Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συνεχίζεται η προανάκριση για το παρατραπεζικό κύκλωμα Πηγή:www.dimokratiki.gr

Τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης για την πλήρη διαλεύκανση πτυχής του παρατραπεζικού κυκλώματος, που έδρασε στην Κάρπαθο και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ιωάννης Μητσιόπουλος.
Ο κ. Εισαγγελέας ερευνά συγκεκριμένα αναφορά ενός κατοίκου Αθηνών, αδελφού εκλιπόντος παραπληγικού, που ενεπλάκη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στη λήψη δανείων και πιστωτικών καρτών.
Ο μάρτυρας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, είναι αποκαλυπτικά της δραστηριότητας και μάλιστα πανελλαδικώς, κυκλώματος που διαπράττει απάτες, εγκλήματα κατά περιουσίας, νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα, ξέπλυμα χρήματος, προερχόμενο από την Ιταλία ή αλλού, άγνωστης προέλευσης και απάτες κατά τραπεζικών ιδρυμάτων.
Τα άτομα αυτά, με τον βασικό κορμό να βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αττικής και πιο συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, δραστηριοποιούνταν εκτός της περιοχής του νομού Αττικής και στο νομό Δωδεκανήσου, και πιο συγκεκριμένα στην Κάρπαθο και στη Ρόδο, όπως επίσης και στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στο πρώην Δήμο Μελεσίνας (σήμερα Δήμος Λοκρών).
Στην εγκληματική οργάνωση, όπως υποστηρίζει, μετείχαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, στελέχη τραπεζών σε καταστήματα αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, αστυνομικοί υπάλληλοι, ανώτεροι και ανώτατοι εφοριακοί υπάλληλοι αλλά και άλλοι Δ.Υ., που από τη θέση τους, με τις πράξεις τους ή την αμέλειά τους μετείχαν και βοηθούσαν στην πραγματοποίηση των στόχων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα καταγγελλόμενα άτομα συμμετείχαν και δραστηριοποιήθηκαν με ηγετικό ρόλο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε χρηματικά ποσά που αποστέλλοντο από την Ιταλία, εμφανίζοντας αρκετές φορές ως συναλλασσόμενους – δικαιούχους αντί αυτών ”αχυράνθρωπους” στις πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Τα στοιχεία γύρω από τη δραστηριότητα των καταγγελλομένων συγκέντρωσε ο μάρτυρας μετά το θάνατο της μητέρας του (απεβίωσε την 01/04/2008) και του τετραπληγικού εκ γενετής αδελφού του (απεβίωσε την 03/06/2008), όταν διαπίστωσε ότι και οι δύο εμφανίζονταν να τους είχαν ”χορηγηθεί” δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα Καρπάθου, ασυμβίβαστα με την τραπεζική πρακτική διότι ο μεν αδελφός του ήταν άτομο με βεβαρημένη κατάσταση υγείας εκ γενετής και ανίκανος βιοπορισμού, η δε μητέρα του, γεννηθείσα το 1923, υπερήλικη.
Μεταξύ άλλων δανείων σε διάφορες τράπεζες, ο μάρτυρας αναφέρθηκε με πολυσέλιδο υπόμνημά του σε έξι δάνεια των 50.000 ευρώ έκαστο, που είχαν εκταμιευθεί μάλιστα χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση υποθήκης, στο όνομα του αδελφού του και ακόμη ότι ο ίδιος εμφανίζεται και σε άλλο δάνειο τρίτου προσώπου ως εγγυητής.
Ομοίως, η μητέρα του εμφανίζεται σε ηλικία 81 ετών και 83 ετών ως δήθεν δανειοδοτηθείσα απο την Αγροτική Τράπεζα Καρπάθου.
Ο μάρτυρας διατείνεται μεταξύ άλλων, καταγγελιών που θα ελεγχθούν αρμοδίως από τη δικαιοσύνη, ότι η αποκάλυψη της παρατραπεζικής δραστηριότητας στην Αγροτική Τράπεζα Καρπάθου, δεν εντοπίστηκε από τις υπεύθυνες και αρμόδιες υπηρεσίες της τράπεζας αν και η δραστηριότητα αυτή ήταν πολυετής, αλλά από προσωπική του έρευνα και για την οποία ενημέρωσε την Δ/νση Εσωτερικής Επιθεώρησης της Αγροτικής Τράπεζας την 14η Αυγούστου 2008.
Αναφέρει ότι η μητέρα του, μόνιμη κάτοικος Αθηνών, ποτέ δεν επισκέφθηκε την Κάρπαθο αλλά εμφανίζεται ως δανειοδοτηθείσα με δάνεια συνολικού ποσού 80.000 ευρώ. Επίσης, ο τετραπληγικός αδελφός του, εμφανίζεται ως δανειολήπτης με δάνεια που αγγίζουν τα 400.000 ευρώ, ενώ εκδίδονταν στο όνομά του δεκάδες καρνέ επιταγών, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα μόνο από ένα τρεχούμενο λογαριασμό φυσικού προσώπου να είναι σε κυκλοφορία 43 φύλλα επιταγών, δηλαδή τεσσεράμισι καρνέ!
Υποστηρίζει ακόμη ότι την 11η Ιουνίου 2008 κατηγορούμενος τραπεζικός υπάλληλος απέστειλε στον προϊστάμενο Υποθηκοφυλακείου Χαλανδρίου πλαστές βεβαιώσεις υποθηκών σε ακίνητα της οικογένειάς του.

Ισχυρίζεται ότι πίσω από την αίτηση εγγραφής υποθηκών σε ακίνητα της οικογένειας είναι ένας άλλος τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, ήταν ο επιθεωρητής-ελεγκτής που διενεργούσε ετησίως τους τακτικούς ελέγχους στην Αγροτική Τράπεζα Καρπάθου μέχρι το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου