Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ! ΑΥΤΑ ΓΙΝΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑ ΧΩΡΙΟ! ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ site ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ


Συμφώνησε τελικά η διοίκηση να μην αποσταλούν χωρίς αντίδραση τα στοιχεία για τους δημοτικούς υπαλλήλους.


Επί δυόμιση ώρες συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσία του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων, το θέμα που είχε αιτηθεί η «Δράση», αναφορικά με αίτημα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο, είχε ζητήσει με εγκύκλιό του προς τους Δήμους, να του αποσταλούν αναλυτικά στοιχεία για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ, με το αιτιολογικό ότι «Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δομών και φορέων του Δημοσίου και της επικείμενης αξιολόγησης του προσωπικού, είναι αναγκαία ηαποτύπωση του εργασιακού προφίλ των υπαλλήλων και η καταγραφή των τυπικών τους προσόντων». Η «Δράση», είχε ζητήσει αυτό το ζήτημα να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, ΠΡΙΝ η διοίκηση ανταποκριθεί στο αίτημα του Υπουργείου και αποστείλει «υπηρεσιακώς» τα στοιχεία που της ζητήθηκαν. (βλ. και προηγούμενες αναρτήσεις).

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης σχηματοποιήθηκαν δυο απόψεις:

Από τη μια, η διοίκηση, δια του δημάρχου, υιοθετώντας, το ενημερωτικό πλαίσιο που παρείχε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός κ. Στυλιανίδης κατά το πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, έδειξε να εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού και να αμφισβητεί ότι υπάρχει κυβερνητική πρόθεση για απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων (!) με συνέπεια το κλείσιμο πολλών δημοτικών κοινωνικών δομών.

Επιπλέον, ο δήμαρχος επέμενε, ότι η μη αποστολή των στοιχείων αποτελείπειθαρχικό παράπτωμα που θα καταλογισθεί υπηρεσιακά στους αρμόδιους των δημοτικών υπηρεσιών που έχουν επιφορτισθεί με τη σχετική ευθύνη έναντι του Υπουργείου. (Μάλιστα η διοίκηση, για «ψυχολογικούς λόγους», πρόβαλε εμφατικά το ενδιαφέρον της, παρουσία των συγκεκριμένων δημοτικών υπαλλήλων).

Από την άλλη, στο σύνολό τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, (όπως και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου), επέμεναν για το προφανές, ότι δηλαδή το σχέδιο απομάκρυνσης 4.000 δημοσίων υπάλληλων μέχρι το τέλος του έτους αποτελεί δημοσιοποιημένη κυβερνητική δέσμευση απέναντι στην τρόικα, και συνεπώς, η αποστολή των στοιχείων, αποτελεί προετοιμασία αυτής της διαδικασίας, μάλιστα, ουσιαστικά «ψυχολογικού» και «εκβιαστικού» τύπου, καθ’ ότι το υπουργείο διαθέτει ήδη όλα τα στοιχεία, και δήθεν, με τη μορφή της «επικαιροποίησης» , ζητά ευθυγράμμιση των Δήμων στην πολιτική του.

Ζητήθηκε συνεπώς, από τη διοίκηση, να προχωρήσει χωρίς περιστροφές σε μια συμβολική, έστω, εκδήλωση αντίδρασης απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που υπονομεύουν την ύπαρξη της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, μη αποστέλλοντας στοιχεία προς το Υπουργείο, με ταυτόχρονη ανάληψη της ευθύνης για το γεγονός αυτό από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να εξασφαλιστεί η υπηρεσιακή «κάλυψη» των αρμόδιων υπαλλήλων.

Παρά την προσπάθεια του δημάρχου να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας, η αντιπολίτευση (και οι εργαζόμενοι) επέμενε για το αναγκαίο της διαφοροποίησης από την πολιτική του Υπουργείου, συνυπολογίζοντας την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα.

(Στον σημερινό ημερήσιο Τύπο μάλιστα, βρίθουν τα δημοσιεύματα που αφορούν στον «προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου για τις απολύσεις, τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, την κινητικότητα υπαλλήλων (διαθεσιμότητα, μετατάξεις), εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις αρχές Ιουνίου»).

Τελικά, και αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δράσης» πρότειναν να εξαντλήσει ο Δήμος κάθε «υπηρεσιακό» περιθώριο έκφρασης αντίδρασης, είτε με τη μορφή της αναβολής της αποστολής των στοιχείων, (και εν συνεχεία, επανεκτίμησης των εξελίξεων από το δημοτικό συμβούλιο), είτε και με την ταυτόχρονη αποστολή ψηφίσματος διαμαρτυρίας, που ο ίδιος ο δήμαρχος, ακόμη και κατά τη δική του αντίληψη, θα μπορούσε να συντάξει, η διοίκηση «υποχώρησε» και συμφώνησε να μην αποστείλει -προς το παρόν- τα στοιχεία.

Ομόφωνα έτσι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην πειθαρχήσει στο αίτημα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και να αποστέλλει ψήφισμα, όπου θα επισημαίνεται η αντίθεσή του στο ενδεχόμενο των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων και στον περιορισμό των κοινωνικών δομών των Δήμων.

Η κατάληξη της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί δείγμα αναβάθμισης του ρόλου του και ίσως, τουλάχιστον, σημείο εκκίνησης για πιο ουσιαστικές συζητήσεις, πράγμα που συστηματικά επιδιώκει από την πλευρά της η «Δράση».

Το «ομόφωνο» της απόφασης, αποτελεί προφανώς προϊόν ρητών ή άρρητων υποχωρήσεων από την πλευρά όλων των δημοτικών παρατάξεων. Κυρίως από την πλευρά της διοίκησης που «αναγκάστηκε» να συνυπολογίσει το κλίμα που διαμορφώθηκε κατά τη συνεδρίαση (με καθοριστική τη συμβολή του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου) και για πρώτη φορά, να «τολμήσει» μια συμβολική, έστω, διαφοροποίηση, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θα επιθυμούσαν -κάθε μια από την πλευρά της- να υιοθετηθεί στο σύνολό της η επιχειρηματολογία τους κατά τη διατύπωση του ψηφίσματος που θα αποστείλει ο Δήμος Βριλησσίων.

Όμως, κάπως έτσι προχωράνε τα πράγματα! Κάτι αρχίζει να κινείται και στο Δήμο μας! Περιμένουμε πάντως, και ελπίζουμε, να αποδείξει η διοίκηση ότι εννοεί όσα αποδέχθηκε και ότι δεν θα ανατρέψει με «χειρισμούς» την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *