Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΟΥ ΒΑΖΕΙ - ΞΑΝΑ - ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προς: Γεώργιο Κουράση , Δήμαρχο Χαλανδρίου
Ζαχαρία Νόμπελη , Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου 


Κοιν. Δημοτικούς Συμβούλους Συνδυασμού «Χαλάνδρι σε Δράση - Γιώργος Κουράσης»



Κύριε Δήμαρχε,


Στη 19η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγ. 2013, είναι προς συζήτηση το 6ο θέμα που αφορά «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του οικοπέδου «Κληροδότημα Καλλισπέρη» επί των οδών Διον. Αρεοπαγίτου, Καλλισπέρη και Παρθενώνος με σκοπό από την πλευρά του ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ καθέτου ιδιοκτησίας» με εισηγητή τον κ. Αθανάσιο Μαλέρμπα Δντα Σύμβουλο της ΦΛΥΑ Α.Ε. 

Επειδή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους βρίσκομαι εκτός Αττικής και δεν θα παραστώ στη συζήτηση αυτού του θέματος και αφού έλαβα υπόψη μου τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, θεώρησα υποχρεωσή μου να γνωστοποιήσω την διαφωνία μου στην πρόταση για τη σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση» του οικοπέδου «Κληροδότημα Καλλισπέρη» για τους παρακάτω λόγους:

1. Πράγματι με την απόφαση 329/2011 το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε στη ΦΛΥΑ ΑΕ να προβεί σε μια σειρά ενεργειών σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου «Κληροδότημα Καλλισπέρη», προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, στη συνέχεια όμως προκειμένου να παρθούν οι όποιες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτείται, όπως μας είχατε διαβεβαιώσει, οι αρμόδιοι της ΦΛΥΑ ΑΕ να παραδώσουν όλα τα στοιχεία που έχουν, στις υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να τα μελετήσουν και να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο υπεύθυνα, γιατί αυτές διαθέτουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την υποδομή και το επιστημονικό προσωπικό.

2. Το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν αφορά ένα απλό έργο αλλά αφορά ένα ακίνητο επι των οδών Διον. Αρεοπαγίτου, Καλλισπέρη και Παρθενώνος και γι’ αυτό το λόγo παράλληλα με την παράδοση των φακέλων στις υπηρεσίες μας έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαβούλευσης και ενημέρωσης των αιρετών και των φορέων της πόλης μας, γεγονός το οποίο μέχρι σήμερα δεν έγινε. Επομένως, πώς και με ποια στοιχεία και δεδομένα θα αξιολογήσει τις προτάσεις τις Φλύα ΑΕ το δημοτικό συμβούλιο; 

3. Λάβατε υπόψη σας ότι το πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό πλάισιο έχει πλέον αλλάξει στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι σήμερα; Οι πολίτες απαιτούν περισσότερη διαφάνεια, σχέδιο, ενημέρωση και συνεχή έλεγχο. Η συνέχιση της διαχείρισης της συγκεκριμένης αξιοποίησης από μια ανώνυμη εταιρεία δε μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου και τις αξιώσεις των πολιτών. Η απόφαση 329/2011 πρέπει να επαναξιολογηθεί. Η διαχείριση του θέματος πρέπει να περάσει άμεσα στα θεσμικά όργανα και στις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου μας. 

4. Το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Χαλανδρίου ανυπολόγιστης αξίας, λόγω της θέσης του επί της οδού Διονύσου Αεροπαγίτου με θέα τον Παρθενώνα, και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται, με ευθύνη δική σας, πριν την εισαγωγή του θέματος στο Δ.Σ να ξεκινήσουν διαδικασίες διαβούλευσης και ενημέρωσης των αιρετών και των φορέων της πόλης σχετικά με τις προτάσεις της ΦΛΥΑ Α.Ε. Πρέπει να μας πείτε ξεκάθαρα ποιό είναι το οραμά μας, τι θέλετε να κάνετε στο ακίνητο Καλλισπέρη και με ποιούς; Μέχρι σήμερα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. 

5. Στην εισήγησή υπάρχει μια λογιστική προσέγγιση. Αντί οράματος, γίνεται απαρύθμιση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων χωρίς να υπάρχει καμία αιτιολόγηση! 

6. Η διαθήκη της Σεβαστής Καλλισπέρη δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως προς το όραμα. Γιατί αξιώνεται την τροποποίησή της;

7. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου-οικοπεδου, το οποίο έχει σημαντικές οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους, επιβάλεται να γίνει σε κεντρικό επίπεδο δήμου και με διαφανείς διαδικασίες. Δηλαδή, ο χειρισμός του όλου εγχειρήματος, από το αρχικό στάδιο της ωρίμανσης μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου, να γίνει από: 

· Την εκτελεστική επιτροπή, την επιτροπή περιβάλλοντος, την οικονομική επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες μας οι οποίες διαθέτουν προγραμματική και διαχειριστική επάρκεια. 

Οι θέσεις μου αυτές σας ήταν γνωστές έγκαιρα από το έτος 2012, όταν κατά τη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου ωρίμανσης μελετών για τη χρηματοδότηση έργων – μελετών από το ΕΣΠΑ και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, σας ζήτησα να εντάξουμε και το εν λόγω ακίνητο στο σχεδιασμό μας και η όποια αξιοποίησή του να γίνει κεντρικά από τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι θέσεις μου έχουν πλέον ενισχυθεί από τα σημαντικά αποτελέσματα που πετύχαμε ως δήμος το 2012 (ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, πλατεία ΚΙΟΣΕ, διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, νέες διαδικασίες επίβλεψης έργων, διάνοιξη Φραγκοκλησιάς κ.α), και τα οποία έγιναν με σχέδιο, διαφάνεια, και εμπιστοσύνη προς τις δημοτικές υπηρεσίες. 

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε τις βασικές μας πολιτικές και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το καλό της πόλης μας.

Με εκτίμηση, 

Παναγιώτης Βάσιος 
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου