Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Καλές οι θεωρίες και τα οράματα των υποψ. Δημάρχων, αλλά καιρός είναι…


Πλησιάζουν οι εκλογές και οι παρατάξεις στο Χαλάνδρι, εκτός μιάς, εξακολουθούν να κινούνται σε «θολά νερά», αποφεύγουν τις δεσμεύσεις, ενώ δεν παρουσίασαν ακόμη κανένα συγκεκριμένο σχέδιο

• Σε λιγότερο από δύο μήνες οι δημότες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τις νέες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μέχρι σήμερα οι συζητήσεις και οι διεργασίες γίνονται κυρίως σε επίπεδο παρατάξεων και προσώπων, δηλαδή ποιες παρατάξεις θα σχηματιστούν και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι σύμβουλοί τους.

Στο Χαλάνδρι μάλιστα, μήνες τώρα, το ενδιαφέρον των πολιτών έχει στραφεί στις εσωπαραταξιακές εξελίξεις και διαδικασίες και σχεδόν όλοι οι μέχρι και χθές κομματικοί εμφανίζονται με τον μανδύα του ”αντιμνημονιακού” επιχειρώντας να πάρουν την εμφανή στήριξη αντιμνημονιακών κομμάτων, έχοντας την αφανή στήριξη του πάλι ποτέ κομματικού μηχανισμού.

Η ονομασία, ο αριθμός των ψηφοδελτίων καθώς και η σύνθεσή τους, είναι πρωτεύον θέμα για τους υποψηφίους, γιατί το ζητούμενο δεν είναι το πώς θα λυθούν τα προβλήματα, πώς θα ανακουφιστούν οι συνδημότες από την κρίση και φυσικά πώς θα δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση. Η καρέκλα προέχει και αφού απέτυχαν σαν πράσινοι και μπλέ υποψήφιοι…..τώρα βάφτηκαν αντιμνημονιακοί !!!

Θολά «οράματα»
Κι όμως, σχεδόν στο σύνολό τους οι παρατάξεις που εμφανίζονται έτοιμες για κάθοδο στις εκλογές, αποφεύγουν να γίνουν συγκεκριμένες. Οι διακηρύξεις και οι ανακοινώσεις τους, συνήθως μακρόσυρτες και επαναλαμβανόμενες, περιστρέφονται γύρω από θεωρίες, οράματα, διαπιστώσεις, καλές προθέσεις και καταγγελίες. Όλα αυτά σχηματίζουν θεωρητικά ένα ιδανικό τοπίο, που θα μπορούσε να το περιγράψει και να το ονειρευτεί και ο κάθε πολίτης. Το ζητούμενο είναι όμως το εφικτό και μάλιστα μέσα σε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο οικονομικό πλαίσιο.

“Xαιδεύουν αυτιά»!

Η αναπαραγωγή του μοντέλου κομματικών παρατάξεων να λένε πολλά, να «χαϊδεύουν αυτιά», να έχουν λύσεις για τα πάντα, αλλά που δεν ανακοινώνονται, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν οδηγεί πουθενά, καθιστά επιφυλακτικούς τους δημότες, που γρήγορα εγκαταλείπουν αυτούς που μέχρι χθες τους έταζαν πράγματα και παρεμβάσεις, χωρίς να μπορούν τελικά να τις υλοποιήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη φθορά που έχει υποστεί η νυν Δημοτική Αρχή, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης η οποία για 4 χρόνια ήταν απαθής, από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένη από το έργο της.

Αυτό ασφαλώς είναι ένα «μήνυμα» προς κάθε υποψήφιο, που θα πρέπει να προσέλθει στις εκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις και πρωτοβουλίες που σκέπτεται να προωθήσει στη θητεία του.

Συγκεκριμένες προτάσεις
Και αν μεν για το νέο ΕΣΠΑ, είναι λογικό οι δημοτικές αρχές να μην είναι σε θέση να προβλέψουν τι παρεμβάσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν, υπάρχουν πλήθος άλλων δράσεων για τις οποίες θα έπρεπε ήδη να έχουν έτοιμες προτάσεις, με μελέτες, προϋπολογισμούς κλπ, ώστε να τις παρουσιάσουν στους πολίτες.
Υπάρχουν τομείς μάλιστα για τους οποίους είναι καθημερινά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί των πολιτών. Επιγραμματικά να επισημάνουμε ορισμένους:

•Η κατασκευή πλέον του δημαρχείου αφού τα ενοίκια που πετάει ο Δήμος ετησίως είναι τεράστιο ποσό το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το κόστος ανέγερσης με τα ενοίκια μόλις 2 ετών.

• Η απότομη άνοδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τα μπάρ κλπ) που αλλάζει το κέντρο του Χαλανδρίου.

• Διαχείριση Απορριμμάτων/καθαριότητα: Εκτός από το ΧΥΤΑ, το ΧΑΔΑ, τη μονάδα ΑΣΑ, υπάρχουν και τα ζητήματα της καθημερινής διαχείρισης, που αναδεικνύονται από τους υποψηφίους. Εκείνο όμως που περιμένουν οι δημότες είναι με ποιο τρόπο να βελτιωθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών, πώς θα καθαρίσουν οι βαμμένες προσόψεις των κτιρίων και φυσικά από πού θα διασφαλιστούν οι πόροι.

• Δημοτικοί Αθλητικοί χώροι που σήμερα δεν είναι ελεύθεροι στους δημότες.

• Δεν υπάρχει πρόγραμμα και διακήρυξη υποψηφίου που να μην αναφέρεται στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη/δημότη. Τι λείπει; Οι συγκεκριμένες αναφορές στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ποιες δυσλειτουργίες και πώς θα αντιμετωπιστούν. Το προσωπικό που θα απαιτηθεί και από πού θα προέλθει. Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν. Πρόσφατα προεκλογικά δημιουργήθηκε στο δήμο για την εξυπηρέτηση ΓΡΑΜΜΗ του ΔΗΜΟΤΗ…

• Σε «καραμέλα» έχει μετατραπεί η «διαφάνεια στα οικονομικά». Αν ανατρέξει κανείς στα προγράμματα όλων των παρατάξεων, όλων των περιόδων τα ίδια έλεγαν, τα ίδια υποστήριζαν και η κατάληξη σε αρκετές περιπτώσεις είναι η… γνωστή: Διαφθορά, μίζες, ελλείμματα κλπ. Οι διακηρύξεις «κούρασαν», εκείνο που ζητείται είναι συγκεκριμένες αναφορές, ποιες αλλαγές και προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν, για να υπάρχει σε όλα διαφάνεια.

• Της μόδας είναι επίσης η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Ούτε και εδώ μέχρι σήμερα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οργανόγραμμα, προσωπικό, κοστολόγηση.

• Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, άρχισαν πάλι τα «μεγάλα και αόριστα λόγια» για τις γειτονιές και την αναβάθμιση των υποδομών τους. Τα πεζοδρόμια παραμένουν ωστόσο ημικατεστραμμένα, οι περισσότεροι δρόμοι «βομβαρδισμένοι» και κοστολογημένη- ιεραρχημένη πρόταση δεν έχει δει ακόμη το «φως της δημοσιότητας» για να γνωρίζουν τι να περιμένουν οι δημότες, τι επιβαρύνσεις και με τι αντίτιμο τους περιμένει.

Θα μπορούσε να παραθέσει κάποιος πλήθος άλλων υποσχέσεων και διαπιστώσεων των παρατάξεων, από τις οποίες λείπει το «δια ταύτα». Εκείνο που πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζουν οι υποψήφιοι, είναι ότι έχει παρέλθει ο καιρός του «Θα» και του «ναι σε όλα», με μοναδικό στόχο την εκλογή. Οι πολίτες, ζώντας μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, έχουν γίνει απαιτητικοί και ζητούν αλήθειες και εφικτές προτάσεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *