Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ : ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΥΦΕΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)
«Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα, οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων», ξεκαθάρισε για άλλη μιά φορά ο Α. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αυτό σημαίνει ότι «η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία» τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ξεκαθαρίστηκαν και θέματα διαδικασίας. Οι συναντήσεις για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μόνο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών».
Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε το κλίμα κατά την συνάντηση φιλικό και τον απολογισμό θετικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας παρά να μας συζητούν οι άλλοι». «Βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγματεύση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία μεδ τους εταίρους» κατέληξε.
«Οχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μεσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ενώ αναφέρθηκε και στην σπουδαιότητα του πακέτου των 2 δισ ευρώ που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.
Στην ερώτηση σχετικά με το πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση συμφωνήθηκε να μην ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τον χρόνο. «Είπαμε να ξεκινησουμε συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό»
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία τόσο προς τους πολίτες όσο και προς του θεσμούς. Διαβεβαίωσε και για την ασφάλεια των καταθέσεων λέγοντας ότι «είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα»», ενώ συνέστησε ψυχραιμία απέναντι στο «κλίμα ανασφάλειας», το οποίο, όπως υποστήριξε, ενδέχεται να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε μια Ευρώπη με συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και στην ελληνική κυβέρνηση. Μίλησε ακόμη για προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και δήλωσε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα.
«Είμαστε μία κυβέρνηση που μέσα σε 55 μέρες έχει προλάβει να διαπραγματευτεί και να παράξει νομοθετικό έργο σεβόμενη πάντα τη δημοκρατία και τον διάλογο. Αυτή η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε τη διάθεσή μας να κυβερνήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν αλλά αντικαθίστανται από τα τεχνικά κλιμάκια και τους τεχνοκράτες. Αυτή η νοοτροπία υπήρχε στην Ελλάδα πέντε χρόνια», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για να εντοπιστούν καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται στην Ελβετία και δεν έχουν φορολογηθεί. «Μία συμφωνία που είχε ζητήσει τότε η Ελβετία από την προηγούμενη κυβέρνηση» σχολίασε.
Μέσα στον επόμενο χρόνο ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι μπορούν να εισρεύσουν 800 εκατ. από τη φοροδιαφυγή.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού
«Καλησπέρα σας.
Νομίζω ότι αισίως ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά εξαντλητικό για όλους μας διήμερο. Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, όπως γνωρίζετε, συζητήσαμε για την Ενεργειακή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τη Συμφωνία TTIP, τις εξωτερικές σχέσεις και το θέμα της Λιβύης. Σε αυτή τη Σύνοδο επίσης επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο αλλά και στην επταμερή, όπως την ονομάσατε οι περισσότεροι από σας, συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και στην ουσία προστατεύσαμε αυτή της συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν τελικά το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους. Και υπ’ αυτή την έννοια, μπορώ να σας πω πως η αίσθησή μου είναι πως οι προσπάθειες μας στέφθηκαν με επιτυχία.
Όπως ανέφερα και χθες, στη χθεσινοβραδινή μας συνάντηση, επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο αλλά είναι κρίσιμο. Ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης του Φλεβάρη. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό πρακτικά;
Πρώτον, δεν υπάρχει η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται δηλαδή η Ελλάδα να λάβει υφεσιακά μέτρα. Όπως αυτά που περιλαμβάνονταν στο περιβόητο email του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Χαρδούβελη.
Δεύτερον, ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε, κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, προφανώς για τη νομοθέτησή τους και την υλοποίησή τους.
Και τρίτον, ξεκαθαρίσαμε και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Brussels Group, όπως ονομάστηκε. Στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.
Αυτό που θεωρώ σημαντικό, κλείνοντας αυτή τη δύσκολη διαδικασία συζήτησης, διαβούλευσης, διαπραγμάτευσης, αυτό το διήμερο, αλλά και περνώντας τα σκαμπανεβάσματα του τελευταίου καιρού, την εναλλαγή και ψυχολογικών διαθέσεων στην κοινή γνώμη θα έλεγα. Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν μέσω μιας, όπως διαπιστώνετε δύσκολης και σκληρής, διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της.
Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε στη χώρα την κανονικότητα αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια.
Τέλος, θεωρώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός πως κατά τη διήμερη αυτή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, τόσο χθες στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στην επταμερή συνάντηση ότι στη χώρας και ότι χρέος μας, της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των εταίρων μας είναι από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Διότι δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε πολύ μεγάλες πληγές. Και η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση των δράσεων για την επούλωση των πληγών, την κατεύθυνση όπως την ονομάζουμε εμείς της κοινωνικής σωτηρίας. Και φυσικά αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις ανακοινώσεις σήμερα του Προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker που αφορούν στο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαμε μαζί την προηγούμενη Παρασκευή, όπου μετά την ολοκλήρωσή της έδωσε εντολή για την ενεργοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της ανεργίας, ύψους 2 δις ευρώ μέσα στο 2015. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι έχουμε ένα θετικό απολογισμό, στα πλαίσια του δυνατού. Πολλοί από σας είχατε διαφορετική αίσθηση για την πρωτοβουλία που πήραμε και για το αποτέλεσμα της Συνόδου. Όχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες μέσα σε αυτό το δύσκολο πεδίο που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης, παρά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί τους οποίους αντιμετωπίζουμε, οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς.
Είναι γεγονός ότι επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία, την ξαναβάλαμε σε ράγες. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία όπου με τις δικές μας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που έχει ανάγκη η χώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε γοργά σε αποφάσεις που θα άρουν άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, και τα προβλήματα της χρηματοοικονομικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι φεύγουμε με ένα πρόγραμμα 2 δις ευρώ για την ανεργία και την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης μέσα στο 2015.
Νομίζω ότι είναι ένας θετικός απολογισμός. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις, γιατί πολλές φορές παίρνονται αποφάσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συνεχίσουμε στην ορθή υλοποίηση. Γι’ αυτό χρειάζεται το επόμενο διάστημα εγρήγορση, χρειάζεται επικοινωνία σε πολιτικό πλαίσιο, σε θεσμικό πλαίσιο. Με τους θεσμούς, σε υψηλό επίπεδο όμως, προκειμένου να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που η Ελλάδα προχωρούσε τα τελευταία 4-4,5 χρόνια»

ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *