Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ

Το γήπεδο μπάσκετ στην Τούφα,οι κάτοικοι της γειτονιάς,ο ΦΟΤ και εμείς.
Σοβαρό θέμα έχουν δημιουργήσει οι χειρισμοί της διοίκησης του δήμου για τον κοινόχρηστο χώρο στην οδό Ιωαννίνων στην Τούφα, με αποτέλεσμα τόσο τον διχασμό των κατοίκων όσο και τον κίνδυνο να χαθεί ο αθλητικός χώρος για την περιοχή.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του δήμου, επικαλούμενη την ανάγκη νομιμοποίησης του αθλητικού χώρου προχώρησε με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον επαναχαρακτηρισμό του από πλατεία και παιδική χαρά σε πλατεία, παιδική χαρά και αθλητικό χώρο. Η ενέργεια αυτή, όπως είπαμε και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι διπλά λαθεμένη. Από την μια, δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι σχετίζεται με την πάγια ,εδώ και χρόνια προσπάθεια του ΦΟΤ, να κλείσει τον χώρο και να δημιουργήσει κλειστό γήπεδο μπάσκετ, πρόθεση που επιβεβαίωσαν κάποιοι από τους διοικούντες τον ΦΟΤ και κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Καμιά διαβεβαίωση του αντιδημάρχου ή του δημάρχου δεν μπορεί να πείσει τους ανήσυχους περιοίκους, πολύ περισσότερο αφού αυτή η δυνατότητα καταγράφεται και στο σκεπτικό της γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του δήμου.
Σε αυτήν την γνωμοδότηση, που υπερασπίζεται τις επιλογές της διοίκησης αναφέρεται ρητά ότι «…σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο περιορισμός κοινόχρηστου χώρου, και μάλιστα πλατείας, με τον σκοπό να δημιουργηθεί χώρος για ανέγερση δημοσίου ή δημοτικού κλπ κτιρίου, μπορεί να αποτελέσει νόμιμο λόγο τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου» (σημείο 6 της γνωμοδότησης που κατατέθηκε από τον δικηγόρο κ Παπασταθόπουλο στην επιτροπή ποιότητας ζωής.) Άσχετα με την βασιμότητα της ανωτέρω γνωμοδότησης, τα επιχειρήματα φανερώνουν και τις προθέσεις.
Από την άλλη θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια την λειτουργία του αθλητικού χώρου, αφού με την βέβαιη δικαστική εμπλοκή είναι δυνατόν να προκαλέσει την κατάργηση του γηπέδου. Σήμερα μάλιστα εκκρεμεί απόφαση κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου, σύμφωνα με την διοίκηση. Έτσι οι πράξεις των διοικούντων, παρά την προσπάθεια να εγκλωβίσουν τον ΦΟΤ και να φανούν ως οι γνήσιοι υπερασπιστές της ανάγκης ύπαρξης του αθλητικού χώρου κινδυνεύουν να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης η προσπάθεια διχασμού των κατοίκων της περιοχής σε υποστηρικτές και πολέμιους του ΦΟΤ, προσπάθεια που υπηρετείται με κείμενα υπογραφών που επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης του αθλητικού χώρου, όταν μάλιστα κανείς από τους περιοίκους δεν το αμφισβητεί, όπως φαίνεται και στο υπόμνημά τους.
Για εμάς, οι ανάγκες άθλησης, ξεκούρασης και αναψυχής είναι αξεχώριστα δεμένες με την ύπαρξη ζωντανών και λειτουργικών κοινόχρηστων χώρων. Η πόλη έχει ανάγκη και από αθλητικούς χώρους και από παιδικές χαρές και από πλατείες. Στην ακριβοπληρωμένη ,μάλιστα μελέτη αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού αναφέρεται ρητά ότι από την πόλη λείπουν374 στρέμματα πρασίνου και ελεύθερων χώρων και 361 στρέμματα αθλητικών χώρων. Οι πολίτες δεν ευθύνονται για την ολιγωρία και την ανικανότητα των δημοτικών αρχών να τους εξασφαλίσουν και προσφέρει χείριστη υπηρεσία όποιος στρέφει την μια ομάδα κατοίκων εναντίον της άλλης. Δεν μπορεί λοιπόν να αποτελεί επιλογή το μοίρασμα της μιζέριας, ούτε και οι διαμάχες για αποκλειστικότητα στην χρήση των κοινόχρηστων χώρων.
Στην Τούφα υπάρχει αθλητικός χώρος που λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να εκδιωχθεί ο αθλητικός χώρος, που δίνει ζωή και δυνατότητες άσκησης σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής. Στην Τούφα λείπουν αθλητικοί χώροι, συνολικά 44 στρεμμάτων, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν δεσμευμένοι αλλά μη αξιοποιημένοι χώροι πρασίνου, ενδεικτικά αναφέρουμε τους χώρους στα οικοδομικά τετράγωνα:
735(9935τμ),733(2374τμ),718(2595τμ),705(2896τμ),693(4739τμ).
Ο χώρος της Ιωαννίνων χρησιμοποιείται αλλά δεν ΑΝΗΚΕΙ στον ΦΟΤ, ο οποίος δεν μπορεί να έχει αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, ούτε μπορεί να εκτραπεί σε επαγγελματική αθλητική χρήση. Οι αθλητικοί σύλλογοι προσφέρουν σπουδαίο έργο αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την δημοτική αθλητική πολιτική ,η οποία πρέπει να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να λειτουργούν «ως δυνάμει» επαγγελματικά σωματεία, χρησιμοποιώντας τους δημόσιους χώρους, όπως γίνεται με διάφορα άλλα σωματεία εκκόλαψης τοπικών παραγόντων.
Τα παλαιά -από το 2002- σχέδια για δημιουργία κλειστού, αλλοιώνουν τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του αθλητικού χώρου ,ανοίγουν τον δρόμο σε υποβάθμιση του κοινόχρηστου και εμφανώς επιβαρύνουν την χρήση. Είναι δε και αντίθετα με την νομολογία του ΣτΕ ότι υφιστάμενες χρήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν επί το δυσμενέστερο. Κλειστό μπορεί να γίνει εφόσον αυτό αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης σε κάποιο άλλο χαρακτηρισμένο αθλητικό χώρο.
Απαράδεκτη τέλος είναι και η συμπεριφορά μελών της διοίκησης απέναντι στους κατοίκους που προσέφυγαν ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους. Όχι μόνο δεν τους κάλεσαν σε καμία συνεδρίαση όπου συζητιόταν το θέμα, προκειμένου ανενόχλητοι να καταλογίζουν ότι ήθελαν, αλλά μερικοί έφτασαν -σε μια αποθέωση του αθλητικού τους πνεύματος-στο σημείο να απειλούν ακόμη και με κλωτσιές όσους είχαν αντίθετη άποψη.


Σ.Σ. ΠΛΑΤΕΙΑΣ:
ΣΕ ΟΣΑ - ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ - ΛΕΕΙ Ο ΣΙΜΟΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ 2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1. Η διοίκηση του δήμου έχει κάνει ενέργειες για την αναίρεση της απόφασης επιβολής προστίμου για τα αποδυτήρια του ΦΟΤ;;; Θεωρεί ότι έχει νομικά ερείσματα να αμφισβήτήσει το πρόστιμο το οποίο - ισχυρίζεται - ότι υπάρχει;;; ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ειδικά ο  - ποιος άλλος - Βάσιος.

2. Υπάρχει χαρακτηρισμός χώρου  "ΠΑΡΚΟ, ΠΛΑΤΕΙΑ. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ" στην ελληνική νομοθεσία - ή πρόκειτε ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ - αφού τελικά ο χαρακτηρισμός θα είναι είτε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ, είτε ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ (για αθλητικό κέντρο);;
ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΒΑΣΙΟΣ;;;
ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ;;;

Και το ευτράπελον: Τόση φασαρία γιατί μπήκε πρόστιμο 15000 ευρώ για ένα χώρο που εξυπηρετεί ολόκληρη γειτονιά χρόνια. Για το πρόστιμο για το ΠΑΓΟΔΡΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ κουβέντα από τον Βάσιο. Τι ΄΄εγινε αυτό άραγε;;


1 σχόλιο:

  1. το προστιμο τελικα πληρώνεται υπάρχει αποφαση πιστωσης στην Διαυγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *