Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η ΠΟΕ ΟΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ (!!!!)




Το θέμα αυτής της ανάρτησης είναι η εξαγγελία του Υπ. Παιδείας κου Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία, με θέσπιση της διετούς υποχρεωτικής προπαρασκευαστικής εκπαίδευσης των μαθητών πριν το δημοτικό και η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που ακολουθεί, εμπλέκει την τοπική αυτοδιοίκηση στο θέμα και που προσωπικά μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, ενώ προκάλεσε και ενδοοικογενειακή αντιπαράθεση με την συνδικαλίστρια που έχουμε στο σπίτι:


 ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ

"Η μονομερής εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, οδηγεί σε διάλυση τον θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που κατά γενική παραδοχή αποτελεί μια επιτυχημένη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εστιασμένη στο παιδί και την ψυχοσωματική του εξέλιξη.
Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί φιλοξενούν σήμερα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας) τα οποία παρακολουθούν παιδαγωγικά προγράμματα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας που ελήφθη ερήμην των εργαζομένων αλλά και συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού όχι μόνο αψηφά τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά υπονομεύει το επιστημονικό αντικείμενο αλλά και τις θέσεις εργασίας. Η απάντηση της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων θα είναι άμεση και σε αγωνιστική κατεύθυνση με στόχο την άμεση ανάκληση της «εξαγγελίας».
Την Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 θα συνεδριάσει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. η οποία και θα αποφασίσει την άμεση προκήρυξη κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση τόσο του θεσμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών όσο και των εργασιακών και επιστημονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτούς."

Απορώ πραγματικά ρε Χαλκιά και οι υπόλοιποι σύντροφοι εκεί:
Αντί να στηριχτεί η ένταξη των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση βγήκε η ΠΟΕ ΟΤΑ με μια ΒΙΑΣΤΙΚΗ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ για τον μέσο πολίτη ανακοίνωση να αντιταχθεί - σε τι άραγε - και μάλιστα ο πρόεδρός της ο Νίκος Τράκας εισηγείται κινητοποιήσεις;

Θα πείτε δηλαδή στην κοινωνία ότι οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και η ΣΩΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ επιλογή για διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή στα νηπιαγωγεία πρέπει να συζητηθεί με την ΠΟΕ ΟΤΑ, τον δημαρχάρα και τον συμβουλάρα;

Θα πείτε ότι κινδυνεύουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί επειδή θα φύγουν τα προνήπια και θα πάνε στα νηπιαγωγεία;
Θα κάνετε κινητοποίηση και θα ζητήσετε από τους γονιούς των παιδιών να σας συμπαρασταθούν στον αγώνα σας;
Ή μήπως βιάζεστε τώρα να καβαλήσετε στο αντιπολιτευτικό ρεύμα;

Δηλαδή συνάδελφοι υπονοείτε ότι είναι σήμερα επαρκείς οι θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών και άρα θα μείνουν κενές αν φύγουν τα μεγαλύτερα παιδάκια και πάνε στα (άδεια) νηπιαγωγεία;

Δεν μπορούν να καλυφθούν οι θέσεις που θα μείνουν κενές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από τα πιο κούτσικα που μένουν απ΄ έξω κάθε χρόνο ή οδηγούνται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αναγκάζοντας τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ γονείς τους σε ακόμα μεγαλύτερες - των μνημονιακών - στερήσεις;;;

Και θα πείτε στον πολίτη ότι το πού είναι σωστό να φοιτούν τα τετράχρονα - προαιρετικά σε παιδικό σταθμό ή υποχρεωτικά σε νηπιαγωγείο - δεν πρέπει να κριθεί με επιστημονικά, παιδαγωγικά κριτήρια με βάση το τι συμφέρει ΤΟ ΠΑΙΔΙ και την μελλοντική του εξέλιξη στο σχολείο αλλά από .... τις θέσεις εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς;

Και αυτό πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να το συζητήσει με τις συντεχνίες ή με εμένα και την παράταξή μου "για να μην είναι μονομερής η εξαγγελία του" λες και δεν έχουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΜΑΤΑ της αρμοδιότητάς μας να λύσουμε στην αυτοδιοίκηση;

Που στο κάτω της γραφής οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας μάλλον θα πρέπει να αυξηθούν συνολικά για νηπιαγωγούς με την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ένταξη των προνηπίων, αφού σήμερα είναι προαιρετική, δεν πάνε όλα τα κούτσικα στους παιδικούς σταθμούς, μερικά ακόμα μένουν με τις γιαγιάδες μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο,  άρα τα παιδάκια συνολικά  στο σύστημα θα αυξηθούν άρα και οι ανάγκες σε προσωπικό (επιφανειακά  βέβαια μιλώντας διότι  υπάρχει ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ αλλά αυτή η παράμετρος είναι έτσι και αλλιώς ΑΛΛΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ που δεν επηρρεάζει το θέμα αυτής της ανάρτησης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση).

Εκτός αν αντιδράτε γιατί θεωρείτε ότι έχει σημασία σε ποια ομοσπονδία θα είναι μέλη οι νηπιαγωγοί, παράμετρος που προφανώς αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία (ΕΥΤΥΧΩΣ).

Συνάδελφοι η αντίδραση της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι βιαστική και στενά συντεχνιακή, δεν έχει βάση και θα φέρει την ομοσπονδία σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την κοινή λογική αλλά και το πάγιο αίτημα για καλύτερη υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.
ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ των όποιων συνδικαλιστικών θεμάτων.

Η ομοσπονδία πρέπει να αποφύγει την επιστροφή στο παλαιό και ξεπερασμένο στην κοινωνική συνείδηση κακό, στείρο, συντεχνιακό παρελθόν της, από αυτό που κατόρθωσε να διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια μπαίνοντας στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και κερδίζοντας την κοινωνική συμπαράσταση και συμπάθεια.

Και βέβαια δεν πρέπει να παρασυρθεί από μικροπαραταξιακό και στείρο αντιπολιτευτικό πάθος.

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην προτεινόμενη από το Υπουργείο Παιδείας μεταρρύθμιση.

Γιατί η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αρωγός του πολίτη, του εργαζόμενου, της κοινωνίας, να διεκδικεί και να τρέχει μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών και να μην γίνεται μηχανισμός συντήρησης προνομίων κολλητών και συντεχνιών λειτουργώντας με στενά κριτήρια μόνο για την συντήρηση των προνομίων των "εντός των τειχών".

Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου