Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

«Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν»

του Θωμά Βαρδουλάκη 
Με τη φράση αυτή ο Θουκυδίδης συνόψισε την καταστροφική αδυναμία της Αθηναϊκής Πολιτείας να αντιληφθεί τα πραγματικά διακυβεύματα της εποχής της και να τα αντιμετωπίσει με ορθή προτεραιότητα.
Ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνήσιος «επίγονος» του επί σαράντα και πλέον έτη βαθιά διεφθαρμένου, χρεοκοπημένου και ψυχορραγούντος πλέον παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος. Αυθεντικός εκφραστής του πιο ανάλγητου για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια νεοθατσερισμού - νεοφιλελευθερισμού και της σκληρότητας που τον συνοδεύει, συστήματος που επικράτησε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Τα παιδικά του βιώματα, του θατσερισμού, που με ευλάβεια εφάρμοσε ο πατέρας του, φαντάζουν ως όαση στη λαίλαπα που ευαγγελίζεται και επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος οραματίζεται «ένα μικρό και ευέλικτο κράτος» με συνεπακόλουθο χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όλα αυτά στο όνομα μεγιστοποίησης της κερδοφορίας ενός τμήματος το οποίο δεν αφορά τη μικρομεσαία και οικογενειακή επιχείρηση ιδιωτικού τομέα, που θα υποκαταστήσει ακόμη και σε βασικές του εκφράσεις το κράτος Δικαίου και Πρόνοιας. Για το οποίο κράτος δικαίου και πρόνοιας παλεύει έναν χρόνο μετά την ανάληψη, με την ψήφο του λαού, της διακυβέρνησης της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η χώρα, με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, δίδει τη μάχη με τους εκπροσώπους των δανειστών, και ιδιαίτερα του ΔΝΤ, ώστε χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις, με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τις αποκρατικοποιήσεις και την ψήφιση στη Βουλή του ασφαλιστικού να περάσει η χώρα τον κάβο της αξιολόγησης, για να ανοίξει ο δρόμος έναρξης της συζήτησης ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Απομείωση που αποτελεί οφειλή του πολιτικού συστήματος προς τις επόμενες γενιές και διά της ελάφρυνσης του χρέους να υπάρξει επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, η απώλεια της οποίας προ εξαετίας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των τότε ασκησάντων την εξουσία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης, με προβλέψιμους συμμάχους και εξαπτέρυγα, που λιμνάζουν σε θολά παραποτάμια νερά, ολοκλήρωσαν τον κύκλο της αποστολής που ως φαίνεται τους ανατέθηκε από τους εργολάβους της ενημέρωσης. Αλλά συμμάχους του και κάποια απομεινάρια «εκσυγχρονιστών» της σημιτικής περιόδου. Με την υποστήριξη της στρατευμένης και συστημικής διανόησης της χώρας, που φιλοξενείται απλόχερα σε κάποια συστημικά ιδιωτικά κανάλια άδουν και σέρνουν τον χορό πάνω από το σεπτό σώμα της καθημαγμένης και λεηλατημένης από τους ίδιους πατρίδας όλων μας.
Ένα επικίνδυνο για την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία, τη λειτουργία των θεσμών αλλά και την κοινωνική ομοψυχία και συνοχή κοκτέιλ ακροδεξιών και νεοφιλελευθέρων. Με τοποτηρητή του κ. Σαμαρά στον υπό προθεσμία αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο οποίος ακόμη και πρόσφατα διατύπωσε την άποψη, στην ΕΡΤ ότι ορθώς έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, επί πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά.
Όλη αυτή η ετερόκλητη, και ποικιλόχρωμα μεταλλασσόμενη συμμαχία σκληρών δεξιών, νεοφιλελεύθερων, προθύμων και προβλέψιμων συμμάχων του κ. Μητσοτάκη σε ένα κατατείνει: στην παλινόρθωση της κομματικής πατρωνείας - πελατείας στο κράτος, τη διαιώνιση της φαυλότητας και αδιαφάνειας στις σχέσεις πολιτικής και κρατικοδίαιτης, όχι υγιούς επιχειρηματικότητας. Την ανάσχεση της προσπάθειας της κυβέρνησης να βάλει τα θεμέλια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και κοινωνικής δικαιοσύνης υπέρ των αδυνάτων και των πολλών.
Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκηρύξει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που επαγγέλλεται και δεν απαγκιστρωθεί από την τυφλή τοποτηρητεία που του έχουν επιβάλλει με τις «δάνειες δυνάμεις» καραμανλικοί και σαμαρικοί, που δηλώνουν μάλιστα ενεργά παρόντες στην πολιτική, ουδεμία τύχη και προοπτική θα έχει η αναλώσιμη θητεία του ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Μία μόνο, νομίζω, επιλογή έχει ο κ. Μητσοτάκης και αυτό θα εκτιμηθεί από το αλάνθαστο αισθητήριο και κριτήριο του ελληνικού λαού -να βάλει πλάτη στο ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Γιατί και τα δύο δεν είναι θέματα κομματικής αντιπαλότητας και κομματικού οφέλους του, αλλά θέματα εθνικής ανάγκης, κοινωνικής συνοχής και ενότητας του λαού μας, ο οποίος θέλει να κάνει το μεγάλο βήμα εμπρός αφήνοντας πίσω παθογένειες και οδυνηρές μνήμες της τραγικής, με συνευθύνη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τελευταίας πενταετίας.

Ο Θωμάς Βαρδουλάκης είναι ιατρός πνευμονολόγος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *