Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Το θρίλερ συνεχίζεται : Σε ειδικό πραγματογνώμονα η υπόθεση της ΑΤΕ-Καρπάθου

Σε ειδικό πραγματογνώμονα ανατέθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν χθες, ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας και των δοσοληψιών που είχαν οι εταιρείες “Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου” και “Φωκίας ΑΕ” με την Αγροτική Τράπεζα του νησιού, στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας που διενεργείται για την παρατραπεζική δραστηριότητα που έχει να επιδείξει ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Κάρπαθο.

Το δικαστήριο ανάθεσε συγκεκριμένα σε πραγματογνώμονα τον έλεγχο του πορίσματος εσωτερικής επιθεώρησης της τράπεζας που συντάχθηκε από τον κ. Κ. Δ. και το πόρισμα της εσωτερικής υπηρεσίας της κ. Αικ. Γ. αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δοσοληψιών της τράπεζας με τις δύο εταιρείες εκ των οποίων η πρώτη φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 1.134.300 ευρώ και η δεύτερη 2.469.400 ευρώ. Η προδικαστική αυτή απόφαση εκδόθηκε μετά τη συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου την 1η Μαρτίου του 2012 τριών αγωγών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με τις οποίες διεκδικούνται αποζημιώσεις “μαμούθ” από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους ή και επωφεληθέντες από την παρατραπεζική δραστηριότητα του πρώην διευθυντή.

Ενώπιον του δικαστηρίου είχε καταθέσει επιθεωρήτρια της τράπεζας που διενήργησε τους ελέγχους ενώ εξαιτερικό ενδιαφέρον παρουσίασαν τα όσα κατέθεσε ο καταγγελλόμενος πρώην διευθυντής. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι χρησιμοποίησε χρήματα που υπεξαίρεσε από λογαριασμούς πελατών της τράπεζας σε ρέπος για να χορηγεί παρατύπως και ατύπως δάνεια σε άλλους πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα άτοκα! Παραδέχτηκε ότι ορισμένα χρήματα από αυτά που υπεξαίρεσε διοχετεύθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» της οποίας ήταν συνέταιρος αλλά και σε κοινό λογαριασμό του συνεταίρου του και της μητέρας του. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου». Αφού επεσήμανε ότι συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές και ήταν εκείνος που έδωσε στοιχεία για τις υπεξαιρέσεις που έκανε, τόνισε ότι η τράπεζα έχει αποζημιώσει τα θύματά του και ότι έχει δεσμεύσει περιουσιακά του στοιχεία. Πρόσθεσε όμως ότι η Αγροτική δεν αξιοποίησε τα περιουσιακά του στοιχεία και έφερε ως παράδειγμα την «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» που βγήκε σε πλειστηριασμό για 300.000 ευρώ όταν η αξία της ήταν 1,5 εκατ. ευρώ η δε τράπεζα δεν κίνησε τη διαδικασία για την αύξηση της τιμής του πλειστηριασμού ούτε και μετείχε σ’ αυτόν.

Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκίας ΑΕ», στην οποία μετέχει, δεν έχει εισπράξει χρήματα από τα υπεξαιρεθέντα και αμφισβήτησε την εγκυρότητα του πορίσματος της τράπεζας.

Ομολόγησε ότι είχε ξεκινήσει τις υπεξαιρέσεις από το έτος 2002 και ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που δαπάνησε η «Φωκίας ΑΕ» για την ανέγερση ξενοδοχείου σε έκταση 26 στρεμμάτων προέρχονται από δάνεια. Η αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που έμεινε ημιτελές, ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έχουν πληρωθεί τα 800.000 ευρώ, όπως είπε. Εν πάση περιπτώσει με την πρώτη αγωγή η Αγροτική Τράπεζα στρέφεται κατά του πρώην διευθυντή και του συνεταίρου του και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 5.893.890 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον πρώτο και αποζημίωση 2.372.039,71 ευρώ από αδικοπραξία και 956.000 ευρώ για ηθικές βλάβες από τον δεύτερο.

Με την δεύτερη αγωγή της η τράπεζα στρέφεται κατά της εταιρείας «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» και διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1.139.466,48 ευρώ για αδικοπραξία και 1 εκατ. ευρώ για ηθικές βλάβες. Με την τρίτη αγωγή η τράπεζα διεκδικεί από την εταιρεία «Φωκίας αΕ» και την σύζυγο του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος Καρπάθου, αποζημίωση συνολικού ύψους 2.499.400 ευρώ. Η τράπεζα διατείνεται ότι στην εταιρεία «Αγροτοκτηνοτροφική Καρπάθου» έχουν χορηγηθεί 1.134.300,12 ευρώ από τα 5.775.080 ευρώ που έχει υπεξαιρέσει ο πρώην διευθυντής από 59 πελάτες της τράπεζας με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos και περίπου 250.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι της μητέρας του.

Συνολικά έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών, όπως υποστήριξε επιθεωρήτρια της τράπεζας, περίπου 5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή εταιρεία «Φωκίας» σε αυτήν φέρονται να έχουν καταλήξει 2.235.000 ευρώ. Την τράπεζα εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Γ. Πάππου και τους εναγόμενους οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος και Φ. Χατζηδιάκος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου