Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πεδίο συλλογικής δράσης ενεργών πολιτών


Η εποχή των…σωτήρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το άτομο - σωτήρας όσο καλές διοικητικές ικανότητες, όση γνώση και κατάρτιση κι αν διαθέτει αδυνατεί εκ των πραγμάτων να επιφέρει το αποτέλεσμα της ομαδικής-συλλογικής προσπάθειας.

Η συμμετοχή, η συλλογική δράση των πολιτών οφείλουν γενικά ν αντικαταστήσουν τη νοοτροπία της ανάθεσης της τύχης των ζωών τους σε…σωτήρες.

Η πολιτική δράση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας (άρα και αυτοδιοικητικά) οφείλει να είναι απαλλαγμένη από παραγοντισμούς, μικροηγεμονισμούς και πάσης φύσεως μηχανισμούς. Οι παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές και λειτουργίες είναι αποδεδειγμένα πια μη αποτελεσματικές. Απ την άλλη οι όποιες πολιτικές πρακτικές θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες κάθε φορά διακηρύξεις για να πείθουν και πρακτικά για την ειλικρίνεια των προθέσεων τους.

Η όποια άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει μεταξύ άλλων να δεσμεύεται ότι:

1. Θα προωθεί όλες τις μορφές άμεσης δημοκρατίας με δεδομένο ότι η ενεργός δημοκρατική συμμετοχή είναι σημαντικότατος μοχλός αποτελεσματικής υλοποίησης ανειλημμένων αποφάσεων.

2. Θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των δημοτών με στόχο το ξαναζωντάνεμα των γειτονιών, την έκλειψη του φαινομένου των αστέγων, των διακρίσεων και του αποκλεισμού, την παραγωγή πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, τις καινοτόμες δράσεις.

3. Θα αναδεικνύει και θα αντιμετωπίζει (με επεξεργασία και εξειδίκευση) τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μέσα απ την οπτική της πολιτικής οικολογίας και πάντα υπέρ των λαικών αναγκών.(Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.)

4. Θα στηρίζει δράσεις και κινήσεις πολιτών σεβόμενη την αυτοτέλεια τους.

5. Θα καθιερώνει γενικότερα εκτός απ τις δημοκρατικές διαδικασίες - λειτουργίες, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

6. Θα πατάσσει αμείλικτα τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον κομματισμό και το ρουσφέτι εισάγοντας παράλληλα την έννοια και την πρακτική του δημοκρατικού προγραμματισμού και του κοινωνικού ελέγχου σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Οι δημοτικοί υπάλληλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να αυτενεργούν με στόχο την οικειοποίηση του αντικειμένου εργασίας τους.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΕΠΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

stagona4u.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *