Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΣΧΕΤΟ;;; ΡΕ ΓΡΑΦΕΙ ΑΣΧΕΤΑ Η ΠΛΑΤΕΙΑ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ! ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ!


Τι έδωσε και τι πήρε ο Κοπελούζος από το deal με Enel

Του Χάρη Φλουδόπουλου 


Το ποσό των 172 εκατομμυρίων ευρώ έχει καταβάλει στον όμιλο Κοπελούζου η ιταλική Enel για το deal της πώλησης των αιολικών πάρκων. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των πάρκων που πουλήθηκαν φτάνει τα 127 MW εκ των οποίων τα 84MW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και τα 42 σε στάδιο κατασκευής.

Η καταβολή των 172 εκατ. ευρώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ από την πρώτη Οκτωβρίου του 2007 πέρασαν στην πλήρη κυριότητα του ιταλικού κολοσσού τρεις εταιρείες. Πρόκειται για τη Διεθνή Αιολική με πάρκα ισχύος 16,4 MW στα Στείρα και το Μαρμάρι Εύβοιας, τα Αιολικά Πάρκα Θράκης με 30,75 MW στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη και η Διεθνής Αιολική Θράκης με πάρκα ισχύος 31,8MW στη Ροδόπη, αντί ποσού 93 εκατ. ευρώ.

Τότε ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση ποσοστού 15% προς την Enel τεσσάρων εταιρειών. Πρόκειται για τη Διεθνή Αιολική Ρόδου (11,05 MW), τη Διεθνή Αιολική Κρήτης (7,2 MW), τη Διεθνής ΑιολικήΑχαΐας (18,9 MW) και τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Γλαύκου (5,5 MW) αντί ποσού 35 εκ. ευρώ. Το τίμημα των 128 εκ. ευρώ αφαιρέθηκε από το ποσό που είχε δοθεί προκαταβολικά. Έτσι απομένει ένα ποσό 44 εκ. ευρώ που αφορά άλλες μεταγενέστερες μεταβιβάσεις.

Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση έγινε προς τη θυγατρική της Ιταλικής εταιρείας Enel Investment Holding (EIH).

ΔΕΣΜΗΕ

Εξάλλου, νέα εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάζεται στη μονάδα της Enelco, στον Άγιο Βλάσιο Χαιρώνιας. Μετά την προσφυγή στην Ε.Ε. που καθυστέρησε την κατακύρωση του διαγωνισμού ΔΕΣΜΗΕ, η κατασκευή της μονάδας προσβλήθηκε στο ΣτΕ από το Δήμο Χαιρώνειας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία, στο χώρο όπου θα εγκατασταθεί η μονάδα στον Άγιο Βλάσιο. Η Enelco (25% όμιλος Κοπελούζου, 65% Enel) υπενθυμίζεται ότι είχε ανακηρυχθεί μειοδότης κέρδισε στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή μονάδας στο νότιο σύστημα με σύμβαση εγγυημένης ισχύος (επί της ουσίας εγγυημένο εισόδημα).

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου