Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αφιερωμένο Εξαιρετικά...

Κάτοπτρο ονομάζεται το αντικείμενο του οποίου η επιφάνεια του ανακλά τις ακτίνες φωτός με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το είδωλο του περιβάλλοντα χώρου πάνω σε αυτή. Ο πιο γνωστός τύπος κατόπτρου είναι το επίπεδο κάτοπτρο ή καθρέφτης, το οποίο έχει επίπεδη επιφάνεια. Επίσης, υπάρχουν τα καμπύλα κάτοπτρα που σχηματίζουν μεγεθυμένα ή είδωλα υπό σμίκρυνση, ή εστιάζουν το φως.
Τα κάτοπτρα συμβολίζουν τη ματαιοδοξία του ανθρώπου και την ανάγκη του για καλλωπισμό. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί ο αρχαίος ελληνικός μύθος του ωραιοπαθούς νέου Νάρκισσου, που ερωτεύεται τον εαυτό του από την στιγμή που κοιτάζεται στα νερά μιας πηγής,και που τελικά πεθαίνει από μαρασμό.Επίσης την εμφάνιση του κατόπτρου έχουμε και στην γερμανική λογοτεχνία, στο πασίγνωστο παραμύθι των "Αδελφών Γκριμ" "Η Χιονάτη", όπου ο μαγικός καθρέπτης πρέπει να απαντάει στην ερώτηση της ματαιόδοξης βασίλισσας: " Καθρέπτη, καθρεπτάκι μου ποια είναι η πιο ωραία στην χώρα;" .
Σε πολλούς πολιτισμούς πιστεύεται ότι το είδωλο του κατόπτρου είναι η ψυχή (ως υπερβατικό στοιχείο) του ανθρώπου. Έτσι το σπάσιμο του θεωρείται κακή τύχη (γρουσουζιά).

(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Και, βεβαίως, εξαρτάται και από την ποιότητα του καθρέφτη...Μπορεί να δείχνει τα πράγματα ως έχουν, μπορεί, όμως, και να τα παραμορφώνει ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ. Εκεί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κάποιοι γνωρίζουν καλύτερα...

Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης
5-10-2013

Υ.Γ. : Από Δευτέρα, θα σας παρουσιάσω και άλλα "λήμματα" του ελληνικού λεξικού, με παράλληλη - OF COURSE - ανάλυσή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου