Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τα σχολεία μας μπορεί να μην έχουν λεφτά, αλλά τελικά, εγκρίθηκε να πληρωθούν οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, από ... χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία



Είναι γνωστή σε όλους, η δεινή οικονομική κατάσταση των σχολείων.
Οι επιχορηγήσεις που είχε αναλάβει να παρέχει το κράτος, μέσω της ενίσχυσης των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών των Δήμων, για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, έχουν υποστεί ραγδαίες μειώσεις που φθάνουν το 60%.

Επιπλέον, έχουν περικοπεί κατακόρυφα τα χρήματα που αφορούσαν συντηρήσεις και επισκευές των κτιρίων. Αυτά φυσικά έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις και να έχουν συσσωρευθεί οικονομικές υποχρεώσεις.

Πριν λίγες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου (κατά πλειοψηφία), ενέκρινε την καταβολή αμοιβής για τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, από τους προυπολογισμούς των δυο αυτών Νομικών Προσώπων. Ένα ποσό που συνολικά φθάνει τις 26.400 ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ετήσιας χρηματοδότησης για όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου.

Δηλαδή, σχεδόν το 1/10 των χρημάτων που προοριζόντουσαν για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, κατέληξε στις αμοιβές των τεσσάρων προέδρων και αντιπροέδρων των Σχολικών Επιτροπών.

Οι αμοιβές των προέδρων και αντιπροέδρων κάθε είδους Ν.Π.Δ.Δ. καθορίστηκαν με το νόμο 3463 του 2001 και την ΚΥΑ 20585 του 2007. Από την δυνατότητα αμοιβής εξαιρούνταν, έως και την εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη, όλοι οι πρόεδροι και τα μέλη των έως τότε Σχολικών Επιτροπών.

Μετά την θεσμοθέτηση των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών το 2011 (που έγιναν υποτίθεται για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων), σε πολλούς Δήμους ενέταξαν τους προέδρους και αντιπροέδρους τους στο ίδιο μισθοδοτικό καθεστώς με τα υπόλοιπα Ν.Π., δηλαδή να αμοίβονται από τα χρήματα του προυπολογισμού του Ν.Π. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα χρήματα που προορίζονταν για τα σχολεία.

Για την διευκρίνιση αυτού του θέματος ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής είχε αποστείλλει έγγραφό του (ακολουθεί παρακάτω), τον Νοέμβριο του 2011, προς όλα τα σχολεία, στο οποίο αναφέρονται με σαφήνεια τα εξής:
"τα χρήματα τα οποία διατίθενται στις σχολικές επιτροπές αφορούν μόνο λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, χαρτικά, συντήρηση) των σχολικών μονάδων. Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες οι οποιεσδήποτε αμοιβές μελών των Σχολικών Επιτροπών."

Είναι προς τιμή αρκετών Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά κυρίως προέδρων Σχολικών Επιτροπών σε άλλους Δήμους, οι οποίοι αναλογιζόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων τους, δεν χρησιμοποίησαν την "ερμηνεία" του νόμου ώστε να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα να αμοίβονται από τα χρήματα που προορίζονται τις ανάγκες των μαθητών.

Ατυχώς ο Δήμος Χαλανδρίου δεν ανήκει σε αυτούς τους Δήμους και έτσι στα σχολεία της πόλης μας θα φθάσουν 26.400 ευρώ λιγότερα...

Δείτε ΕΔΩ την σχετική απόφαση του Δημ. Συμβούλιου

Διαβάστε το έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής με θέμα τις Σχολικές Επιτροπές



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου