Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η ιδιωτικοποίηση προ των… πυλών της Αυτοδιοίκησης



Το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση μεγάλου τμήματος των δομών που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλλιεργείται συστηματικά από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας. 
Μία σειρά από «μικρές» ειδήσεις, χαμένες στον «σαματά» που ξεσηκώνουν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι για κάποιους η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έχει καταστεί πλέον μονόδρομος

Αθλητικοί χώροι πέρασαν από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση, για να διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι παρουσίαζαν σωρεία προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και πρόβλημα αδειοδοτήσεων, τα οποία, υπό την απειλή «λουκέτου» θα έπρεπε να επιλύσουν οι Δήμοι.

Δημοτικές παιδικές χαρές , που οι Δήμοι καλούνταν -και πάλι υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του ενδεχόμενου «λουκέτου»- να προβούν σε ανάλογες τακτοποιήσεις που συνεπάγονται δαπάνη αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις δόθηκαν παρατάσεις στις προθεσμίες τακτοποίησης οι οποίες εκπνέουνωσονούπω.

Εξίσου σύντομα λήγει και η προθεσμία (31/12/2014) μεταβατικής λειτουργίας 1.100 δημοτικών παιδικών σταθμών για να τακτοποιηθούν τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες αδειοδότησής τους

Από κοντά, η λειτουργία των δημόσιων σχολείων (έχοντας περάσει πλέον στις αρμοδιότητες των Δήμων, αλλά χωρίς τη συνοδεία των απαραίτητων πόρων)… παραπαίει, καθιστώντας όλο και επιτακτικότερη την εδώ και τώρα εξεύρεση πόρων.

Σίγουρα, οι παραπάνω περιπτώσεις δεν διαθέτουν το «θεαματικό» υπόβαθρο άλλων μεγάλων διακυβευμάτων, όπως για παράδειγμα η διαχείριση απορριμμάτων, όπου τα συμφέροντα είναι ισχυρότατα και τα οφέλη που θα προκύψουν για κάποιους τεράστια. Είναι όμως ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο επιχειρείται το πέρασμα από την «κρατικοδίαιτη» διαχείριση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δεν γνωρίζουμε τον χρόνο που τα σκουπίδια της γειτονιάς μας θα μαζεύουν ιδιωτικές εταιρείες, ούτε πότε η είσοδος στα «δημόσια» σχολεία θα γίνεται με την καταβολή εισιτηρίου. Ούτε πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν παιδικές χαρές με καθεστώς αντίστοιχο των ιδιωτικών πλαζ και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις με… προδιαγραφές ιδιωτικών γυμναστηρίων. Εκείνο που φαίνεται προδιαγεγραμμένο είναι ότι ο καιρός αυτός δεν αργεί. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά θα συμβούν για εμάς, χωρίς εμάς. 

απόσπασμα από κείμενο του Θ. Σταθόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου