Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Γ. ΘΩΜΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» αποτελούν ακραία νεοφιλελεύθερη μορφή εργασίας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, σε Ευρωπαϊκές χώρες, ως μέτρο εξαγοράς της ποινής φυλάκισης για μικροπαραβάτες.
Το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο προσλαμβάνονται και εργάζονται στη χωρα μας οι «ωφελούμενοι», προσιδιάζει σε καθεστώς μεσαίωνα.

Δεν υπάρχει εργασία αλλά ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!!!

Δεν υπάρχουν μισθοί αλλά ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ!!!

Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σήμερα, και το δημόσιο αύριο, αποδέχθηκαν να γίνουν ο πιο βάρβαρος εργοδότης, συμμετέχοντας έτσι στην νομιμοποίηση στο δημόσιο τομέα, μισθών πείνας και εξαθλίωσης των 420 ευρώ τον μήνα ή 17ευρώ την ημέρα και των 490 ή 19 ευρώ αντίστοιχα για οκτάωρη απασχόληση.

Αμοιβές πολύ πιο κάτω και από τον κατώτερο νομοθετημένο μισθό.

Δυστυχώς κάποιοι Ο.Τ.Α., μεταξύ αυτών και ο Δήμος Χαλανδρίου, αποδέχτηκαν αυτές τις βάρβαρες συμβάσεις με μοναδικό σκοπό να αποκομίσουν, οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την υπερεκμετάλλευση των συγκεκριμένων εργαζόμενων.

Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία την αποκαλούν «κοινωφελή εργασία» και τον άνεργο που θα εργαστεί με το πρόγραμμα αυτό τον αποκαλούν «ωφελούμενο» και όχι εργαζόμενο.

Οι «ωφελούμενοι» με το πρόγραμμα αυτό, κατά παράβαση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, δεν έχουν δικαίωμα αναρρωτικής άδειας, επιδόματος αδείας. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών, προϋπηρεσίας κλπ.

Σύμφωνα με την από 2 /4/2015 προκήρυξη πρόσληψης, την οποία ο Δήμος Χαλανδρίου απεδέχθη αφού «ζήτησε κεφάλια από την καραβιά των σκλάβων», μαζί με άλλους Δήμους, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στον Δημόσιο τομέα,

προβλέπονται τα εξής: “ ,

“ ….Θα αμείβονται κατά ̟παρέκκλιση των νόµιµων αµοιβών ̟που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συµβάσεις…..και συνεχίζει η προκήρυξη, «… Εκτός από τα ποσά που καταβάλλονται στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ο ΟΑΕ∆ και ο Επιβλέπων Φορέας δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οποιαδήποτε άλλη ̟παροχή ή ενίσχυση στους ωφελούμενους (άδεια, ε̟πίδοµα αδείας, ειδικές άδειες κ.ά.) και γενικώς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νοµοθεσίας !!!!!!...»

Ναι. Αυτή ηταν η προκήρυξη του ΟΑΕΔ την οποία αποδέχτηκαν οι Δήμοι.

Χρησιμοποιούνται για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες λόγω της υποταγής των ΟΤΑ στα μνημονιακά κελεύσματα της κυβέρνησης, δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας με τη λήξη της σύμβασης γιατί δε θεωρούνται εργαζόμενοι, και δεν μπορούν να ξαναϋποβάλουν τα χαρτιά τους στην επόμενη προκήρυξη.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, με περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους, και με την εκμετάλλευση από την διοίκηση του Δήμου της ανάγκης τους για δουλειά, έγιναν το «εργαλείο που έλυσε προβλήματα», ώστε σήμερα να μπορεί να περιφέρεται η Δημοτική αρχή στις γειτονιές και να επιδεικνύει «έργο» που παράχθηκε από τους συχρονους σκλάβους, τους «ωφελούμενους» .

Δεν υπάρχει πιο θλιβερό θέαμα να βλέπεις να διαφημίζει η Δημοτική αρχή ως έργο της, έργα που έχουν εκτελεστεί από τους σύγχρονους αυτούς σκλάβους, οι οποίοι αφού εξασφάλισαν πολιτικά οφέλη στην Διοίκηση του Δήμου, στη συνέχεια από ωφελούμενοι γίνονται αναλώσιμοι και θα περάσουν και πάλι στην ανεργία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα του Δήμου μας, σε μια προσπάθεια ξεπλύματος της ντροπής, εξέδωσε πρόσφατα ένα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων, το κείμενο του οποίου κάλλιστα θα μπορούσε να το είχε γράψει και να το διανείμει το Υπουργείο Εργασίας μαζί με την τρόϊκα.

Η δημοτική μας παράταξη, ζήτησε έγκαιρα, και επανηλειμένως τους τελευταίους 12 μήνες, να μην προχωρήσει ο Δήμος στην αποδοχή του προγράμματος και να μην νομιμοποιήσει πολιτικά και ιδεολογικά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ζητήσαμε να έρθει το θέμα στο ΔΣ πριν την αποδοχή του προγράμματος, Ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε . Χρειαζόταν εργατικά χέρια και δεν τον ένοιαζε κανένα εργατικό δίκαιο, καμιά μορφή βάρβαρων εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα ζητάμε:

----Εφόσον οι εργαζόμενοι του προγράμματος αυτού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο Δήμος οφείλει να τους εξασφαλίσει την συνέχιση της απασχόλησης

-----Ο Δήμος Χαλανδρίου να σταματήσει την περαιτέρω ένταξη του Δήμου στο παραπάνω πρόγραμμα ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΗΝΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

----Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ·Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *