Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

"πρΟΤΑση" εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου : Και ο Πολιτισμός, κύριε; Χάρισμα στους ιδιώτες;

πρΟΤΑση
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου

Χαλάνδρι 6-11-2014

Και ο Πολιτισμός, κύριε; 
Χάρισμα στους ιδιώτες;

Η «πρΟΤΑση» έχει ουκ ολίγες φορές ασχοληθεί με την «εισβολή» ιδιωτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένα γεγονός αναμφισβήτητο και παραδεκτό – πλέον – από όλους. 

Καθώς η Παιδεία στη χώρα μας υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται συστηματικά, η γνώση και η μόρφωση αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα, ενώ οι μαθητές και οι γονείς σαν πελάτες.
Η υποχρηματοδότηση από το κράτος φαίνεται και στην πράξη ότι έχει διπλό στόχο: να «εξοικονομηθούν» χρήματα για άλλες πιο…”χρήσιμες” δαπάνες και να δώσουν ένα ισχυρό «άλλοθι» στους «καλούς» (ή τον ΕΝΑΝ τον «καλό»…) ιδιώτες να ΠΑΡΟΥΝ – χωρίς καν να διεκδικήσουν – όλο (κατά προτίμηση) ή κομμάτι (αν υπάρξουν αντιδράσεις) από την πίτα του πολιτισμού.

Η επόμενη πράξη του «έργου» περιλαμβάνει το άπλωμα των «πλοκαμιών» των ιδιωτών στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες όλης της χώρας, εκμεταλλευόμενοι τη συνειδητή απαξίωση όλων των κυβερνήσεων για την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων, σχολικών και δημοτικών βιβλιοθηκών. Και, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ΤΕΧΝΗΤΟ κενό έρχεται να καλύψει ο «καλός ιδιώτης» με τη μορφή του... «ευεργέτη».

Κατ’ αυτό τον τρόπο και από την Παιδική Βιβλιοθήκη της Ορέστου, ξεκίνησε την περασμένη χρονιά η ανακαίνιση τεσσάρων βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Future Library» και με την αποκλειστική χρηματοδότηση από ιδιώτη.

Υπό τον μανδύα της…οικοδόμησης του «σχολείου της αγοράς» ή των «πρωτοποριακών» προγραμμάτων σε δημοτικές βιβλιοθήκες που σύντομα θα μεταλλαχθούν σε μορφώματα τύπου “Mall”, οι ... «ευεργέτες» των δημοτικών βιβλιοθηκών «χαρίζουν» ηλεκτρονικούς υπολογιστές, t-shirts και κούπες καφέ με την επωνυμία τους.

Θυμίζουμε ότι, στα πλαίσια του… ιδεολογήματος της «πολιτιστικής χορηγίας» (!!!) η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη παραδίδονται σε μεγάλο ιδιώτη, αναδεικνύοντας ότι, σε ένα τοπίο γενικού ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, κάθε παρέμβαση ιδιωτικής «πρωτοβουλίας» στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, καμία «ευεργεσία» δεν είναι απόλυτα αθώα.

πρΟΤΑση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου