Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΟΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ.





Βολές για ακριβή και αναποτελεσματική μέθοδο. Πάγωσαν οι αποφάσεις στο δ.σ. της ΕΥΔΑΠ λόγω επιστημονικών και πολιτικών αντιδράσεων
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Θέμα αλλαγής της μεθόδου απολύμανσης του νερού υδροδότησης του Λεκανοπεδίου Αττικής άνοιξε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., θίγοντας εξ αντικειμένου, όπως αποδεικνύεται χωρίς πραγματικό λόγο, προκαλώντας ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της ποιότητας του νερού που πίνει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας.
Η αλλαγή μεθόδου απολύμανσης του νερού ξεκίνησε επί Στ. Σταυρίδη στην ΕΥΔΑΠ και συνεχίστηκε επί Α. Βαρθολομαίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Υδρογεωλογίας Απ. Αλεξόπουλος λέει στην «Ε» ότι η προωθούμενη μέθοδος είναι για «βρόμικα νερά». Το θέμα αλλαγής του απολυμαντικού μέσου που χρησιμοποιείται στα τέσσερα διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αττικής συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, υπό την προεδρία του προέδρου της εταιρείας Αντώνη Βαρθολομαίου.
Εκδηλώθηκαν έντονες διαφωνίες μελών του συμβουλίου, που έθεσαν ερωτήματα για το υπερβολικό κόστος και την αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου και το θέμα αποσύρθηκε εύσχημα, με πρόταση του ίδιου του προέδρου κ. Βαρθολομαίου, για να επανεξεταστεί στο αόριστο μέλλον.
Απ. Αλεξόπουλος Αντιδράσεις
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ οδηγήθηκε σε αδυναμία λήψης απόφασης υπό το βάρος των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από νωρίς χθες το πρωί τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο εντός και εκτός της εταιρείας.
Ο Απόστολος Αλεξόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα πολιτικά ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιστημονικά ως αναπληρωτής καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε στην «Ε» χθες το βράδυ, ενώ η συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΥΔΑΠ ήταν σε εξέλιξη, ότι:
«Από άνυδρο χλώριο, που χρησιμοποιεί έως τώρα η ΕΥΔΑΠ, ως απολυμαντικό μέσο, επιτυγχάνοντας να παρέχει στους καταναλωτές της νερό παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως εξαιρετικής ποιότητας και βραβευμένο ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, προωθείται μέθοδος με διοξείδιο χλωρίου, η οποία είναι πατέντα συγκεκριμένης ιταλικής εταιρείας, με πολλαπλάσιο, οκτώ έως δέκα φορές μεγαλύτερο, κόστος, που θα έχει για τα δεδομένα της ΕΥΔΑΠ αμφισβητούμενα αποτελέσματα στην τελική ποιότητα του νερού».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας τις πτυχές του θέματος, δήλωσε ακόμη στην «Ε» ότι:
* Η απολύμανση νερού με διοξείδιο χλωρίου έχει καλά αποτελέσματα σε νερά βεβαρημένα με οργανικό φορτίο, δηλαδή σε νερά που περιέχουν άνθρακα ή πιο απλά σε «βρόμικα νερά». Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη μέθοδος στο νερό της ΕΥΔΑΠ, το οποίο είναι καθαρό και με απολύμανση άνυδρου χλωρίου επιτυγχάνεται να είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως διοχετεύεται στην κατανάλωση.
* Το κόστος του διοξειδίου χλωρίου είναι οκτώ έως δέκα φορές μεγαλύτερο, συγκριτικά με το κόστος του άνυδρου χλωρίου, που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων της ΕΥΔΑΠ.
* Η εφαρμογή της νέας μεθόδου με διοξειδίου χλωρίου οδηγεί σε νέες δαπάνες, πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΥΔΑΠ, καθώς θα απαιτηθεί αλλαγή των υπαρχουσών εγκαταστάσεων απολύμανσης του νερού, ενώ θα υπάρξουν και μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο. Η χρήση του διοξειδίου χλωρίου θα λειτουργήσει διαβρωτικά στο πεπαλαιωμένο δίκτυο της εταιρείας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται το επόμενο διάστημα καταστροφές στις σωληνώσεις και διαρροές νερού.
Ο κ. Αλεξόπουλος αμφισβήτησε τον τρόπο που ελέγχθηκε πειραματικά στις δεξαμενές του Γαλατσίου η νέα μεθοδολογία, τονίζοντας ότι ήταν πρόχειρος, και υπογράμμισε ότι δεν τηρήθηκαν επιστημονικοί κανόνες που να διασφαλίζουν έγκυρα αποτελέσματα.
Σημειώνεται εξάλλου ότι η διαδικασία αλλαγής της μεθόδου απολύμανσης του νερού στην ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε επί θητείας του Στ. Σταυρίδη στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχουν αναλάβει δύο υπηρεσιακά στελέχη της εταιρείας, οι οποίοι διαμόρφωσαν και την τελική εισήγηση προς το δ.σ. της εταιρείας, δημιουργώντας ερωτήματα, ενώ σάλο προκάλεσαν οι αντιδράσεις.
Πάντως, πλήθος επιστημονικών στελεχών της εταιρείας διαφωνούν με την υπηρεσιακή πρόταση και κρατούν αποστάσεις από τις περίεργες εξελίξεις.
«Διασπάθιση εκατομμυρίων στην ΕΥΔΑΠ»
Τον κύκλο των αντιδράσεων άνοιξε χθες το πρωί η Νομαρχιακή Επιτροπή ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της η οποία διακινήθηκε κεντρικά από το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστικό τίτλο: «ΕΥΔΑΠ, το πάρτι της διασπάθισης εκατομμυρίων συνεχίζεται».
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισημάνθηκε ότι το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι άριστης ποιότητας και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της μεθόδου απολύμανσης, υπογραμμίζονται χαρακτηριστικά ερωτήματα όπως:
- «Προς τι η πρεμούρα της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, που ξεκίνησε επί της θητείας του γνωστού μας από τη δράση του στο ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδη στις 13/3/1012 και συνεχίζεται από τον νυν πρόεδρο του δ.σ. κ. Βαρθολομαίου, που κι αυτός πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ, να επιθυμεί διακαώς την αλλαγή του τρόπου απολύμανσης του νερού της ΕΥΔΑΠ;
- Γιατί θα πρέπει το δ.σ. της εταιρείας να εγκρίνει μια νέα διαδικασία απολύμανσης του νερού από τη στιγμή που δεν συντρέχει κανένας λόγος που να σχετίζεται με την ποιότητα του νερού;
- Ποια συμφέροντα, ποιων ατόμων και εταιρειών έρχεται να εξυπηρετήσει μια τέτοια απόφαση η οποία θα δεκαπλασιάσει το σημερινό κόστος απολύμανσης του νερού;
- Ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτό, αλλά και το κόστος αλλαγής των υπαρχουσών εγκαταστάσεων προκειμένου να εφαρμοστεί η προτεινόμενη μεθοδολογία;»
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει αναφέροντας:
-«Φτάνει πια το φαγοπότι των εκατομμυρίων. Φτάνει πια η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Τα παιχνίδια των εκτελεστών των μνημονιακών αποφάσεων, που προσπαθούν να κάνουν πιο ελκυστική την πώληση της ΕΥΔΑΠ, παίζοντας ακόμη και με την υγεία των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής, δεν θα περάσουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου