Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση των τριών πλειοψηφικών παρατάξεων της Π.Ε.Δ.Α. (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ)

Η ΠΕΔΑ έχει έγκαιρα στείλει στο Υπ. Εσωτερικών τις προτάσεις της για επείγοντα θέματα της ΤΑ. Το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που είδε το φως της δημοσιότητας μελετάται από τις αρμόδιες επιτροπές της ΠΕΔΑ έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο.

Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώνουμε ότι στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του ΥΠ. Εσωτερικών περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που κινούνται στη λογική της περαιτέρω υποβάθμισης της καταστατικής θέσης των Αιρετών και της αυτοδιοίκησης συνολικά.

Η ακραία, αυθαίρετη και εκτός πάσης λογικής περικοπή της αντιμισθίας των αντιδημάρχων καθιστά αδύνατη την απασχόληση σε θέσεις υψηλής ευθύνης και αποκλειστικής απασχόλησης και μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Η περικοπή αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εκφρασμένη θέση της αυτοδιοίκησης για αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών , με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών αλλά κυρίως με την ίδια την πραγματικότητα . Εκτός αν νομίζει κάποιος από τους συγγραφείς τέτοιων απαράδεκτων εισηγήσεων ότι μπορούν να ασκηθούν από αντιδημάρχους των 600-700 ευρώ τα δημόσια καθήκοντα που αναφέρονται στους τομείς της καθαριότητας, του περιβάλλοντος, της παιδείας, της κοινωνικής και αθλητικής πολιτικής των δημοσίων έργων κτλ.

Επισημαίνουμε ότι με το πολυνομοσχέδιο δεν επιλύονται συνολικά τα ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και την υποβοήθηση τους στην εκτέλεση του έργου τους. Ακόμη και το αίτημα για δυνατότητα απόσπασης συνεργατών από τον δημόσιο τομέα, που δεν επιβαρύνει διόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν ικανοποιείται για τους Δήμους ενώ στο ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αυτή η διαδικασία για άλλους θεσμούς.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διάταξης για την περικοπή της αντιμισθίας των Αντιδημάρχων πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Την αντικατάστασή της με τις ήδη κοινά συμφωνημένες θέσεις. Για να μην βρεθούν οι Δήμοι σε αδυναμία κάλυψης των θέσεων Αντιδημάρχων και να μην αντιμετωπίσουμε διαλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών.

Τέλος ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει άμεσα και με την απαιτούμενη σοβαρότητα όλα τα θέματα που άπτονται της καταστατικής θέσης των αιρετών σύμφωνα με τις προτάσεις των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Αθήνα 4η Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου