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συλλογικής προσφοράς δεκάδων ανθρώπων.

Σε μια εποχή, που κυριαρχεί ο ατομισμός και όλα έχουν τη τιμή τους, τα παιδιά πήραν μαθήματα συλλογικής δράσης, προσφοράς και συνεργασίας.

Βίωσαν μια σημαντική εμπειρία , που είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουν
ποτέ.
Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, οι οποίοι  μας έκαναν περήφανους με την παρουσία τους,  ούτε φωτιές κατάπιαν ούτε κωλοτούμπες κάνανε.

Δώσανε την ψυχή τους σε μια ομολογουμένως από όλους συγκλονιστική παράσταση «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ» και απέσπασαν τα συγχαρητήρια του κοινού όχι τόσο για το πρώτο βραβείο, αλλά κυρίως για τα μηνύματα, που έστειλαν.

Απλά υπενθυμίζω τα τελευταία συγκλονιστικά λόγια της παράστασης:
«Ο δράκος είναι εδώ και το 2012…………
Η γη χτυπάει ογδόντα σφυγμούς………
Κάτι γίνεται εδώ, κάτι γίνεται………
Τα παιδιά έστειλαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους το δικό τους μήνυμα
αφύπνισης.
Εμείς τι κάνουμε;
Ας κοιταχτεί ο καθένας στον καθρέφτη και ας αναρωτηθεί………


Σημείωση: Τα ανωτέρω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμιά περίπτωση, δεν δεσμεύουν τα μέλη του Δ.Σ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ:
Αγαπητέ Γιάννη,
Απορώ γιατί ένιωσες την ανάγκη να απαντήσεις. Ποιος μίλησε για την δουλειά του συλλόγου, των μαθητών και την προσφορά σας;;
Σε ένα πράγμα ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα και οριζόντια με αυτά που γράφεις: ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ. Τα Καλλισπέρεια ήταν ένας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ακριβώς πάνω στα μοτίβα των τηλεοπτικών TALENT SHOWS και αυτό δεν το λέει μόνο η ΠΛΑΤΕΙΑ πλέον.
Οι μαθητές ήταν ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ και η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ τους αξιολογούσε.
Το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει  βεβαίως με την ποιότητα της δικής σας δουλειάς, ούτε του έργου που ανεβάσατε και το οποίο μπορούσε να παρουσιαστεί - φαντάζομαι - και χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.
Το ότι αναλαμβάνεις να απαντήσεις για ένα θέμα ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ αλλά το ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ και τις επιλογές του μένει να κριθεί από τους αναγνώστες μας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,
είναι ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ Γιάννη.
Και εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αναλαμβάνουμε το προσωπικό κόστος να στηλιτεύουμε παρεκτροπές. Αυτό μπορούμε με τις μικρές μας δυνάμεις και αυτό κάνουμε. Και να προτείνουμε εναλλακτικούς δρόμους. Και θα το κάνουμε αυτό με συνέπεια διότι όντως ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
Και ο δράκος είναι εδώ!
Και αφορά όλους μας αν θα τον παλέψουμε και πώς.
Και αφού έκανες τον κόπο να μας γράψεις - ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙ' ΑΥΤΟ - δεν θεωρείς ότι μια απάντηση σε ένα ερώτημα που θέσαμε και είναι το αν αυτό το πράγμα πρέπει να επαναληφθεί του χρόνου ,θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην απάντησή σου; ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑΝΝΗ;
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 6ου ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
ΚΡΙΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ - και δεν αναφέρομαι στον σύλλογο.
Και κάτι ακόμα: ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΚΟΣ διότι απλά στο άρθρο εκείνο - ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το φεστιβάλ της Ένωσης Γονέων για τα δημοτικά. Κάτι που φαίνεται ότι δεν πρόσεξες.
ΣΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ:
Δεν έφτανε η παρουσίαση της δουλειάς των μαθητικών εργαστηρίων στο φεστιβάλ της Ένωσης Γονέων στην ρεματιά όπου όλοι καμαρώσαμε τους μαθητές;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και ο Ανδρέας Αδαμόπουλος με το Πράσινο Κίνημα

  Συνεχίζοντας το μπαράζ των ανακοινώσεων, των προσώπων που συστρατ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις