Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

23 Μαίου το συνέδριο για τις Δημοτικές κοινότητεςΦουλ τις μηχανές για την διοργάνωση του πρώτου Παναττικού Συνεδρίου για τον ρόλο των δημοτικών κοινοτήτων που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2013, έχουν βάλει οι αντίστοιχοι πρόεδροι με μια έντονη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως λόγω του δημαρχοκεντρικού συστήματος. Στην προσυνεδριακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του δήμου Παπάγου – Χολαργού με την πρωτοβουλία της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής κας Χρύσας Παρίση, προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, μπήκε πολύ έντονα το ερωτηματικό αν και κατά πόσο με αυτήν την λειτουργία που έχουν σήμερα οι Δημοτικές Κοινότητες είναι χρήσιμες πραγματικά και πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Στην δίωρη συζήτηση της τελευταίας συνάντησης, οι ομιλητές ανέφεραν πλήθος προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει στην μέχρι τώρα θητεία τους ενώ δεν έλειψαν και οι προτάσεις σχετικά με αλλαγές που θα μπορούσαν να συζητηθούν άμεσα ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο παρόν νομοθετικό πλαίσιο και να καταστεί ο ρόλος των δημοτικών κοινοτήτων περισσότερο ουσιαστικός και λειτουργικός. 
Καταλυτικό σημείο για την όποια εξέλιξη υπάρξει στο ζήτημα της λειτουργίας των νεότευκτων αυτών οργάνων, όπως όλοι οι παριστάμενοι τόνισαν, αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις αρμοδιότητες των συμβουλίων και τον ρόλο τους μέσα στο «Καλλικρατικό» δήμο. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο ν.3852/2012 παρουσιάζει πολλά κενά και, όπως προκύπτει, δυσχεραίνει τις δυνατότητες των προέδρων και των μελών των συμβουλίων των κοινοτήτων, ενώ ο ασαφής χαρακτήρας έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη παρερμηνειών που πολλές φορές τροφοδοτούν την σύγκρουση αρμοδιοτήτων.
Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο δημαρχοκεντρικό σύστημα της αυτοδιοικητικής δομής της χώρας που δεν ευνοείται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει αποκεντρωτικά και συμμετοχικά, καθιστώντας την εντός του ίδιου του δήμου μετάθεση αρμοδιοτήτων τόσο δύσκολη όσο και επίφοβη ως προς την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει. Στην συνάντηση οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε πολλά θέματα βάσει εμπειρικών στοιχειών, επισημαίνοντας ζητήματα σχετικά με την διοικητική και υπηρεσιακή υποστήριξη των κοινοτήτων στην τέλεση των καθηκόντων τους. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην θέση του αιρετού και ιδιαίτερα των προέδρων των οργάνων αυτών και στην ανάγκη θεσμικής και λειτουργικής αναβάθμισης του ρόλου τους.
Τέλος, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων να βοηθήσουν σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, εθελοντισμού, ανάδειξης κοινωνικών ομάδων στην λήψη αποφάσεων, στην συμμετοχικότητα και στην άμεση επέμβαση στα προβλήματα, κυρίως της καθημερινότητας, που ανακύπτουν. 
Από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι στόχος του Συνεδρίου θα πρέπει να είναι:

• Η ανάδειξη θεματικών σχετικά με τον θεσμό των δημοτικών κοινοτήτων στη νέα δομή της αυτοδιοίκησης, 
• Ο εκτελεστικός ρόλος των αποφάσεων των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, και,
• Η ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.. 
Τέλος, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η ανάπτυξη προβληματισμών αναφορικά με τις εξελίξεις, τις προοπτικές και τις δυνατότητες, τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο η θεσμοθέτηση των οργάνων αυτών, σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

http://www.myota.gr/, 3/5/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *