Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ "ΤΟΙΧΟ" ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΑΤΣΟΒΙΒΛΙΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ

Στο θέμα 6 του σημερινού Δημοτικού συμβουλίου διάβασα:
6. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του οικοπέδου ‘Κληροδότημα Καλλισπέρη’ επί των οδών Διον. Αρεοπαγίτου, Καλλισπέρη και Παρθενώνος με σκοπό από την πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου καθέτου ιδιοκτησίας.

Στη συνέχεια μου γνωστοποιήθηκε μέσω facebook από το blog stinplatia.blogspot.com η εισήγηση του Δντος της ΦΛΥΑ Νάσου Μπαλέρμπα προς το δημοτικό συμβούλιο.

Το θέμα με είχε απασχολήσει όταν το είχα δει γραμμένο στην ημερήσια διάταξη του κοινού οργάνου ΚΑΣ - ΚΣΝΜ στις 13-12-2012 και του ΚΑΣ στις 19.2.2013. Μάλιστα μου είχε κάνει εντύπωση ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο επιχειρείτο να προχωρήσει το θέμα. Από ενδιαφέρον είχα αρχειοθετήσει και τις σχετικές αποφάσεις. 

Λόγω της σημειολογικής αλλά και γενικότερα της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το κληροδότημα ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ για τον Δήμο Χαλανδρίου, αλλά και λόγω «προϋπηρεσίας» μου στον χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα στον τομέα Προστασίας της Πολιτιστικής κληρονομιάς, διάβασα και την εισήγηση του κ. Μπαλέρμπα. 

Η εισήγηση βρίθει ελλείψεων , λαθών αλλά δυστυχώς και ανακριβειών. Ίσως λόγω ελλιπούς ή λανθασμένης ενημέρωσης του κ. Μπαλέρμπα. 

Θα σταθώ σε ένα σημείο
Η εισήγηση αναφέρει σε κάποια παράγραφο:

«….Το πλεονέκτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι το Κ.Α.Σ. έχει δώσει την προέγκρισή του στην αρχιτεκτονική μελέτη που έχει υποβληθεί από τη ΦΛΥΑ Α.Ε. για την ανέγερση επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου κτιρίου συνολικού εμβαδού 870 τ.μ…….»

Μερικές παρατηρήσεις – αλήθειες επί της εισηγήσεως:
1. Το ΚΑΣ δεν έχει δώσει καμιά προέγκριση σε καμία αρχιτεκτονική μελέτη
2. Δεν έχει δοθεί προέγκριση από το ΚΑΣ διότι απλούστατα ουδέποτε εισήχθη στο ΚΑΣ αίτημα προέγκρισης μελέτης, και δεν θα μπορούσε άλλωστε με βάσει την νομοθεσία να εισαχθεί.
3. Στο ΚΑΣ το μοναδικό θέμα που εισήχθη για γνωμοδότηση στις 19.2.2013 ήταν:
“ ΘΕΜΑ: Έγκριση διενέργειας αρχαιολογικής έρευνας σε οικόπεδο επί των οδών Δ.Αρεοπαγίτου και Παρθενώνος 43, φερομένης ιδιοκτησίας Δήμου Χαλανδρίου, στο ΟΤ 55004, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής


4. Επειδή πάντα εργάζομαι με βάσει τα κείμενα, και για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία εκδόθηκε μετά την γνωμοδότηση του ΚΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ
EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αρ. Πρωτ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΑΧ/ Φ03/22605/10464/1617/879
Αθήνα, 21 Μαΐου 2013

Κοιν.:
1. Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
2. κ. Φρ. Χρυσολούρη – Ταγκαλάκη μελετήτρια του έργου
Δαφνομήλη 16 – 18 114 71 - Αθήνα
(προκειμένου να ενημερώσει τον Δήμο Χαλανδρίου)

ΘΕΜΑ: Έγκριση διενέργειας αρχαιολογικής έρευνας σε οικόπεδο επί των οδών Δ.Αρεοπαγίτου και Παρθενώνος 43, φερομένης ιδιοκτησίας Δήμου Χαλανδρίου, στο ΟΤ 55004, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής

ΑΠΟΦΑΣΗ
Έχοντας υπ’ όψιν:
………………………………………………………………………….
10. την κατά πλειοψηφία Γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στην υπ’ αρ. 7/19.2.2013 Συνεδρία του

Αποφασίζουμε

1. Εγκρίνουμε τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας, με δαπάνη των ενδιαφερομένων, σε οικόπεδο επί των οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Παρθενώνος 43, φερομένης ιδιοκτησίας Δήμου Χαλανδρίου, στο ΟΤ 55004, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής, λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας της θέσης του εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10-2-2004), σε μικρή απόσταση από τη Νότια Κλιτύ και την Ακρόπολη, καθώς και των σημαντικών αρχαιοτήτων (καταλοίπων της «Οικίας Πρόκλου»), που έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν σε επαφή με το οικόπεδο και πιθανότατα συνεχίζουν εντός τούτου.

2. Η έγκριση ή μη της μελέτης για την ανέγερση νέας οικοδομής, στο εν λόγω οικόπεδο, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της ως άνω αρχαιολογικής έρευνας, κατόπιν επανεισαγωγής του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο Γνωμοδότηση.

Εσωτ. Διαν.
Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου