Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Καταψήφισαν το μέλλον της Πόλης μας! - Προστάτευσαν το δικό τους!

Έτσι χθες, 4/12/2013, στο Δημοτικό Συμβούλιο, επανήλθε μετά την καταψήφισή του την πρώτη φορά, το θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου, οικονομικού έτους 2014.

 Κατά τη ψηφοφορία, οι «ανεξάρτητοι», οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από την παράταξη του κ. Δημάρχου με κωδωνοκρουσίες και σημαντικές δηλώσεις εναντίον του, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα να καταψηφίσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού, άλλαξαν γνώμη και χθες ψήφισαν υπέρ. Αλλαγή ψήφου υπήρξε και από τον κ. Ζήση.

Η Kίνηση Δημοτών Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας, σε σχέση με αυτό το μεγάλο θέμα του προϋπολογισμού, όπως και οι άλλες κινήσεις της αντιπολίτευσης, προσήλθε και κατάθεσε, για άλλη μία φορά, τις παρακάτω προτάσεις της με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες της πόλης μας.

Οι προτάσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τους ότι:

1. Ο ουσιαστικός ρόλος που έχει η Αυτοδιοίκηση στις τοπικές υποθέσεις και στο όραμα της πόλης, δεν έχει ασκηθεί χρόνια τώρα.
2. Η απεξάρτησή της από τις επιταγές της μνημονιακής πολιτικής και η στροφή της προς τους δημότες, δεν αποτελεί μέχρι τώρα ενδιαφέρον της διοίκησης.
3. Υπάρχει ανάγκη παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους δημότες και κυρίως στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
4. Η λειτουργία του Δήμου με περισσότερη διαφάνεια, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και συμμετοχικούς θεσμούς είναι απαίτηση όλων των δημοτών.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε τις εξής, ανά ενότητα, προτάσεις μας:

1η Ενότητα: Σύνθεση του προϋπολογισμού
• Το συνολικό ύψος του να κυμανθεί ελάχιστα παραπάνω από το πραγματικό ύψος υλοποίησης των τελευταίων ετών δηλαδή στο ποσό περίπου των 16.000.000 ευρώ.
• Να προβλέπει:
α. Περιστολή δαπανών κατά 8%
β. Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
γ. Ενίσχυση των κονδυλίων για δράσεις που αναφέρονται στην κοινωνική πολιτική του Δήμου και την ένταξη νέων δομών όπως ΚΔΑΠ 6-12 και δημοτικά ιατρεία.
δ. Ενίσχυση έστω και συμβολικά όλων των αθλητικών συλλόγων καθώς και των Ιερών Ναών του δήμου μας για αναγνώριση και ενίσχυση του κοινωνικού τους έργου.
ε. Δημιουργία σταθερού χρηματικού αποθέματος
ζ. Πλήρης ανάλυση των οφειλών του δήμου και κυρίως αυτών των οφειλών από τα παρελθόντα οικονομικά έτη, η οποία να συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφλησή τους και με συγκεκριμένη αναφορά όπου υπάρχει πρόβλημα όπως η σύμβαση για το προσωπικό της δημοτικής συγκοινωνίας.
η. Τη μη δημιουργία νέων χρεών από το Δήμο.
θ. Την εγγραφή ικανού ποσού στον κωδικό 742 για αποζημιώσεις ιδιωτών λόγω ρυμοτομίας.
ι. Κατάργηση των τροφείων των παιδικών σταθμών και των συνδρομών του Αθλητικού Οργανισμού.
κ. Λειτουργική αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
λ. Τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για την εξοικονόμηση πόρων.

2η Ενότητα: Θεσμικά που συνδέονται με τον προϋπολογισμό

α. Ίδρυση Ταμείου Δημοτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
β. Κατάργηση των μισθών του προέδρου και αντιπροέδρου των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
γ. Ψήφισή κανονισμού για τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής.
δ. Εκπροσώπηση των φορέων στα Συμβούλια των Νομικών Προσώπων και όχι μεμονωμένων δημοτών .
ε. Θέσπιση κατώτατου ποσού, ως ποσοστού επί του χρηματικού υπολοίπου, για απαλλοτριώσεις νέων χώρων.

3η Ενότητα: Διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των δαπανών του προϋπολογισμού

α. Σύστασή διαπαραταξιακής δημοτικής εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των καυσίμων την τριετία 2010 – 2012 καθώς και του τρέχοντος έτους όπως και για την υλοποίηση της σύμβασής ενοικίασης του χώρου του Ο.Τ.365.
β. Δημιουργία μόνιμης διαπαραταξιακής επιτροπής προσλήψεων, κάθε είδους και διάρκειας.
γ. Δημιουργία μόνιμης διαπαραταξιακής επιτροπής καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.
δ. Κατάργηση των απευθείας αναθέσεων τόσο για το Δήμο όσο και για τα Νομικά του πρόσωπα.
ε. Κατάργηση των θέσεων των ειδικών συμβούλων με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα και που εξυπηρετούν μόνο προσωπικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις.

4η Ενότητα: Υλοποίησης του προϋπολογισμού

α. Σύνταξη ταμειακού προγραμματισμού.
β. Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και υλοποίησης του προϋπολογισμού και μηνιαία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πορεία εκτέλεσής του προϋπολογισμού.
γ. Δημιουργία κέντρων κόστους ανά υπηρεσία και παρακολούθηση τους ανά τρίμηνο.
δ. Ομαδοποίηση προμηθειών.
ε. Μελέτες σκοπιμότητας πριν την εκτέλεση προμηθειών.
ζ. Κατάρτιση ενιαίου ετήσιου προγράμματος προμηθειών με έγκριση - απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
η. Αναδιάταξη του συστήματος προμήθειας και διαχείρισης καυσίμων.
θ. Συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης μας.

Αγαπητοί Συνδημότες,
Θεωρούσαμε ότι η αποδοχή των παραπάνω προτάσεων σηματοδοτεί την ομαλή λειτουργία του Δήμου, σίγουρα προς μία άλλη κατεύθυνση, και θεωρούσαμε επίσης ότι έστω και την ύστατη στιγμή, ο κ. Δήμαρχος θα άφηνε στην άκρη τους ωμούς εκβιασμούς και τα διχαστικά διλλήματα που έθετε και θα επιδίωκε το διάλογο.
Πιστεύουμε ότι η αποδοχή των προτάσεων μας αυτών θέτει επιτέλους τις βάσεις για μία λειτουργία του δήμου με μοναδικό γνώμονα, τη διαφάνεια στις διαδικασίες και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, τη συμμετοχή του δημότη και την ανάπτυξη του δήμου μας.

Δυστυχώς όμως δεν συνέβη τίποτα από τα παραπάνω.
Ο κ. Δήμαρχος κατέθεσε για συζήτηση το ίδιο ακριβώς σχέδιο προϋπολογισμού με αυτό της περασμένης εβδομάδας. Και για μία άλλη φορά έδειξε στους παριστάμενους δημότες
αλλά και στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο τα δυο πρόσωπά του. Από επιφυλακτικός και συνεσταλμένος στην αρχή, που δεν ήξερε αν του βγαίνουν τα κουκιά, σε άκρως επιθετικό, αλαζόνα και προσβλητικό μόλις είδε τη δήλωση μετανοίας των πρώην ανεξάρτητων συμβούλων του. Έτσι η συζήτηση του θέματος και το τελικό αποτέλεσμα ανέδειξε σημαντικά ερωτήματα για τα οποία όλοι μας απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις και τα οποία ενδεικτικά είναι:

Γιατί ο κ. Δήμαρχος δε δέχεται:
1. Μία άλλη πολιτική από αυτή που επιτάσσει η σκληρή πολιτική λιτότητας και το μνημόνιο;
2. Περιστολή δαπανών;
3. Ενίσχυσή των κονδυλίων για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη;
4. Ενίσχυση των εσόδων του δήμου με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας;
5. Θεσμούς διαφάνειας και δημοκρατικής εκπροσώπησης στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος;
6. Κατάργηση των απευθείας αναθέσεων τόσο για το Δήμο όσο και για τα Νομικά του πρόσωπα;
7. Μόνιμη επιτροπή προσλήψεών;
8. Κατάργηση των θέσεων των ειδικών συμβούλων με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα και που εξυπηρετούν μόνο προσωπικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις;
9. Εξεταστική επιτροπή για τα καύσιμα του δήμου και αλλαγή στο σύστημα προμήθειάς των;
10. Ομαδοποίηση προμηθειών;


Εκτός όμως από τα προαναφερόμενα αναδείχτηκε και το μεγάλο θέμα της υποτίμησης των δημοτών με αφορμή την αναξιοπιστία και την αναντιστοιχία λόγων και έργων των «ανεξαρτήτων», οι οποίοι ενώ δεν έγινε απολύτως καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό, θεώρησαν ότι ο προϋπολογισμός αυτός ήταν διαφορετικός από τον ακριβώς ίδιο που καταψήφισαν! Σημαίνει κάτι εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών; και αλήθεια μήπως οι πύρινες ανακοινώσεις τους και το φτάνει πια, ως εδώ και άλλες μεγάλες δηλώσεις κατά της πολιτικής του κ. Δημάρχου τέθηκαν στο αρχείο μετά από την μετάνοιά τους;
Για τη ψήφο του κ. Ζήση θεωρούμε ότι αυτή δόθηκε αντί ελαχίστων «θα», απέναντι σε κάποιες προτάσεις του, χωρίς καμία διασφάλιση ή εγγραφή κάποιου πρόσθετου κονδυλίου στον προϋπολογισμό που ο ίδιος ψήφισε.

Αγαπητοί Συνδημότες,
Εμείς συνεχίζουμε σε συνεργασία μαζί σας αλλά και με τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με μοναδικό γνώμονα, τη διαφοροποίηση της πολιτικής του δήμου από τις επιταγές του μνημονίου, τη διαφάνεια στις διαδικασίες και τη συμμετοχική δημοκρατία, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και την ανάπτυξη του Δήμου αλλά και την απομάκρυνση της δημοτικής αρχής μετά από τις επόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014, στις οποίες εσείς θα κληθείτε να ελέγξετε τη διοίκηση και το κυριότερο να λάβετε αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της πόλης μας.


Για την Κίνηση Δημοτών
«ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»
ΞΕΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *