Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ; ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ




Ερώτημα στην αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τους ισχυρισμούς της διοίκησης του δήμου στο γνωστό δελτίο τύπου αλλά και στην άρνηση της υπηρεσίας των παιδικών σταθμών να τον ενημερώσουν, υπέβαλε το πρωί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία Άγγελος Νταβίας.

Έτσι θα μάθουμε από τα πιο επίσημα χείλη αν έχει δίκιο ο δήμος.


Το κείμενο της ερώτησης:

Είμαι Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου – Επικεφαλής Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης της Αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χαλανδρίου και το αντικείμενο της ερώτησής μου αφορά την άσκηση των καθηκόντων μου ως αιρετού δημοτικού συμβούλου και δεν έχει άλλο προσωπικό χαρακτήρα.

Το έννομο συμφέρον μου στην υπόθεση προκύπτει εκ της αιρετής ιδιότητάς μου.

Ο δήμος Χαλανδρίου – υλοποιώντας Ευρωπαϊκό Επιδοτούμενο από ΕΣΠΑ πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και δεχόμενος αρκετές χορηγίες από επιχειρήσεις παρέχει διάφορα βοηθήματα σε οικογένειες της πόλης που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε.

Οι επιλεγόμενοι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα αυτό γίνονται – κατά τους ισχυρισμούς της διοίκησης του δήμου – με βάση πίνακα μοριοδότησης που έχει διαμορφώσει το Γραφείο Διαμεσολάβησης των Κοινωνικών Δομών το οποίο απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου αλλά και υπάλληλους ανώνυμης εταιρείας που υλοποιεί το επιδοτούμενο από ΕΣΠΑ πρόγραμμα.

Η μοριοδότηση γίνεται με βάση προσκομισθέντα δικαιολογητικά των εν αδυναμία εβρισκόμενων συνδημοτών μας τα οποία αξιολογούνται, γίνονται δεκτά, εγκρίνονται ή απορρίπτονται από αυτό το «Γραφείο Κοινωνικής Διαμεσολάβησης».

Ως δημοτικός σύμβουλος έχω δεχτεί σωρεία καταγγελιών και παραπόνων συνδημοτών μου για επιλεκτική, ρουσφετολογική και κάποιες φορές άδικη αντιμετώπιση κάποιων εξ αυτών.
Παράπονα και καταγγελίες που δεν έχω καμία δυνατότητα να αποδεχτώ ή να απορρίψω χωρίς να έχω πρόσβαση στον τρόπο και τα δικαιολογητικά με τα οποία καταρτίζονται οι λίστες μοριοδότησης για τις οποίες ο Δήμος Χαλανδρίου ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ επικαλούνται στον αιρετό και ορκισμένο να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους δημοτικό σύμβουλο πρόσβαση, όπως μπορείτε να επιβεβαιώσετε και οι ίδιοι στο δελτίο τύπου του δήμου που βρίσκεται στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο: http://www.halandri.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=327&newsid=4558

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία με την οποία επιλέγονται οι οικογένειες που θα έχουν την τύχη να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Και εδώ η λίστα μοριοδότησης και η αξιολόγηση των δικαιολογητικών είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό της επιτροπής επιλογής που απαρτίζουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με τέσσερεις υπηρεσιακούς παράγοντες της δημοτικής υπηρεσίας .

Με μια βελτιωμένη εκδοχή στην δεύτερη περίπτωση, όπου τουλάχιστον δεν κάνει την αξιολόγηση των ωφελουμένων μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία που έχει φαίνεται πλέον μεγαλύτερη νομιμοποίηση και περισσότερα δικαιώματα στην χρήση προσωπικών δεδομένων των δημοτών από τους αιρετούς εκπροσώπους τους, κατά την κρατούσα αντίληψη στον δήμο Χαλανδρίου.

Και για την λειτουργία και την αντικειμενικότητα και αυτής της επιτροπής έχουμε σωρεία καταγγελιών και παραπόνων συνδημοτών μας που μας ζητούν να ελέγξουμε την αντικειμενικότητα στην διαδικασία επιλογής παιδιών, χωρίς να μπορώ να αξιολογήσω την εγκυρότητα των παραπόνων τους αν δεν έχω πρόσβαση στα ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Πρόσβαση που μου αρνείται ο δήμος πάλι με επίκληση των προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών μας στα οποία – κατά την γνώμη τους – ο αιρετός δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Νομίζω ότι είναι απόλυτα εμφανές ότι ο ελεγκτικός ρόλος της αντιπολίτευσης καταργείται αν είναι σύννομος και συμβατός με το έργο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας του δήμου που ουσιαστικά διεκδικεί την χωρίς έλεγχο και λογοδοσία λειτουργία δύο επιτροπών στις οποίες κρίνονται πολύ ευαίσθητα κοινωνικά θέματα της πόλης.

Με την παρούσα αίτησή μου ζητώ την γνωμοδότησή σας στα εξής ερωτήματα:

Έχει δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου ο αιρετός εκπρόσωπος των δημοτών στους υποβληθέντες στις δύο παραπάνω επιτροπές φακέλους των αιτούντων συνδημοτών μας ώστε να διαπιστώσει και να γίνει κήρυκας της αντικειμενικότητας της κρίσης τους ή να προχωρήσει ακόμα και στις αναγκαίες καταγγελίες αν διαπιστωθούν πράξεις και παραλείψεις που αυτό απαιτούν;

Χωρίς αυτή την πρόσβαση μπορεί κατά την άποψη της Αρχής σας αιρετός δημοτικός σύμβουλος να επιτελέσει με σοβαρότητα και ευθύνη το έργο που του ανέθεσαν οι συνδημότες του;

Η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων συμπολιτών μας και η πιθανή διαρροή τους εκτός δήμου κινδυνεύει περισσότερο από τον αιρετό από τον υπάλληλο της ιδιωτικής εταιρείας κατά την άποψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;

Παρακαλώ για την όσο το δυνατόν συντομότερη απάντησή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου