Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Σε κίνδυνο η Ρεματιά Χαλανδρίου! - Συζητείται στη Βουλή αλλαγή χρήσης για ορισμένα τμήματά της - Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας ΡεματιάςΑνακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Χαλανδρίου-Πεντέλης
Να γιατί θα πνιγούμε στo Xαλάνδρι και σε όλη την παραρεμάτια περιοχή για μια ακόμη φορά το χειμώνα, και δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη ρύπανση και τον καύσωνα, το καλοκαίρι.

Στην Αττική, το μοναδικό ρέμα, που δεν έχει όλο μπαζωθεί, χτιστεί, καταντήσει υποδοχέας λυμάτων και σκουπιδότοπος, είναι πράσινο, πανέμορφο, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, παρά τις κατά καιρούς «φιλότιμες» προσπάθειες των κερδοσκόπων με την αρωγή των δημοτικών αρχών αλλά και της κεντρικής εξουσίας, είναι η Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου, που διατρέχει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή 200.000 κατοίκων, φιλοξενεί μέρος της Αττικής οδού και άλλες μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Το Ρέμα λοιπόν αυτό υπάρχει, χάρις σε ένα Π Δ/γμα [659/Δ/1995] και τον αγώνα των κατοίκων μέσω ενός συλλόγου {Για την προστασία του περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου} ο οποίος, επί 20 χρόνια αγωνίζεται και παρεμβαίνει, εκεί όπου η πολιτεία απουσιάζει ή πράττει το αντίθετο.

Και έρχεται τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος [ΥΠΕΚΑ] να τινάξει στον αέρα όλη αυτή την προσπάθεια, με την παράγραφο 10 στο άρθρο 51 του σχεδίου νόμου με τίτλο «αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την παράγραφο αυτή

« Για τις εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.... περιοχές δεν ισχύουν τα όρια και οι ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις ειδικές διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας. Για την έγκριση άδειας δόμησης και την άδεια δόμησης, ως όρια των περιοχών προστασίας νοούνται τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων... κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη»

Αυτό σημαίνει για τη Ρεματιά, πως είναι στην ευχέρεια των δημοτικών αρχών να αποχαρακτηρίσουν περιοχές κοινόχρηστου πράσινου και να τις εντάξουν στη δόμηση, ασκώντας περαιτέρω πίεση στον προστατευόμενο βιότοπο και σε χώρους οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις του εύρους να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή λεκάνης κατάκλισης, που μειώνει τα πλημμυρικά φορτία τα οποία προκαλούν καταστροφές στις κατάντη περιοχές, με κάθε έντονη βροχόπτωση. Καί το παράδειγμα αυτό δεν είναι φανταστικό, αφού εκκρεμεί ήδη ένα τέτοιο αίτημα αποχαρακτηρισμού στο Δήμο Πεντέλης. Επίσης οι παραρεμάτιοι δρόμοι, από πεζόδρομοι ή ήπιας κυκλοφορίας , όπως προβλέπεται, μπορούν να γίνουν μεγάλης, τα προκήπια των παραρεμάτιων οικοδομών προς την πλευρά του Ρέματος, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, , αποθήκες ή για να στεγάσουν ταβέρνες [ άλλος μοχλός πίεσης αυτός] αντί να είναι φυτεμένοι κατά 80%, όπως προβλέπει το διάταγμα. Οχλούσες χρήσεις και/ή επικίδυνες θα μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στη Β’ ζώνη προστασίας, όπως βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων και φυσικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την υποστήριξη των οποίων χαρακτηρίστηκε κατά το παρελθόν Δήμαρχος ως ασκών ακραία μορφή κακοδιοίκησης. [Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη 11802/1999]

Επιπλέον η διάταξη είναι αντισυνταγματική αφού τροποποιεί επί τα χείρω τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αλλά μέχρι να προσβληθεί ως τέτοια και βγει απόφαση, οι παρανομίες θα νομιμοποιηθούν και νέες θα γίνουν, με τα γνωστά αποτελέσματα.


Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                           Η Γεν Γραμματέας

Νένα Ρήγα                                    Κέλλυ Δάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και ο Ανδρέας Αδαμόπουλος με το Πράσινο Κίνημα

  Συνεχίζοντας το μπαράζ των ανακοινώσεων, των προσώπων που συστρατ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις