Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Δελτίο Τύπου Απόστολου Κακλαμάνη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

 Μια ακόμη σύσκεψη, όπως κάθε φορά, υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό και μια ακόμη εξαγγελία νομοσχεδίου "υπό κατάρτιση" για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως ήταν φυσικό, πέρασαν
απαρατήρητα από την κοινή γνώμη.

Κυρίως, δε, από όσους μετέφεραν δισεκατομμύρια αδήλωτων και, συνεπώς, αφορολόγητων κεφαλαίων στο εξωτερικό, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2008, μέχρι τώρα, στο απόγειό της.

Γιατί; Γιατί, το άγος της μεγάλης φοροδιαφυγής για το οποίο  η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην Ε.Ε., αν όχι παγκοσμίως,  δεν αντιμετωπίζεται με κίνητρα του τύπου:

Πληρώστε 21% επί των κεφαλαίων σας αυτών και δε θα διωχθείτε για φοροδιαφυγή".

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι συσκεφθέντες υπό την προεδρία του, αγνοούν ότι, οι εν λόγω "Φιλέλληνες", δεν ανταποκρίθηκαν σε πιο δελεαστικά κίνητρα με 3% ή 5% (νόμοι 3529/2004, 3336/2005) και 5% αν τα φέρουν στην Ελλάδα ή 8% αν τα αφήσουν στο εξωτερικό (νόμοι 3529/2010, 3943/2011 ).

Πώς φαντάζονται ότι με 21%, θ' ανταποκριθούν τώρα;

Θέτω δημοσίως και πάλι την πρόταση που υπέβαλα
στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στον υπουργό τους Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και επανέλαβα στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και στον υπουργό τους Οικονομικών κ. Βαρουφάκη - αλλά όλοι τους "αγρόν ηγόρασαν"! …

Τι προτείνεται;

Να νομοθετηθεί τεκμήριο (μαχητό) ότι δεν έχουν δηλωθεί, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι έχουν δηλωθεί, κεφάλαια άνω των 200.000 € (ας οριστεί λιγότερο ή περισσότερο), που μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται στο εξωτερικό  από 1/1/2009 μέχρι και σήμερα.

Στα κεφάλαια αυτά να επιβληθεί ειδικός φόρος 30-40%.

Κατά τον υπουργό Επικρατείας κ. Νικολούδη, "ξέρουμε και τα πρόσωπα και τα ποσά"! Το μέτρο, όπου προτείνεται αυτό, μπορεί να ληφθεί κατ' εφαρμογήν του άρθρου 65, παρ. 1β του Κεφαλαίου 4 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάταξη αυτή, κατά παρέκκλιση του άρθρου 63 της συνθήκης, που προστατεύει την "κίνηση κεφαλαίων μεταξύ κρατών-μελών  και τρίτων χωρών", αναγνωρίζει "το δικαίωμα των κρατών-μελών να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή παραβάσεων στον τομέα της φορολογίας …ή να προβλέπουν δηλώσεις των κινήσεων κεφαλαίων.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών, περίπου, αρκούνται να παραπλανούν τους αγρίως φορολογούμενους έντιμους πολίτες, με ανακοινώσεις συσκέψεων επί συσκέψεων ή μεμονωμένων περιπτώσεων που αποκαλύπτουν το πλήθος των αλληλοεπικαλυπτόμενων μυστικών ή φανερών υπηρεσιών και μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και πάσης άλλης  νόσου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου