Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ: Η ΦΛΥΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΗ αντιπολιτευτική διάθεση πολλών τα τελευταία χρόνια εξαντλήθηκε σε επιθέσεις στην ΦΛΥΑ και στα ηγετικά της στελέχη και ειδικά στον Γιώργο Παρασκευόπουλο που ήταν πολλά χρόνια ο διευθύνων της εταιρίας και δευτερευόντος στον υπογράφοντα που έμεινε και θα μείνει σταθερός στην υποστήριξη της άποψης ότι η ΦΛΥΑ προσέφερε σημαντικό έργο στην πόλη το οποίο από μια στρεβλή αντίληψη "πολιτικής αντιπαράθεσης" κινδυνεύει να μην αξιολογηθεί σωστά και ίσως να οδηγήσει και τους δημότες - κριτές όλων μας - σε λάθος συμπεράσματα, που θα βλάψουν τον δήμο.

Δεν είναι σκοπός μου να υπερασπιστώ το πολιτικό μου τομάρι με αυτό το άρθρο.
Σκοπός μου είναι να μην γίνει ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΖΗΜΙΑ και να μην καταστραφεί ένας θεσμός που χτίστηκε μέσα από απίστευτες συγκρούσεις, από το 1994 ακόμα όταν ο Τίμος Θεοχάρης με τον Αλέκο Βαρβέρη κατέθεταν πρώτη φορά την εισήγηση για λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων βρίσκοντας τοίχο στην τότε πλειοψηφία μέχρι την συγκρουσιακή θεώρηση των πρώτων της βιβλίων του ΚΒΣ και την απογείωσή της την 10ετία του 2000 με την διοίκηση του Γιώργου Παρασκευόπουλου και την πολιτική συμφωνία και στήριξη (με αρκετές διαφοροποιήσεις σε επί μέρους θέματα - αλλά αυτό είναι προγραμματική συνεργασία, δεν είναι ταύτιση) της τότε δικής μας δημοτικής κίνησης που επέλεξε να συμμετέχει διοικητικά ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΦΛΥΑ και ΔΕΠΑΧ και αυτό κάτι θα έπρεπε να λέει στους επικριτές μας, αν δεν ήταν έρμαια προκαταλήψεων και σκοπιμοτήτων.)

Αυτό είναι και το κεντρικό αίτιο της απόφασής μας  να προχωρήσαμε στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ στο Χαλάνδρι, λογική η οποία προβάλλεται από την διοίκηση Κουράση (με την ανοχή και στήριξη Ανδρεόπουλου) ως λύση σε κάθε πρόβλημα.
Έκλεισαν την ΔΕΠΑΧ, κατασυκοφαντήθηκε η ΦΛΥΑ ενώ τώρα πάμε και προς τα νομικά πρόσωπα.

Ο ιδεολογικός πυρήνας αυτού του ασύλληπτου αναχρονισμού του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατικοποίησης είναι της μόδας:

"ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΦΛΥΑ ή Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Π."

Καλά ακούγεται. Πουλάει.
Και έχουμε δυσκολία εμείς να πούμε ότι ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Αλλά τα οικονομικά θέματα είναι μετρήσιμα,  κρίνονται με το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
 Από τα νούμερα. (τους αριθμούς, όχι τα άλλα "νούμερα").
Και με νούμερα λοιπόν θα σου θέσω ένα μόνο επιχείρημα σήμερα αναγνώστη μου για να σε καλέσω ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΣΤΕΙΣ από τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς και να προσεγγίσεις τον ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ του κτισίματος - και όχι του γκρεμίσματος - που προτείνουμε και όχι για να παρελθοντολογήσω:

Λένε λοιπόν ότι η ΦΛΥΑ δεν "κέρδισε" έσοδα αλλά τα πήρε από τον Δήμο έτοιμα, αφού διαχειρίζεται δημοτική περιουσία - κυρίως την υπαίθρια διαφήμιση - που θα μπορούσε ο δήμος να κάνει το ίδιο. Αυτός είναι ο "λογικός" πυρήνας του αντίλογου.

Και προτείνουν να κλείσει η ΦΛΥΑ και να πάει πίσω η διαχείριση των διαφημιστικών μέσων στον δήμο, οπότε το ταμείο του θα πάρει το σύνολο των μισθωμάτων από τα διαφημιστικά μέσα και όχι μόνο το μέρισμα και τα ανταποδοτικά που παίρνει από την ΦΛΥΑ ως μέτοχος.

ΣΩΣΤΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, (ίσως).

Κάναμε λοιπόν κάτι απλό. ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ:

Ανοίξαμε τους προϋπολογισμούς του δήμου πριν την ΦΛΥΑ.

Το 2000 και το 2001 έτσι παραδειγματικά.

ΝΑ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ:Αυτά τα έσοδα λοιπόν έχασε το ΚΕΝΤΡΙΚΟ δημοτικό ταμείο από την λειτουργία της ΦΛΥΑ, τις τελευταίες χρονιές πριν εκχωρηθεί η διαχείριση των χώρων διαφήμισης στην ΦΛΥΑ (δείτε τη στήλη ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ).

Το 2000 από μισθώματα ο δήμος εισέπραξε 7.194.000 ΔΡΑΧΜΕΣ δηλαδή 21.112 ευρώ και το 2001 17.972.270 ΔΡΑΧΜΕΣ δηλαδή 52.743 ευρώ.

ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ!

Και όσοι μπερδεύουν και το θέμα των δημοτικών τελών με την ΦΛΥΑ ξέρουν ότι απλά προσπαθούν να σε παραπληροφορήσουν αναγνώστη μου.

Διότι τα δημοτικά τέλη διαφήμισης είναι ΑΛΛΟ ΕΣΟΔΟ το οποίο ΠΟΤΕ δεν πέρασε - και δεν μπορεί να περάσει - στην διαχείριση της ΦΛΥΑ. 

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.

(Θα το πιάσουμε αυτό το θέμα, των δημοτικών τελών άλλη φορά για να δούμε γιατί κάποιοι ΥΠΟΝΟΜΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ για να βλάψουν την ΦΛΥΑ - που δεν ήθελαν,  είναι άλλο ένα μεγάλο θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ).

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

Τα μισθώματα από την διαχείριση των διαφημιστικών μέσων την περίοδο που δεν είχε υπονομευτεί η λειτουργία της επιχείρησης από πολιτικούς φελλούς είχαν εκτοξευτεί σε ποσά ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ από αυτά που εισέπραττε ο δήμος ενώ τα οφέλη του δήμου σε χρήμα και ανταποδοτικά μάλλον εύκολα αποδεικνύεται ότι υπερέβαιναν κατά πολύ τα ... 50.000 ευρώ.

"ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΝΑΝΕ ΟΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΦΛΥΑ", σου λέει ο άλλος.

Άκου αναγνώστη μου: 
Την διαχείριση της ΦΛΥΑ - ως διευθύνων σύμβουλος - την είχα μόνο το 2009. 
Αλλά η πολιτική μας στήριξη στο εγχείρημα ήταν συνεχής (Αντιπροεδρία Λιανού και συμμετοχή στα Δ.Σ. της ΑΕ) και έχουμε ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ τις διαφωνίες μας σε θέματα που εκτιμούσαμε ότι έπρεπε. 
Δεν είναι η θέση μου, ούτε ο σκοπός μου να παρατήσω ούτε τον ελεγκτή, ούτε τον εγγυητή της καθαρότητας, της εντιμότητος και του "πνεύματος και της ηθικής", μακριά από εμένα τέτοιοι ρόλοι.

Όμως υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα:

Το 2006 έγινε στην ΦΛΥΑ Αναπτυξιακή Οικονομικός Διαχειριστικός Έλεγχος που προκλήθηκε από καταγγελία. 

Το ΣΔΟΕ έχει ελέγξει την ΦΛΥΑ Α.Ε. τρεις φορές, πάντα ύστερα από καταγγελίες. Οι έλεγχοι έγιναν τον 5ο του 2010, τον 11ο του 2011 και τον 4ο του 2013.

Το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έλεγξε την ΦΛΥΑ Α.Ε. τον Φεβρουάριο του 2010, ύστερα από καταγγελία. 

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έλεγξε την ΦΛΥΑ Α.Ε. το 2011.

Ε πάει στο διάολο αναγνώστη μου. Τα μισά από όσα σου λένε να ήταν αλήθεια θα μας είχαν δέσει πισθάγκωνα.

Αυτά και με το παρελθόν της ΦΛΥΑ τέλειωσα προσωπικά.
ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ!

Διότι πλέον θα ανοίξουμε την συζήτηση για το μέλλον.
 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ, πώς πρέπει να δουλέψει καλύτερα - τόσο η ΦΛΥΑ, όσο και όλα τα νομικά πρόσωπα - πώς θα αναστραφεί (αν μας δώσεις την εντολή) ή κατάσταση που το κλίμα ζόφου των τελευταίων μηνών αλλά βεβαίως και πρωτίστως η οικονομική κρίση οδηγούν την ΦΛΥΑ να έχει ζημιές, τι πρέπει να κάνει το Αετοπούλειο, ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, χρειάζονται στρατηγικές αναδιαρθρώσεις ρόλων στα Νομικά Πρόσωπα ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες;

ΑΡΚΕΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.

Κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν και με το τι πρέπει ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Εμείς λοιπόν πάμε παρακάτω.


ΥΓ 1: Θα ήταν άδικο να μην θυμήσω ότι εντός των επόμενων μηνών στην ιδιοκτησία του δήμου περνάει το ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ. Που βέβαια φτιάχτηκε σε δημοτικό χώρο αλλά χωρίς φράγκο από τον δήμο, η ΦΛΥΑ είχε έσοδα τόσα χρόνια και πλέον σε λίγο ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ αλλά θα γίνει περιουσία του λαού του Χαλανδρίου.


ΥΓ 2: Εμείς ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ. Αλλά έτσι όπως σκάλιζα το αρχείο μου βρήκα αυτά:

Μια δουλειά ΤΕΡΑΣΤΙΑ που είχε καταλήξει μέχρι και ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ μέχρι τελευταίας δεκάρας.

Ένας σταθμός αυτοκινήτων που ήταν ΕΤΟΙΜΟΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΟΣ να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο κέντρο της πόλης μας και να ανήκει κατά ποσοστό 100% στην δημοτική επιχείρηση (άλλη, όχι την ΦΛΥΑ αλλά τι σημασία έχει) ΧΩΡΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΔΕΚΑΡΑ, ΣΕΝΤ, ΠΕΝΥ - ό,τι νόμισμα θέλετε).

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ;
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ;
ΠΟΙΟΙ ΞΙΦΟΥΛΚΗΣΑΝ;
ΠΟΙΟΙ ΚΩΛΩΣΑΝ;

Πώς θα ήταν το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ;
Πόσα έσοδα θα είχε ο δήμος από την λειτουργία του για άλλες δραστηριότητες;

ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ;


ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *