Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον απαραίτητο καθαρισμό των ρεμάτων

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων, οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας.

Ιδιαίτερα δε όταν η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η παράταξη Δύναμη Ζωής απαρτίζεται και από μέλη σημαντικών οικολογικών κινημάτων με διαδρομή και αγώνες σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής Οικολογίας τα τελευταία χρόνια και έχουν εμπράκτως αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό αλλά και την αποφασιστικότητά τους να επιτελέσουν χειροπιαστό έργο, λαμβάνοντας υπεύθυνες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αντιμετωπίζουμε από την ίδια οπτική και με την ίδια αγωνία με τους πολίτες την προστασία των ρεμάτων της Αττικής, έχοντας παράλληλα την ευθύνη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του λεκανοπεδίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Θεωρούμε τα ρέματα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα και όχι αγωγούς όμβριων ή ακαθάρτων και προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ορισμένες αναγκαστικές παραδοχές που διασφαλίζουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους πέρα από ιδεοληψίες και ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεδομένου ότι παράλληλα διασφαλίζεται και η προστασία του οικοσυστήματος.

Αναλυτικά:

-Οι εργασίες καθαρισμού λαμβάνουν κάθε μέριμνα για να προστατεύεται η παρόχθια βλάστηση.

-Εργασίες όπως, η διάνοιξη της κοίτης ενός ρέματος από φερτούς ογκόλιθους, και όγκους υλικών, είναι αδιανόητο να γίνουν με χειρωνακτικά μέσα. Οι μικροί φορτωτές ή προωθητές (όσο μεγάλοι και αν δείχνουν ή χαρακτηρίζονται στις λεζάντες των φωτογραφιών) είναι η απολύτως ενδεδειγμένη λύση δεδομένων των πόρων που μπορούν να διατεθούν αλλά και της πίεσης του χρόνου που υπάρχει μεταξύ των εποχών και των φαινομένων.

- Καθαρισμοί γίνονται εκεί που επιβάλλει η Φύση. Δηλαδή εκεί που συσσωρεύονται φερτά, ογκόλιθοι, έντονες στενώσεις της διατομής. Εκεί δηλαδή που υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.

- Οι διακηρύξεις των εργολαβιών καθαρισμού συντάσσονται και δημοσιεύονται με γνώμονα την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος από ενδεχόμενες επιπρόσθετες απαιτήσεις (claims) των εργολάβων. Οι διαφορές με τις αντίστοιχες διακηρύξεις προηγούμενων διοικήσεων είναι χαώδεις.

- Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι απολύτως διαφανείς. Πρόκειται για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, των οποίων το αποτέλεσμα τίθεται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου.

- Άλλαξε για παράδειγμα ο τρόπος επιμέτρησης έργου, που πλέον έγινε αντικειμενικός, με αποτύπωση της κατάστασης πριν και μετά με ηλεκτρονικά τοπογραφικά μέσα και με αντικειμενικό προσδιορισμό των ποσοτήτων των απομακρυνόμενων υλικών (απορρίμματα, μπάζα, αντικείμενα κλπ) που πριν γινόταν με μέτρηση επί αυτοκινήτου, τρόπος ξεπερασμένος, που αφήνει πολλά περιθώρια «αμφισβήτησης».

- Ως προς τη χαμηλή τιμή μονάδας που έχουν οι προϋπολογισμοί για τις εργασίες με χειρωνακτικά μέσα, αυτή τέθηκε στοχευμένα προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στους αναδόχους να διεκδικήσουν την εκτέλεση των εργασιών αποκλειστικά με χειρωνακτικά μέσα καθώς θα ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα για αυτούς.

Με βάση όλα τα παραπάνω η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται κατά την εκτέλεση των εργασιών των καθαρισμών ρεμάτων να λάβει υπόψη της όλες ανεξαιρέτως τις παραμέτρους του πολυπαραγοντικού αυτού ζητήματος, ώστε να διασφαλίσει το φυσικό περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Είναι τέλος δεδομένο ότι η Περιφέρεια Αττικής ελπίζει και υπολογίζει στη συνεργασία των ενεργών πολιτών και επιζητεί το δημόσιο έλεγχο και την καλόπιστη κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου