Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ: ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΠΑΝΙΑΣ ΠΑΘΗΣΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΑΣΘΕΝΗ



Στις 09/03/2017 αντιμετωπίσθηκε χειρουργικά, στo ΙΑΣΩ Παίδων, από ομάδα νευροχειρουργών υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Νευροχειρουργικής Βασίλειου Α. Ζέρρη, αγόρι 3 ετών που διεγνώσθη με όγκο της βάσης του κρανίου και συνοδό συρίγγιο.

Ο μικρός ασθενής εμφάνιζε εκ γενετής μια μικρή δερματική αλλοίωση στη βάση του μετώπου, μεταξύ των οφθαλμών. Από μηνών ωστόσο παρατηρήθηκαν επεισόδια εκροής υγρού από την εντοπισμένη αυτή περιοχή. Η διερεύνηση με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου αποκάλυψε έναν καλοήθη όγκο εντός του κρανίου που επικοινωνούσε εξωτερικά, μέσω ενός συριγγίου, με τη δερματική αλλοίωση του μετώπου. Η συγκεκριμένη πολύ σπάνια πάθηση οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή του οστού του κρανίου, που είχε ήδη λεπτυνθεί στην περίπτωση μας, και απώλεια κατά συνέπεια της μόνωσης του εγκεφάλου. Προκαλείται ακολούθως σοβαρή λοίμωξη, μηνιγγίτιδα, που απειλεί τη ζωή του ασθενούς και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμα νευρολογικά προβλήματα. Επιπλέον, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του εν λόγω όγκου, ο μικρός μας ασθενής ταλαιπωρούνταν συχνά από επεισόδια έντονου πονοκεφάλου.

Η αυξημένης δυσκολίας χειρουργική επέμβαση περιελάμβανε πολύπλοκη κρανιοτομία στην περιοχή του μετώπου και των οφθαλμικών κόγχων με ολική αφαίρεση του όγκου και ανασύνθεση τελικά των οστών της περιοχής. Παράλληλα, με κατάλληλη χειρουργική τεχνική, επιτεύχθηκε και η πλήρης αφαίρεση του συριγγίου εξασφαλίζοντας την, τωρινή και μελλοντική, προστασία των δομών του εγκεφάλου.

Η επέμβαση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ο ασθενής έχει πλέον λάβει εξιτήριο, μετά από νοσηλεία λίγων ημερών, σε άριστη κλινική εικόνα και με τις καλύτερες προοπτικές για μια φυσιολογική ζωή.

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες: Νάνσυ Χριστοπούλου, Εμπορική Διεύθυνση Ομίλου ΙΑΣΩ – ΙΑΣΩ Παίδων, Τηλ.: 210 6502853 & 210 6383917, E-mail: nchristopoulou@iaso.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου