Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Η διαδικασία - δημόσια συνεδρίαση -  προβλέπεται στο άρθρο 52 του νόμου για την αυτοδιοίκηση 3852/10 (στο γνωστό "Καλλικράτη").

Ο όρκος που θα δώσουν οι νέοι αιρετοί είναι:

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». 

Κατά περίεργο τρόπο και παρά την επικρατούσα αντίληψη των καθεστωτικών δυνάμεων και κυρίως των παρακρατικών μηχανισμών που την διακινούν,  δεν αναφέρεται πουθενά ΟΡΚΟΣ ΣΙΩΠΗΣ (η γνωστή μαφιόζικη "ΟΜΕΡΤΑ"), όπως επιθυμούν να επιβάλλουν όσοι ομιλούν για "ασυμβίβαστο" μεταξύ του ρόλου του αυτοδιοικητικού και του δημοσιογράφου ή blogger. Άλλωστε τα ασυμβίβαστα καθορίζονται σε άλλα άρθα του νόμου.

Οπότε από την άλλη βδομάδα η ενημέρωσή σου αναγνώστη μου θα αναβαθμιστεί σημαντικά ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ. Αλλά πάντα ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.



Ολόκληρο το άρθρο 52 του Καλλικράτη:

1. Μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ήτοπικής κοινότητας και οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο:

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».


2. Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.

3. Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το δήμαρχο, τους συμβούλους και τους τοπικούς εκπροσώπους που ορκίστηκαν.

Το πρακτικό αυτό συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, από τα οποία το ένα αντίτυπο παραμένει στο δήμο και το άλλο αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα προαναφερόμενα πρόσωπα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την ημέρα της εγκατάστασης.

4. Σε όσες περιπτώσεις η ορκωμοσία δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο δήμαρχος καλεί τον επιτυχόντα προς ορκωμοσία εντός πέντε(5) ημερών, αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λόγων.

5. Αν γίνει δεκτή η ένσταση που ασκήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 47 και ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο η απόφαση του άρθρου 44, η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων επαναλαμβάνεται με πρωτοβουλία του δημάρχου που εκλέγεται με βάση τη δικαστική απόφαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου